AMD Ryzen procesori i TRIOS

Poštovani prijatelji našeg foruma, želio bih, ako ima neko da mi (nam) jednostavno objasni kakva bi bila “kohabitacija” TRIOS-a i novih AMD Ryzen procesora. S obzirom da sam malo guglao i na par mjesta (koliko mi moj “poor” engleski dozvoljava) pročitao, bar za ove najjače (AMD 1800X, 1800, itd.) procesore, bi trebao kernel 4.11 (još u fazi testiranja), kako bi se iskoristila puna snaga procesora. Negdje sam na youtub-u vidio da je sve fino radilo na OpenSUSE linuksu (kernel 4.10), grafika nVidia, MB-ASUS Pro ne znam tačno seriju, RAM -Samsung. Sve ovo me interesuje kao možda budućeg kupca ovog procesora.

@banjah2002
Što se tiče kernela u TRIOS-u, najveća “prepreka” (ako tako može da se kaže…) do skoro bila je ZFS podrška, koja je pre 2-2 ipo godine mogla da se ostvari samo kroz TRIOS repo, ili kroz dodavanje ZOL repoa, za ostale Debianoide. Zato je i bio default kernel 3.16, bez mogućnosti da se doda noviji iz backports…odnosno, moglo je ali uz mnogo petljanja.
U međuvremenu, Debian je ozvaničio svoju podršku za ZFS, dodao je u svoje repoe, tako da zfs komponenta iz TRIOS repoa u sors listi više nije potrebna. Kod mene je trenutno 4.9 kernel sa ZFS modulima, i sve radi kako treba.
Što se tiče još novijih kernela, ni oni neće biti problem da se dodaju, naravno kada bude aktuelno.

[[email protected]][/home/dragan/Desktop]# modinfo zfs filename: /lib/modules/4.9.0-0.bpo.2-amd64/extra/zfs/zfs/zfs.ko version: 0.6.5.9-2~bpo8+1 license: CDDL author: OpenZFS on Linux description: ZFS
Screenshot - 04292017 - 05:33:54 PM.png

Ok Dragane, već mi je lakše jer, vjeruj mi, ne bih uzimao ništa dok ne bude imalo mogućnost instalacije TRIOS-a. Svakako sam razmišljao o varijanti nešto slabijeg AMD Ryzen-a, vjerovatno pandan intelovoj i5 seriji.

@banjah2002
@AMD ako je do nekakvog pandana i5, mislim da je bolje da uzmeš pravi i5 :slight_smile:

Što se tiče kernela 4.11, uz malo egzibicije,instalirao sam ga na postojeći TRIOS Mia kao test…u Vboxu radi kako treba, na metalu me mrzi da se bakćem sa bildanjem nvidia-modula uz taj kernel, ali u konzoli, bez X-a, radi ok.
Default config, bez modula, firmvera i bez debian pečeva…“plain old” kernel, svega 7 MB :slight_smile:
Index of /pub/linux/kernel/v4.x/testing/
Evo ga u test komponenti trios repoa:
Index of /trios/mia/pool/test/l/linux-4.11.0-rc8-trios/
DISCLAIMER:

  1. Ovo je samo u svrhu testiranja kernela…ako neko ima nameru da se igra, a ne zna šta radi pa zezne ceo sistem, nemoj posle da kuka ovde.
  2. Ako nekog zanima kako da testira u vboxu na primer, tamo gde to ne može da boli, neka se javi, da objasnim šta i kako da ukloni od zfs paketa, i kako da instalira 4.11-rc8 kernel na TRIOS.
    VirtualBox_TRIOS-KERNEL-TEST_29_04_2017_23_27_05.png VirtualBox_TRIOS-KERNEL-TEST_29_04_2017_23_29_06.png VirtualBox_TRIOS-KERNEL-TEST_29_04_2017_23_29_38.png Screenshot - 04292017 - 11:43:18 PM.png

@Dragan ja sam ti prijatelju pomalo namćor čo’jek , te imam nekakav princip da ne kupujem Intel procesore i VW automobile , nadam se tamo oko avgusta mjeseca kupovini procesora pa ćemo tada ovaj kernel malo ozbiljnije poćerat.

:slight_smile:
Moj prvi, i za sada još uvek jedini VW, bio je Buba 1303 1600 cm3 sa friziranim motorom tamo negde krajem 80-ih godina prošlog veka :slight_smile:
303-ojka ti je ona lepša (barem meni) produžena karoserija sa zaobljenom šoferšajbnom, Super Beetle…fikus zelena, sa proširenim felnama/gume 205 napred, pozadi 225…taj auto je išao kao blesav :wink:
Prisećam se sada…leta gospodnjeg 1990-e godine, sa mojim šurakom kao saputnikom, toliko sam pržio taj auto po nekim bosanskim gudurama da je totalno zaribao po povratku u Zemun…posle toga pokušavao sam da ubacim drugi, običan motor, ali nije to to, išao je kilavo, pa sam ga na kraju prodao :slight_smile:
Nisam siguran da li su mi još u životu slike tog auta…ako ih pronađem okačiću ih :slight_smile:
@Intel vs AMD
Zaboravi da sam bilo šta sugerisao :slight_smile:
Usput, ja na mom kućnom desktopu koristim AMD Phenom II X4 960T BE (Thuban core) sa otključanih svih 6 jezgara…iako je to dobar procesor, ipak ne može da se meri sa Intelom :slight_smile: