BigLinux - Brasil Linux

BigLinux se izvorno bazirao na Kubuntuu, ali počevši od 2017 godine distribucija je ponovno rođena na temelju deepina linuxa.
Sama distribucija je u potpunosti razvijena na brazilskom portugalskom jeziku i dolazi s Cinnamon i Deepin desktop okruženjem.
U 2021. distribucija je ponovno promenila bazu i desktop okruženje, migrirajući na Manjaro Linux s KDE Plasmom.

Trenutna verzija je BigLinux 21.3
Projekt sa ovim linuxom mi je zvučao prilično zanimljivo, pa sam rešio da ga isprobam.
Live Session nudi opcije za portugalski i engleski jezik.
Instalirao sam ga tri puta u virtuelnoj mašini jednom na engleskom s Deepin radnom površinom, zatim opet na engleskom s Cinnamonom, pa opet na engleskom s Deepinom. BigLinux izgleda prilično dobro nakon same instalacije, s atraktivnom radnom površinom sa idiličnom pozadinom plaže ili nečega što sami izaberete.
Činilo se da radi prilično brzo čak i u VM-u na mom 10 godina starom laptopu računaru.

Klikom na ikonicu “Central de Controle” (Kontrolni centar) dobijete lepu Deepin radnu površinu s desne strane za upravljanje sa samim podešavanjima.

BigLinux dolazi s mnogo unapred instaliranim programima uključujući Firefox, GParted Disk Manager, GIMP Image Editor, Atril Document Viewer, Bookworm eBook Reader, GDebi Package Installer, Brasero Disk Burner, Cheese Webcam App, LibreOffice, Shotwell Photo Editor i Synaptic Package Menadžer. Takođe dolazi s GNOME Update-Managerom; isti program koji dolazi unapred zapakovan s Linux Mintom. Instalirao sam update nivoa jedan i dva, koja su bila obeleženi kao sigurni za instalaciju na samom opertivnom sistemu.

Deepin App Store u BigLinuxu nudi još više softvera za instalaciju.

Minimalna konfiguracija 64-bitni Intel ili AMD ili kompatibilni procesor 2 GB RAM memorije 8 GB prostora za instalaciju na na hdd-u ili ssd-u

Preporučena konfiguracija 64-bitni Intel ili AMD ili kompatibilni procesor 4 GB ili više RAM-a 40 GB ili više prostora na hdd-u ili ssd-u

Verzija glavnih programa:

KDE plazma 5.25.5-1
KDE gear 08.22.0-1
Libre Office 7.4.0-3
Gimp 2.10.32-1
Firefox 105.0-0.1

Big Linux se može preuzeti u tri aktuelne verzije operativnog sistema.

21.3.9-2 kernel 5.10 veličina iso fajla 3,6 Gb

22.1.7-1 kernel 5.15 veličina iso fajla 3,7 Gb

22.3.0 kernel 5.19 veličina iso fajla 3,8 Gb