42.2 Leap se pokrece samo u Console login-u

Pozdrav svima,

posle par godina koriscenja Ubuntu distibucija instalirao sam openSUSE 42.2 Leap. Radio je dobro par meseci, sve do juce. Od tada ne mogu da pristupim podacima.
Kada se pokrene boot, racunar ima isti proces kao i ranije, osim sto na kraju umesto da mi da login strnicu dobijem crnu stranicu na kojoj pise:
[FAILD] Faild to start Load Kernel Modules
See ‘systemctl status system-modules-load.service’ for deatils.

systemctl status system-modules-load.service

. system-modules-load.service
Loaded: not-found (Reason: No such file or directory)
Active: inactive (dead)

Probao sam i sa komandom “startx”, i dobio sledece:

startx

hostname: Name or service not knwon
xauth: file /home/nkiv/.serverauth.1971 does not exist

X.Org X Server 1.18.3
Release Date: 2016-04-04
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
Current Operating System: Linux linux-8jfs 4.4.46-11-default #1 SMP Sat Feb 4 06:07:41 UTC 2017 (f555e41) x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinz-4.4.46-11-default root=UUID=476deb7e-e3aa-4dce-84d2-63cbc0ec478c resume=/dev/sda1 splash=silent quiet shwopts resume=/dev/sda1 splash=silent quiet showopts resume=/dev/sda1 splash=silent quiet showopts
Bulid Date: 18 October 2016 08:58:39PM

Current version of pixman: 0.34.0

(==) Log file: “/home/nkiva/.local/share/xorg/Xorg.0.log”, Time: Mon Feb 20 11:36:51 2017
(==) Using config directory “/user/share/X11/xorg.conf.d”
(EE)
Fatal server error:
(EE) xf86OpenConsole: Switching VT failed
(EE)
(EE)
Please consult the X.Org Foundation suport
(EE) Please also check the log file at “/home/nkiva/.loacl/share/xorg/Xorg.0.log” for additional informations.
(EE)
VGA Arbitration: Canot restore default device.
(EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error_ _ _ __
xinit faild. /usr/bin/Xorg is not setid, maybe that’s the reason?
If so either use a display manager (strongly recommended) or adjust /etc/permissions.local and run “chkstat --system --set” afterwards

Da li neko zna u cemu moze da bude problem i kako da to resim?

Inace, ovo mi je poslovni racunar i dosta podataka mi je u njemu koje nisam backup-ovao u poslednjih par meseci…

Hvala puno unapred!
Ivan

Dobrodosao na forum. Budi samo strpljiv dok se Dragan ne pojavi, siguran sam da ce ti pomoci.

Hvala marecare :slight_smile:

Cekam.
Pozdrav,

Ivan

@nkiva
Dobrodošao na forum :slight_smile:
Probaj u konzoli šta kaže error log, pa prenesi ovde:

sudo journalctl -xe

Takođe, za status servisa potreban je sudo:

sudo systemctl status system-modules-load.service

Zdravo Dragane, hvala. Bolje vas nasao :slight_smile:

Evo ih rezultati:

sudo journalctl -xe

rezultati testa su:
sudo[1932]: nkiva : TTY=tty1 ; PWD=/home/nkiva ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -xe
sudo[1932]: pam_systemd(sudo:session): Cannot create session: Already running in a session

Status servisa:

sudo systemctl status system-modules-load.service

. system-modules-load.service:
Loaded: not-found (Reason: No such file or directory)
Active: inactive (dead)

Nadam se da nije stvarno “dead”? :slight_smile:


P.S. izvinjavam se na malom slovu u imenu!

Imas “edit” dugme kojim mozes editovati post

@marecare

Hvala puno na savetu!

Ok, pošto si već u root konzoli, probaj bez sudo, samo :

journalctl -xe

The start-up result is done.
systemd[1938]: Starup fineshed in 15ms
Subject: System start-up is now complete
Defined-By: systemd
Support: systemd-devel Info Page
All sysytem services necessary queued for starting at boot have been
successfully started. Note that this does not mean that the machine is
now idle as services migh still be busy with comleting start-up

Kernel start-up required KERNEL_USEC microseconds.

