Poštovani prijatelji našeg foruma, želio bih, ako ima neko da mi (nam) jednostavno objasni kakva bi bila “kohabitacija” TRIOS-a i novih AMD Ryzen procesora. S obzirom da sam malo guglao i na par mjesta (koliko mi moj “poor” engleski dozvoljava) pročitao, bar za ove najjače (AMD 1800X, 1800, itd.) procesore, bi trebao kernel 4.11 (još u fazi testiranja), kako bi se iskoristila puna snaga procesora. Negdje sam na youtub-u vidio da je sve fino radilo na OpenSUSE linuksu (kernel 4.10), grafika nVidia, MB-ASUS Pro ne znam tačno seriju, RAM -Samsung. Sve ovo me interesuje kao možda budućeg kupca ovog procesora.
@banjah2002
Što se tiče kernela u TRIOS-u, najveća “prepreka” (ako tako može da se kaže…) do skoro bila je ZFS podrška, koja je pre 2-2 ipo godine mogla da se ostvari samo kroz TRIOS repo, ili kroz dodavanje ZOL repoa, za ostale Debianoide. Zato je i bio default kernel 3.16, bez mogućnosti da se doda noviji iz backports…odnosno, moglo je ali uz mnogo petljanja.
U međuvremenu, Debian je ozvaničio svoju podršku za ZFS, dodao je u svoje repoe, tako da zfs komponenta iz TRIOS repoa u sors listi više nije potrebna. Kod mene je trenutno 4.9 kernel sa ZFS modulima, i sve radi kako treba.
Što se tiče još novijih kernela, ni oni neće biti problem da se dodaju, naravno kada bude aktuelno.
[[email protected]][/home/dragan/Desktop]# modinfo zfs
filename: /lib/modules/4.9.0-0.bpo.2-amd64/extra/zfs/zfs/zfs.ko
version: 0.6.5.9-2~bpo8+1
license: CDDL
author: OpenZFS on Linux
description: ZFS
Ok Dragane, već mi je lakše jer, vjeruj mi, ne bih uzimao ništa dok ne bude imalo mogućnost instalacije TRIOS-a. Svakako sam razmišljao o varijanti nešto slabijeg AMD Ryzen-a, vjerovatno pandan intelovoj i5 seriji.
@banjah2002
@AMD ako je do nekakvog pandana i5, mislim da je bolje da uzmeš pravi i5
Što se tiče kernela 4.11, uz malo egzibicije,instalirao sam ga na postojeći TRIOS Mia kao test…u Vboxu radi kako treba, na metalu me mrzi da se bakćem sa bildanjem nvidia-modula uz taj kernel, ali u konzoli, bez X-a, radi ok.
Default config, bez modula, firmvera i bez debian pečeva…“plain old” kernel, svega 7 MB
Index of /pub/linux/kernel/v4.x/testing/
Evo ga u test komponenti trios repoa:
Index of /trios/mia/pool/test/l/linux-4.11.0-rc8-trios/
DISCLAIMER:
- Ovo je samo u svrhu testiranja kernela…ako neko ima nameru da se igra, a ne zna šta radi pa zezne ceo sistem, nemoj posle da kuka ovde.
- Ako nekog zanima kako da testira u vboxu na primer, tamo gde to ne može da boli, neka se javi, da objasnim šta i kako da ukloni od zfs paketa, i kako da instalira 4.11-rc8 kernel na TRIOS.
@Dragan ja sam ti prijatelju pomalo namćor čo’jek , te imam nekakav princip da ne kupujem Intel procesore i VW automobile , nadam se tamo oko avgusta mjeseca kupovini procesora pa ćemo tada ovaj kernel malo ozbiljnije poćerat.
Moj prvi, i za sada još uvek jedini VW, bio je Buba 1303 1600 cm3 sa friziranim motorom tamo negde krajem 80-ih godina prošlog veka
303-ojka ti je ona lepša (barem meni) produžena karoserija sa zaobljenom šoferšajbnom, Super Beetle…fikus zelena, sa proširenim felnama/gume 205 napred, pozadi 225…taj auto je išao kao blesav
Prisećam se sada…leta gospodnjeg 1990-e godine, sa mojim šurakom kao saputnikom, toliko sam pržio taj auto po nekim bosanskim gudurama da je totalno zaribao po povratku u Zemun…posle toga pokušavao sam da ubacim drugi, običan motor, ali nije to to, išao je kilavo, pa sam ga na kraju prodao
Nisam siguran da li su mi još u životu slike tog auta…ako ih pronađem okačiću ih
@Intel vs AMD
Zaboravi da sam bilo šta sugerisao
Usput, ja na mom kućnom desktopu koristim AMD Phenom II X4 960T BE (Thuban core) sa otključanih svih 6 jezgara…iako je to dobar procesor, ipak ne može da se meri sa Intelom