Baterije

Корисно да се прочита, бољу пуњачи имају опцију пражњења батерије, пуњача има их различитих итд…

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=278

Ni-Cd(Nickel-cadmium) baterija
NiCd baterija predstavlja prvu široko prihvaæenu punjivu bateriju opšte namene. Uprkos tome što nudi nisku gustoæu energije, a i hemijski sastav joj je daleko od ekološki prihvatljivog (toksièni kadmium), veliki životni vek (èak i do 1500 ciklusa) i dobro podnošenje veæih struja pražnjenja èini je i danas vrlo pogodnom za odreðene primene (kuæni ureðaji i alati, prenosne radio-stanice, medicinska oprema, profesionalne video-kamere). Ima vrlo izražen problem kristalizacije.

Ni-MH(Nickel Metal Hydride) baterije
NiMH (Nickel Metal Hydride) baterije vrlo su rasiren tip baterija za mobilne telefone. Napon im je 1.25 V. Odlikuje ih 30% veci kapacitet od NiCd baterija i znatno manje izražen memorijski efekt. Primetno je veliko samopražnjenje baterije. Potpuno napunjena baterija izgubiæe 10% svog naboja u toku 24 sata, a nakon toga gubiæe 10% svakih mesec dana, što nije kriticno kod upotrebe na mobilnim telefonima.
NiMH baterije mogu podneti oko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja. Baterija koja se ne prazni cesto do kraja živece duže od baterije koja se prilikom svake upotrebe potpuno isprazni.
Veoma je važno poèetno formiranje baterije. Nova baterija treba se puniti neprekidno barem 16 sati pre prve upotrebe. Takoðe, prva 2-3 ciklusa baterija ne postiže puni kapacitet. Preporuèuje se prvih 3 puta bateriju potpuno puniti i prazniti (dok se telefon ne ugasi).
U svakodnevoj upotrebi preporuèuje se sledeæi naèin korištenja. Bateriju prikljuèiti na punjaè pre spavanja. Ostaviti da se napuni preko noci. Ujutro otkaèiti punjaè i koristiti bateriju, tj. telefon. Prvo veèe kada procenimo da baterija neæe izdraži sutrašnji dan, stavimo je na punjenje.
Da bi se izbjegao memorijski efekt, potrebno je povremeno bateriju isprazniti do kraja, tj. dok se telefon ne ugasi i zatim je napuniti. Time æe se izbeæi memorijski efekt. Koliko èesto to treba raditi zavisi od preporuke proizvoðaèa.

Li-ion(Lithium-ion) baterije
Li-ion baterije su savremen tip baterije koje danas prevladavaju kao izvor napajanja mobilnih telefona. Odlikuje ih mala masa, znatno veæi kapacitet od NiMH baterija i veæi napon (3.6 V). S druge strane, same po sebi su vrlo osetljive i zato se standardno isporuèuju s elektronikom koja reguliše njihovo punjenje i pražnjenje. Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt.
Li-ion baterije mogu podneti 500-1000 ciklusa punjenja i praznjenja. Baterija koja se ne prazni cesto do kraja zivece duze od baterije koja se prilikom svake upotrebe potpuno isprazni. Zanimljivo je da Li-ion baterija prilikom punjenja vrlo brzo postigne 70-80% kapaciteta (1 - 1.5 h), dok je za punjenje do 100% potrebno barem jos toliko vremena. Li-ion baterije pune se slozenim i vrlo preciznim postupkom i ne preporucuje se nikakvo drugo punjenje nego na punjacima koji za njih namijenjeni.
Elektronika ugradjena u svaku Li-ion bateriju brine se o tome da se baterija ne napuni ni ne isprazni van dozvoljenih granica (koje su jako precizne, narocito gornja). Li-ion bateriju mozete puniti kad god zelite i koliko zelite, ipak uzmite u obzir da veci broj ciklusa praznjenja/punjenja proporcionalno smanjuje zivotni vek baterije. Najjednostavnije je bateriju puniti preko noci, tako da je ujutro uvek imate spremnu. Stavite je na punjenje svaki put kada pre spavanja procenite da nece izdrzati sutrasnji dan.
Buduci da Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt, nije potrebno nikakvo periodicno odrzavanje baterije potpunim praznjenjem/punjenjem.

Lithium-Polymer
Li-polymer nova je generacija baterija, sa svojstvima vrlo slicnim Li-ion baterijama. Karakterise ih veci kapacitet, manji trosak proizvodnje i mogucnost oblikovanja u takoreci proizvoljne oblike. Nedostatak su im kraci vek trajanja i nemogucnost praznjenja jacom strujom.

Zinc-Air
Nova tehnologija, traju po mesec dana. Uglavnom se radi o tkz. gorivnim æelijama! Još zanimljivije je to da kao u svakom filmu o teorijama zavere iste baterije prvenstveno koristi US army. Smile No, ima ih i u “civilnoj službi”! Smile

Šta je to memorijski efekt (efekt pamæenja)?
Efekt pamcenja prvi put je zabelezen na jednom satelitu koji je bio u orbiti oko Zemlje. Satelit se napajao iz NiCd baterija, koje su se punile preko solarnih panela. Satelit je periodicno zalazio u Zemljinu senku, tokom koje se baterije nisu punile. Za vreme koje je proveo u senci, elektronski sistemi tog satelita potrosili su uvek istu kolicinu naboja baterija. Nakon nekog vremena primecen je velik pad kapaciteta baterija. Novi kapacitet baterija bio je jednak iznosu za koji se baterija stalno praznila.
Zapravo radi se o kristalizaciji unutar baterije. U NiCd bateriji kadmijum je prisutan u obliku siæušnih kristala. U odreðenim uslovima ti kristali se mogu povezati i narasti u veæe kristale, èime im se smanjuje korisna površina, pa dolazi do pada napona i kapaciteta baterije. Nikal je takodje podložan kristalizaciji. U ekstremnom sluèaju, kristali mogu narasti u dendrite, dugaèke lance koji mogu kratko spojiti + i - pol baterije, uzrokujuæi visoko samopražnjenje, kratki spoj i prividnu smrt baterije. NiCd baterija je podložnija kristalizaciji od NiMH jer kod nje kristalizaciji doprinose i nikal i kadmij.

Pravi, gore opisani memorijski efekt pojavljuje se izuzetno retko. Potrebno je uzastopno punjenje i praznjenje baterija do precizno istog stepena ispraznjenosti. Naravno, ovakav scenarijo nemoguc je kod mobilnih telefona, pa se pravi memorijski efekt kod njih nikad ne pojavljuje. Uopste, novije konstrukcije baterija gotovo da ne pate od njega.

Ono sto danas nazivamo memorijskim efektom pojavljuje se iskljucivo u NiMH baterijama (NiCD baterije ne koriste se u savremenim telefonima). Li-ion baterije ne pokazuju nikakav memorijski efekt.

Punjenje i praznjenje NiMH baterija uzrokuje odredjene hemiske promene u bateriji, koje su takoreci u potpunosti reverzibilne. Kod nepotpunog praznjenja ne dolazi do potpunog povratka hemijske strukture baterije. Te strukture se nakon nekog vremena pocinju formirati u kristale, koji zbog svoje male aktivne povrsine pokazuju veci otpor povratnoj hemijskog reakciji, sto efektivno smanjuje kapacitet baterije.

Ovaj problem resava se praznjenjem baterije do granice gasenja telefona. Pozeljno je telefon jos nekoliko puta upaliti i pustiti da se sam ugasi. Nakon toga potrebno je neprekidno puniti bateriju (npr. preko noci). Ovaj postupak treba provesti svaka 2-3 meseca da bi se ocuvao kapacitet NiMH baterije. Cesce potpuno praznjenje nije ni potrebno ni pozeljno, buduci da se dubinskim praznjenjem vek baterije samo nepotrebno skracuje.

Baterija se nikad ne sme prazniti do fizickog kraja, tj. 0 V (kratkim spajanjem i sl.) jer postoji donji prag napona do kojeg se ona sme isprazniti. Dakle, bateriju prazniti iskljucivo upotrebom telefona dok se on sam ne ugasi.

Ja imam neke Eneloop punjive baterije za onaj mali digitalni aparat. Baterija je NiMH, i kupljena je sa punjačem, isto Eneloop. te baterije su, kako na njima piše Ready to use, Jel to onda znači da su one već fabrički formirane. Jer ako nisu, ja ne vidim kako bi ih ja formirao kada punjač puni, puni i kada je puna on prestaje da puni, tj. ugasi se i više ne ispušta onaj neki zvuk kao kada traje punjenje. Inače su mi dobra iskustva sa ovim baterijama.

Ja kupujem kinesko smece, sve zavisi , nekad su prave i dobre, nekad djubre imitacija originala.