Initial RAM disk start-up required INITRD_USEC microseconds.

Uperspace start-up required 15190 microseconds.

Ovo je samo onaj poslednji deo rezultata. Ukupno ima 4328 linija. Nadam se da je to dovoljno? Prekucavam sa tog racunara na ovaj… u suprotom bi kopirao sve.

Hvala.

U prvoj poruci, promaklo mi je da nedostaje jedno slovo u komandi za status servisa…verovatno tvoja greška u kucanju, treba:

systemctl status systemd-modules-load.service

systemctl status systemd-modules-load.service

Izvinjavam se. Moja greska, sada je rezultat potpuno drugaciji:

. systemd-modules-load.service - Load Kernel Modules
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service; static; vendor preset: disabled)
Active: active (exited) since Mon 2017-02-20 20:59:16 CET; 16min ago
Docs: man: modules-load.d(5)
Process: 449 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-modules-load (code=exited, status=0/s=SUCCESS
Main PID: 449 (code=exited, status=0/SUCCESS)
Task: 0 (limit: 512)
CGroup: /system.slice/systemd-modules-load.service

Feb 20 20:59:16 linux-8jfs systemd-modules-load[449]: Inserted module ‘ppp_mppe’
Feb 20 20:59:16 linux-8jsf systemd[1]: Started Load Kernel Modules.

@nkiva
Probaj da restartuješ servis:

systemctl restart systemd-modules-load.service

…pa zatim da restartuješ računar

Uradio sam kako si napisao, ali nema razlike. Ponovo mi se umesto login ekrana pojavljuje konzola.

@nkiva
Servisi se startuju normalno…najverovatniji uzrok su onda grafički drajveri.
Ne znam ni šta imaš od grafike ni kakve drajvere si imao pre tog apgrejda koji ti je zbrljao grafički login.
Pregledaj /home/nkiva/.loacl/share/xorg/Xorg.0.log, tu ćeš verovatno naći šta nije u redu.

Laptpo je DELL Inspiron 15 7000 series - 7537 a grafika je NVidia GEFORCE. Mislim da je GT 750M. Procesor je Intelov i7

Kada u ovoj konzoli koju jedino vidim ukucam /home/nkiva/.loacl/share/xorg/Xorg.0.log dobijem odogovor:

  • bash /home/nkiva/.loacl/share/xorg/Xorg.0.log : No such file or directory

Nisam bas puno vest sa ovim stvarima, pa nisam siguran sta treba da uradim i da li sam uradio ispavano?

Hvala ti puno na pomoci i brzim odogovorima!

Opet tipfeler, i tvoj i moj, dok sam prenosio…nije “loacl” u putanji nego “local” :slight_smile:
Dakle, za ispis u konzoli treba:

cat /home/nkiva/.local/share/xorg/Xorg.0.log

I pomislio da je local ali… Elem, prijavljuje ovo:
(WW) xf86OpenConsole: VT_ACTIVATE failed: Operation not permitted

A zatim greske
(EE)
Fatal server error:
(EE) xf86OpenConsole: Switching VT failed

Za svaki slucaj na ovom LINKU se nalazi fotografija ekrana. Da ne ispustim nesto vazno. Nadam se da se dobro vidi.

Hvala jos jednom!

@nkiva
Hm?
Probaj iz konzole, kao root, da kreiraš novi, privremeni nalog:

useradd -g users -p testpwd -d /home/testuser -m testuser

…gde je:
login name - testuser
password - testpwd

Resetuj računar pa vidi da li će grafički login biti omogućen za novog korisnika

Kreirao sam privremeni nalog kao sto si napisao gore ali se ne pojavljuje stranica za login. Boot-uje kao i do sada, sve izgleda ok do trenutka kada treba da se pojavi stranica za login. Umesto nje, pojavi se konzola :confused: