An abrupt End to Debian Live

An abrupt End to Debian Live

If there is one thing I did learn over the past years of agressions
towards me, then that it is this: I am forced to blindly and
unchallenged accept everything others decide about me or my work,
resistence to the cabal is futile, anything goes, no[2] matter[3] what[4].

Therefore, after having founded Debian Live back in 2006 and having by
now almost 10 years continuously worked on it
, without further ado:

Debian Live is dead, hijacked by the debian-cd and the
debian-installer Teams[5]

o_O

Posle 10 godina rada na live-buildu i kreiranju Debian Live ISO-a, sve što Debianeri imaju da kažu čoveku je da praktično nije deo Debiana:

It is worth noting that live-build is not a Debian project, it is an
external project that claims to be an official Debian project. This is
something that needs to be fixed.

Re: Bug#804315: [Vmdebootstrap-devel] Namespace issues

:down: Za ne poverovati je u šta se Debian pretvara… :confused:

Napustih ga odavno, zbog nekih drugih stvari…

Srećan zbog nekih što odoše, tužan zbog nekih što ostadoše. Debijan ekosistem u jednoj rečenici.

Debian ekosistem je samo podskup i refleksija kompletnog linux/foss ekosistema, sa svim svojim dobrim, a u poslednje vreme (decenija?..) i sve izraženijim lošim stranama.
Bojim se da su loše strane preuzele primarnu ulogu u evoluciji, i to se može videti na svakom koraku…od kernela, pa do poslednje ikone na desktopu.
Kao i sve što je loše u evoluciji, mora biti ili izmenjeno, ili će subjekat otići na đubrište istorije…nažalost, moje mišljenje je da smo upravo svedoci ovog poslednjeg…početak kraja celog pokreta.

Tako se i meni čini. Nažalost. Iako nije poređenje, jako me podseća na Ubuntu. Bio je svetionik linuks sveta i foss-a generalno a sada kao da je okrenuo leđa svojim najvernijim korisnicima.
Opomena i podsećanje svima kako jedan trenutak gramzivosti, nepromišljenosti i gluposti može da uništi decenije predanog i dobrog rada.

Ili, sa vedrije i optimističnije strane, možda je i jedan od onih “moraš (debelo) da zastraniš da bi spoznao i vratio se na pravi put” trenutaka.
Uglavnom, vreme će pokazati. Ono što je bitno, jeste činjenica da još uvek postoje svetle tačke ( TRIOS, Manjaro, Slack, Devuan… ), samim tim i šanse za “happy end”…

Iako je sto puta prežvakana tema, plašim se da je taj “happy end” brod odavno otplovio. Mislim da je samo pitanje vremena kada će systemd pregaziti sve ostale pa će i razvoj ostalih init-a stati. U krajnjem slučaju, ako su mogli Debian i 90% linuks ekosistema, šta je nekoliko manjih projekata…