Ja sam jednom uzeo neke baterije u radnji od 1.5v one deblje za neki stari fotoaparat i posle 2 meseca sam ih izgubio negde inače baterije su koštale komad 500 dinara, dakle 2 komada 1000 dinara.

Od tada samo kupujem ovde na pijaci pakovanje od 25 komada 150 dinara :smiley:

Pa ako su bile 1,5 volti, onda nisu bile punjive. Ove punjive imaju 1,2 V. Još ako su alkalne i neka kvalitetnija firma, cena je isto velika. Ali i rade dobro, osim ako nisu u radnji stajale 3 godine. Dok sam bio u vojsci, u nekoj radnji u Balkanskoj ulici sam kupovao neke Sony alkalne baterije za walkman, i isto su bile paprene, ali su zato trajale sigurno po mesec dana. A na požarstvu šta raditi?

Takođe sam vlasnik dotičnih Sanyo Eneloop baterjia, komplet 4 baterije i punjač ( bele boje ), kupio pre jedno 2 god. i mogu slobodno da kažem da bolje i kvalitetnije punjive baterije u životu nisam imao/kupio/koristio do besvesti :chiffa:

@Vladimir
25 komada 150din?? :10: Na kojoj to pijaci? :look:
Mislis na standardne AA baterije: http://image.ec21.com/image/atc1/oimg_GC05803444_CA05854901/1_5V_AA_Zinc_Chloride_Battery.jpg ?

Da da upravo te samo što na njima piše Somy, Tobisha, Panusonics … :smiley:

Daj burazeru pomagaj, gde ih kupujes? Na kojoj pijaci? Ja izgoreh od cimanja, svake nedelje po jednom barem idem po njih, imam po kuci gomilu satova ( keva, don’t ask, u svakoj sobi po jedan ), koji jedu baterije. A placam ove ATC valjda 80din za 4 komada, na trafici… :wacko:

Nedeljom buvljak u Zemunu :smiley:

@Cofi
Koji su to satovi, ja imam zidne u svakoj prostoriji osim u toaletu, alkalna 1.5 V traju preko godinu dana, kad menjam promenim u svim satovima i zaboravim.

@Vladimir
Hvala, ziv bio! :slight_smile: :smiley:

@dragan99:
Oni valjda Turski, zidni, sto im sekundara nije koracna, nego se konstantno vrti. Pojedu ove obicne ATC baterije za, mesec, mesec ipo… Za alkalne si u pravu, nego kevi sve kao skupe, a mnogo satova ( 'ebes mi sve ako ih nema jedno 15-ak, sto po kuci, sto po garazi, supi… ) pa… :wacko: ::slight_smile:

@Cofi

Kod mene su neki divljaci ali sekundara je koracna, kupio sam ih na kilo (ima mnogo godina, po sistemu da se nadje i za poklon) u 28 bloku gde je pre bila Slovenijales a sad je neki faks

U tome je fora, kod mene u sobi je na primer klasican sad, sa koracnom sekundarom, i ne secam se kad sam zadnji put menjao bateriju, traje samo tako, dok je ovi pogaze za mesec-dva… Ove je keva na buvljaku/pijacama kupovala, stalno njih ima vidjao si sigurno, ja mislim da su Turski, ili Indijski… Sakura je marka, cini mi se… :stuck_out_tongue: :slight_smile:

Zaključak je da Cofi ima fobiju od satova :smiley:

Ahahh, nemam, volem ja njih, problem su baterije… :biggrin: Kad bi u obicnim trajale kao u rucnim, to bi bilo… :ok: :))
A zakljucak je da cu uzmem lepo bateriju iz umrelog Sony Ericsson-a, grunem jedan otpornik i voila, resen problem ( jedan bar manje )… :biggrin: :medal:

Закључак је да продавци мобилних телефона не знају свој посао - скоро по правилу ће вам сви рећи да форматирате батерију иако су никл-кадмијумске и никл-метал-хидридне одавно изашле из употребе у мобилним телефонима. Када им кажете да литијум-јонске и литијум-полимерске батерије имају електронику која им регулише пуњење и пражњење и да је покушај форматирања истих глупост, рећи ће вам да немате шта да изгубите ако форматирате, можете само да добијете. -.-

Што се тиче батерија, углавном користим пуњиве, чак и за светла на бициклу.

