alsamixer-promeniti ga?

Na mom kompu Fujitsu Siemens Esprimo U linux Mint-u 13 zvučna kartica radi ok. Ali kada pokušam da radim sa nekim novijim mintom ( npr 15 ili 16 ) sve proradi kakao treba sve dok prvi put ne ubodem slušalice u prednji džek za njih . Tada ili nestane ton na zadnjem džeku ili se sktivira interni zvučnjak na kompu i to na najjače. Malo sam istraživao i otkrio da su različite verzije Alsamixera na 13 i 15/16.
Na mint 13 je AlsaMixer v1.0.25.1 i on ima svoje Drivere a na Mint 16 je AlsaMixer v1.0.27.1 i on ima sasvi druge Driver. Verovatno je moj komp ispušten .
Dali je moguće u mint 16 izbrisati ovaj Alsamixer i ubaciti stari iz mint 13?
Ako je moguće molio bih detaljno objašnjenje kako se to radi.
ponavljam samo mi je to sa tonom problem, ostalo radi ok.
Ili ako neko misli ili zna da nije alsamixer problem već nešto drugo neka napiše.

Pazi, alsamixer svakako nije problem. To je samo onaj šareni grafički interfejs za kontrolu zvuka. Ne verujem da verzija samog alsamixera ima veze sa bilo čim.

Zvuk na linuksu kontroliše Alsa, Advanced Linux Sound Architecture, nije to baš drajver, al nekakav interfejs u samom kernelu. Takođe postoji i Pulseaudio, zvučni server, koji je možda krivac. Nemam pojma kako sve to tačno funkcioniše, ali ja bih počeo od pulsaudija, proveri da li je on instaliran.

Problem koji opisuješ je čudan, trebalo bi da interni zvučnik ćuti kada je bilo šta drugo uključeno. Znam da ti nisam rekao nikakvo rešenje, ali bar znaš u kom pravcu da gledaš :slight_smile:

Verujem da ste u pravu. Ja sam samo mogao da vidim da u Alsamixeru ima različitih podataka i pomislio sam da je do njega . Ajde da preciziram , u Mint 15 samo nestaje zvuk na zadnjem priključku pri korišćenju prednjeg džeka i ne vraća se do restarta kompa.
A u Mint 16 se aktivira interni zvučnik i to na maximumu,čim priključim slišalice. U svim tim eksperimentima ubio sam Mint 13 pa pošto sam na fleški imao samo 16-cu , nju sam instalirao. Inače Pulseaudio je instaliran za Petru a trebao bih da imam mint 13 da vidim dali ima razlike.

A koji DE je u pitanju? Cinnamon ili Mate? :slight_smile:

Mint 16 Mate ali isto se ponaša i na KDE . Ponavljam na obe verzije mint13 sve radi OK Nije meni problem da instaliram Mint 13 bilo koju verzij u okruženja ali me interesuje dali mogu da koristim neki noviji i ispravim ovaj problem.

Moram da dodam. Malo sam eksperimentisao sa Alsamixerom. Sada kada Auto-mut postavim na Disabled onda kad uključim sluške sve se mutira pa čak i one ali zato kad ih izvadim opet mi prorade zvučnici. Ukoliko su na Enabled onda pri stavljanju slušalica se isto sve mutira ali kada se izvade aktivira se interni zvučnik i to na 25 posto a isključe se spoljnji zvučnici. Ma sve bez veze ali sada bar kada neko gurne sluške ne gubim spoljnje zvučnike zauvek , već kad ih izvadim prorade spoljnji zvučnici. Ipak sve ovo sa alsamixerom mi je čudno i bez veze. ali preživeću.