Alternativni programi

Samo jedno prosto pitanje, uopste mi nije jasno…

Zasto za sve programe u linux OS sistemima svi koriste termin alternativni programi. dugo cujem da svi tako pricaju, imas alternativni program za to i to.

Zasto jednostavno to nije program za to i to i slican je tom, nego je ovo primarni ( pretpostavljam windows, a alternativni za linux ) ?

Bas cepidlacim, ali me je oduvek to zanimalo, jer otkada znam za podelu, znam i za alternativu… >))))))))

Cak je i linux alternativa za windows koji se ne placa. >)

Zeleo bih cisto da cujem misljenja.

Ja sam probao mnoge programe koji rade i na windowsu i na linuxu i ono što je zanimljivo, na primer hexchat ne znam sad koji još, transmission mislim, na windowsu su shareware a na linuxu su free, eto na primer xchat na windowsu moraš da platiš 19 dolara a na linuxu je free.

Što se tiče pitanja, alternativa postoji kao subkultura, nazalost, ako nekom smeta, ali tako je. Windows je mainstream, a linux je na primer punk. Zato se i pojavila reč alternativa. Jer kako neki kažu ima nas svega 2%. A o kvalitetu ne bih pričao jer ne zavisi mnogo od cene, uglavnom.

[FONT=Book Antiqua][SIZE=5]To je sve marketing, svaki program koji je dobar na Windows se plaća, a ti programi koji se plaćaju, plate više Bing ili google da ih reklamiraju. Evo sada ću navedem primer, meni treba npr OCR program i kucam na google “Best OCR program” i izađe mi lista[/SIZE][SIZE=4][SIZE=5] gde je Nuance i Abbyy itd., a nije mi izašlo npr gImageReader ili neki drugi besplatan programi, zato se ti besplatni programi se zovu altenative, jer ovi programi koji su istaknuti na Bing i na google se plaćaju i oni su kao popularni.[/SIZE][/SIZE][/FONT]

Prvo 99% nas koristi ili koristio Windows piratske verzije, to je plaćeni program / OS koji se koristi kao “legalni” jer se aktivira piratskim putem, svaki put pritiskom na power dugme vi ste već prekršili pravilo, tako je isto i sa svim programima, postoje plaćeni ili besplatni.

Primer:
-Winamp je besplatan i nekad bio broj 1 program za muziku, a sada je primer Aimp, tj. kako vi kažete Alternativa Winamp plejeru, -Microsoft Office je program koji se plaća i njega ne reklamira BING jer BING nije ni postojao kad je napravljen MS Office, njegova alternativa je Libre Office ili tadašnji Open Office jer je besplatan i ima slične ili iste funkcije.

Linux, takođe imate besplatni probgrami i oni koji se plaćaju, ista priča i stvar kao i za Windows.

Alternativa je ako nemaš para ili nećeš da kupiš program tražiš besplatan koji ima iste ili slične funkcije da bi završio neki posao.
Takođe ako neki program ne radi kako treba tražite drugi sličnih funkcija jer to je alternativa prošlom programu koji ne radi ili pravi probleme.

Ja zbog posla koristim i Win i Linux nemam alternativu, jer mi trebaju oba.

Bitna je potreba za nečim, ja sam imao situacije kada sam kupovao svojevremeno neke programe jer su mi trebale a alternative nisu postojale. :slight_smile:

Haha, možda nekad. Danas nema šanse. Osim ako ne teraš Gentoo, gNewSense ili nešto slično, što realno niko osim Ričarda Stalmana ne tera. :smiley:

Kad smo već kod RMS, ovo je meni super za pročitati, bez obzira što nemam nikakvo interesovanje za libre software.

Да убацим и ја својих пет центи.

Прво РМС је неко коме се подсмева цео алтернативни софтверски свет не схватајући колико је често био у праву и колико нас је унапред упозоравао на разне ствари које су секле нашу слободу. Ја предлажем да се све што овај човек напише/каже прихвата врло озбиљно. Пречесто се показивало да је у праву и то за ствари за које су му се највише смејали.

Што се тиче алтернативних програма: не постоји слобода ни у чему уколико не постоји алтернатива. Стога, главно питање је питање слободе, а не питање цене програма. Отуд подозревам и име алтернативни програми, мада ми сам термин није најсрећније срочен јер је очигледно предалеко од појма слободе, чим корисници (овде) нису направили директну везу.

Коначно, питање слободе није црно-бело каквим се често представља. Слобода је идеал коме се тежи. Не значи да сви морају одмах да пређу искључиво на слободни софтвер. Уколико из свог живота успете да избаците М$ Столарију и њихов канцеларијски пакет, прешли сте више од пола пута до слободе.

Ja mu se najviše smejem ne zato što neke njegove ideje nisu dobre, naprotiv, nego zato što je kretenčina neopevana.
Čovek koji javno skida čarape i gricka govna sa svojih nogu dok drži govor pred određenom masom ljudi, ni po jednom jedinom socijalnom merilu nije normalan…to se jednostavno ne radi, kao što se ne pljuje u tanjir iz kojeg se jede, na primer…
Nije higijenski, nije normalno, izaziva gađenje, pa samim tim ni njegove ideje često ne mogu biti ozbiljno prihvaćene…obaška što je asocijalan, paranoičan i šizofren preko svake razumne mere.

https://www.youtube.com/watch?v=I25UeVXrEHQ

Prijatno :smiley:

Ne znam zašto, ali me podseća na nekog vola.

Oplakao sam komentare na YouTube.

fav1 - stallman only obtains food from free and open sores
fav2 - This video makes me want to use proprietary software
fav3 - Suddenly Gnome makes all the sense

Ух…

prostitution, adultery, necrophilia, bestiality, possession of child pornography, and even incest and pedophilia…
…should be legal as long as no one is coerced. They are illegal only because of prejudice and narrowmindedness.

Necrophilia would be my second choice for what should be done with my corpse

Besides, I often enjoy rhinophytonecrophilia (nasal sex with dead plants).

2003: May - August Political Notes - Richard Stallman

@1443 Stallman je brate teški idiot, koji sramoti godinama ceo OpenSource svet!