Apache na CentOS 6.5

Instalirao sam CentOS na virtuelnoj i hteo sam da mi služi za web server. Kada sam našao neki tutorijal na netu kako se instalira apache na CentOS krenuo sam sa instalacijom iz terminala i naišao na grešku:

screenshot.png

Šta mi je činiti?

su
visudo

Pa nadji liniju:
“root ALL=(ALL) ALL”

pa ispod nje napisi
tvoje_korisnicko_ime ALL=(ALL) ALL

Onda opici :wq da sacuvas i izadjes. LogOut/LogIn i radice ti sudo… :slight_smile:

Prvenstveno hvala na brzom odgovoru i što je najvažnije proradilo je. :smiley:

Ćofi, meni to liči na hak, zar ne treba prosto da se doda u sudo grupu?

Ovako:

usermod -aG sudo milos

I proveri da li u visudo (odnosno sudoers) imaš liniju:
%sudo ALL=(ALL:ALL) ALL

Hak? Kakav hak?

Ovo što je Ćofika predložio je jedan od uobičajnih koraka kada se radi podešavanja apache-a, jer ako hoćeš da određen korisnik ima root privilegije a ne bude direktno u sudo grupi.

Pa mislim, zašto ne bi bio u sudo grupi? U čemu je razlika, sem što je ovako logičnije? :))

Napisao sam ti gore zašto tako… odnosno to je jedna od mogućnosti da se tako “opravda” postupak.

Kada se upravlja većim brojem virtuala a određen broj korisnika nije sudo ali je root (po definiciji ne imenu) na sistemu zbog sigurnosti, onda se ovako rešava to i eskivira sudo grupa zbog potencijalnih upada u sistem. Ovo nema veze kada je u pitanju dekstop ali kao serverska stanica ovo rešenje se često primenjuje i vrlo često na tutorijalima na netu možeš videti ovako rešeno dodavanje korisnika kao root.

Takođe ako na sistemu recimo nemaš sudo instaliran uopšte ovo se primenjuje.

Jel možete da mi objasnite kako da promenim defaultnu adresu Apache servera. Sada glasi 192.168.217.128?

Ne određuje Apač ip adresu, nju dodeljuje ruter/modem ili šta već, zavisno od toga kako je mreža konfigurisana.
Ako je podešen za više virtuelnih hostova, jedino što može da uradi je da raspodeli portove po hostovima

http://httpd.apache.org/docs/2.2/bind.html

Zašto bi uopšte menjao ip?

EDIT:

Po ip adresi koju si naveo, rekao bih da je to neki MicroTik ruter…vrlo verovatno da imaš dinamičku ip adresu kod provajdera, i da ti je ruter podešen na dhcp…restartuj ruter, zatim i apač, i on će pokupiti novu odresu sa rutera…

Jel misliš u podešavanjima mreže? Tu sam namestio željenu adresu ali sada CentOS nije na toj adresi. Pa želim da pristupim serveru van lokala. A za to moram da radim port forwarding na svom ruteru. Kada pokušam to da namestim (pošto su meni sve adrese na 192.168.0.X) javlja grešku kada hoću da stavim port forwarding na 192.168.217.128. Nisu u istom subnetu

Čekaj podigao si apache u lokalu i hoćeš da mu pristupiš preko interneta?

Pa da. Problem je što neće ni u lokalu. Na VMware mi je CentOS. Znam da trebam da uradim port forwarding

Šta kaže ifconfig u centosu?

I zar ti nije lakše da ruter prebaciš u bridge mod sa računarom, pa onda blokiraš sve portove koji ti ne trebaju za pristup spolja?

Pa to je dosta kompleksan posao jer moraš imati DNS-ove podešene. Jel si ikada radio sa postavkom dinamičkih DNS-ova da bi lokalu pristupio spolja?

Treba da binduješ kasnije te DNS-ove kako nebi posle svakog restarta računara ponovo prolazio kroz konfiguracioni proces. Nije to tek klik klik, done. Takodje ti treba fiksna IP adresa.

Može i dinamička preko ddns-a…

Da naravno ali onda se podrazumeva da zna da podesi ddns, ima na internetu dosta tutoriala za free dns tj da i ako imaš dinamičku IP adresu podesiš DNS lako da ga ne gubiš svaki put kada resetuješ komp ili virtualu.

Ovako, ja sam na viruelnoj koristio Ubuntu i na njemu imao Apache koji sam bez prvelikih podešavanja zajedno sa port forwardingom konfigurisao da pristupam spolja. Nisam znao da je sa CentOS to komplikovanije toliko.

Nema to veze (u tolikoj meri) sa CentOS, Ubuntu, Debian ili Arch, već ima sa postavkom u samom Apache fajlu.

Ako ti nije problem kad budeš imao vremena napiši ovde taj lagani postupak koji si primenio na ubuntu

Pa ništa posebno. Podigao Ubuntu na VMware. 13.10. Instalirao Apache i PHP i MySQL preko terminala sa nekih od tutorijala na netu. Pogledao koja je IP adresa preko ifconfig. Nakon toga pristupio TP Link ruter. Uključio port forwarding ka toj adresi na portu 80. Pristupa i u lokalu i preko interneta. Probao preko telefona sa uključenim paketnim prenosom a isključenim wirelessom.

Pa ti onda ništa nisi podešavao unutar apache i bindovanje već si preko ritera čačkao, šta sada ne uradiš isto to!? To nema veze sa sistemom.