  • Сонијеве (Sony) су ми трајале преко 3 године и врло сам задовољан, али их не купујем због цене - деси се и мени да изгубим некад батерију, а плакао бих кад би та судбина задесила Сонијеве батерије. :stuck_out_tongue:
  • Варта (Varta) има врло повољне и квалитетне батерије, ето неколико година како их користим без проблема. Јесте им капацитет прилично опао после пар година (фото апарат се искључи кад блиц повуче већу струју), али су сад прешле у миша са којим нема проблема (миш је бар увек у соби, пуњач на дохват руке).
  • Дурасел (Duracell) такође користим и више сам него задовољан, поготово већим капацитетом у односу на остале (2650 mAh).
  • Панасоник (Panasonic) имам искључиво у ААА варијанти и не могу да се навикнем на јадан капацитет од свега 550 mAh. Истина, старе су око 2 године, али ипак… Проблем је то што укућани стављају фиксни телефон на базу чак и кад батерије нису при крају - меморијски ефекат смањује капацитет.

Имам и Сонијев ултра брзи пуњач (400 mAh за АА / 160 mAh за ААА) који можда скраћује време пуњења, али и капацитет батерије…

То са формирањем је повезано са квалитетом батерија, на тај начин рачунају да ће купац који бар мало није испоштовао процедуру да процени да је и он крив што су батерије престале да раде после месец-два и да неће да их врати. Одавно не коментаришем, кад купујем батерије прихватим упутство о формирању, ако рекламирам, обавезно кажем да сам тако радио … Одавно ми у упутствима за мобилне пише отприлике … прва 2-3 пута напунити до краја и испразнити до краја а после по жељи.
Имам неке старе Трепчине NiCd мале и средње па их помало и даље користим. Средње углавном за лампу за бицикло, халогенка прилично троши. Од осталих имам неколико комплета NiMh које сам узимао за апарат и сада њих користим за сатове, даљинце и слично. Избегавам оне са бљувака, јесу јефтине али толико и раде. :wink: Осим ако купим код типа за кога знам да има локал са разним батеријама и пази шта продаје. Код њега сам пре неку недељу купио NiMh за Панасоник телефон, уз мало разговора траје две недеље. Такве телефоне никад али никад не стављати на базу осим када су батерије баш празне али и тада само тих неколико сати. То је најбољи начин да за неколико недеља батерија буде зрела за recycle bin.

Ово кад читам почињем да се питам да ли сам јс луд или блесав или не знам да купим. Имам две тел линије, два бежична Панасониц на Панасоаниц, увек су у бази, прича се некад сатима, батерије ЦФЛ и то ради већ две године са тим батеријама. Пуњача имам више комада, доношен су из Немачке и Вартине батерије, ништа од тога није трајало толике године како описујете. Вокмен сам возио на Трепча батерије, то је преисторија и стварн не могу да замислим да то још може да ради а да се купи то нема већ једно 15 година. Имам ЦФЛ за фото апрат али су безвезе, највероватније лажњак а купљене су у истој продавници где и батерије за бежичне и исти произвођач ЦФЛ. Имам још неке на пуњење за њих знам да су ђубре и на крају све сам побацао. Пуњач који сам користио је искључиво за пуњење тих батерија. Једини проблем који имам је то што немам човека као остали који набавља из поузданих извора. Скоро све се производи у ПРЦ и одавно важи систем да две смене контролише странац за кога раде а једну кинези и то стиже до нас као и сва друга техника састављена на неком броду-фабрици или запдна техника која је шкарт. Некад је неко нешто и контролисао, сад стиже најгоре ђубре, увози се на контигенте па тако пар месеци само има две-три врсте монитора , овог или оног. Тако је и са тим батеријама, зна се како то долази, шкарт и евентуално серија која је демо и ваља, сви се они снабдевају из истих извора, уверио сам се кад сам куповао УПС од 1.2 КW и кад сам куповао пре 15 дана батреију за други УПС, све батерије исти произвођаћ а хиљаде продаваца

E sada da li sam ja lud ili ste možda i vi primetili da su Varta baterije postale ultra loše i slabe, istroše se barem 10x brže nego što su se ranije trošile uopšte ne znam u čemu je fora!? Mislim nekada su Vartine baterije važile da traju kao akumulator u kolima a danas… ::slight_smile:

Pričam o baterijama koju su NE punjive, dakle alkalne obične baterije.

U zadnje vreme kupujem Duracell i zaista su izdržljive kao na reklami.