ATI Radeon HD 4890

Jel uspeo neko ovu ili sličnu grafičku da instalira na testingu? Gledao sam po netu i video da ima dosta problema sa njom ali nisam uspeo da nađem normalno rešenje. Iz znatiželje sam posle probao na Mintu i instalirana je problema iz Additional drivers. Obzirom na to da je kućni desk u pitanju, trebao mi je hitno komp pa sam završio posao sa Mintom koji radi kao zmaj ali hteo bih Debijana pa ću malo da se udubim u problematiku.

Inače, ovo je skroz novo za mene. Linuks sam do sada imao uglavnom na laptopovima gde je bila neka integrisana grafika a ako je bio desk onda su bile Nvidije u pitanju. Ne znam šta mi bi da kupim ATI.

Tome istekla podrška rapho, za to ide legacy drajver:

http://packages.debi…x-legacy-driver

Znači trebalo bi da radi na stock wheezy OK, ali ništa dalje sa planom za testing ili sid (tj. verovatno može i kombiniciji sa 3.7 ili 3.8 kernel, piše da je pečovan, ali za sad uvek sa max 1.12 serverom a X stack pa tako i server će se promeniti sigurno negde na pola razvoja za jessie. itd.) Ili kao najbolje rešenje radeon drajver ali ako u budućnosti naprave da je performator i na tim high end karticama.

Ja nemam ništa protiv amd kartica ali bih uzimao jedino low level maximum mid level kartice, to šljaka OK sa radeon drajverom, tj. ima smisla. Naravno trebalo bi da radi i ova high end kartica ali ne dobijaš performance iz nje, tako da je bespotreno. Mada možda u budućnosto poprave i stanje sa tim, ko zna.

Ma bitno mi je samo da rade one najosnovnije stvari pa se nadam da će ovaj legacy da bude ok. Da bude dobra rezolucija, da ne usporava, ne baguje… Igre me generalno ne zanimaju mnogo. Ostavio sam na jednoj particiji golu Vindozu, čak i bez mogućnosti da se izađe na net… :slight_smile: Ona će služiti ako mi se nekada BAŠ zaigra nešto… :slight_smile:

Jel si rešio sa ovim vlasničkim drajverom problematiku? :slight_smile:

Nisam… Žurio sam, nisam se nešto udubljivao. Pokušavao sam nešto da izmajmunišem ali sam svaki put ostajao bez X-a… :slight_smile: Tog dana mi je trebao komp pa je čučnuo Mint Maja KDE, koji je LTS i koji mi savršeno odgovara. Ovo što je linkovao @dvajedan će mi dosta koristiti za sledeći put pa ću se zabaviti prvom prilikom kada budem imao vremena.