Biti ili ne biti? - 12. jul 2012.

Zanimljiv, a istovremeno zastrašujući tekst - http://www.itvesti.info/2012/03/12-jul-2012-pocetak-kraja-interneta.html

It does seem strange that after the SOPA act failed to get legal backing, a voluntary agreement between Big Content and the ISPs manages to do the same thing. The problem is the pirate is still being identified by IP addresses, by Big Content snoops.

Jel moguce da za ovo nije potreban nikakav pravni okvir (SOPA, PIPA…) u “velikoj demokratiji” preko bare? To kao kad bi se Telekom i EUnet dogovorili da ako uhvate nekog da skida nesto nelegalno naplate kaznu od 100.000 dinara. Pa to ni u nasem pravosudju ne bi proslo, kakvo god da je jadno&cemerno. Ja mislim da je ovo pokazivanje zuba, jer ne vidim da se ovo ima ikakvnu pravnu podrsku. Ja sad (kao pravno lice) odlucim da ko udje kod komsije u dvoriste i zgazi u cvece ja ga izujem da 'oda posle bos, jer smo se ja komsa tako dogovorili? Hmmm… po kom zakonu? :wink:

Što je “veća” demokratija manja su prava koja običan čovek ima…

Mislim da se cela stvar dosta pogrešno predstavlja u našem medijskom prostoru. Iskreno, ne volim da raspravljam mnogo na ovu temu, nisam u potpunosti upućen u to šta se stvarno krije iza kompletnog seta zakona koje ove velike kompanije pokušavaju da sprovedu u praksi. Ipak, jedno mi konstantno bode oči. Govori se o ugrožavanju sloboda? Koje konkretno slobode su u pitanju?Po raznim forumima i na “velikoj sceni” vidim da se najviše govori o ugrožavanju slobode skidanja i besplatnog korišćenja autorskog dela. Da li je to stvarno sloboda u jednom razvijenom i civilizovanom društvu??? Korišćenje nečega na način koji nije propisan ugovorm o njegovom korišćenju (EULA) bez ikakve nadoknade iako je u kreiranje projekta (bez obzira da li ga je kreirao pojedinac ili iza njega stoji velika programerska kuća) uložen novac, nečije znanje i trud. Koje je obrazloženje za ovo? Oni su veliki, mi nemamo para, ali možemo da koristimo jer je to naša sloboda? Po meni, potpuno pogrešno tumačenje demokratije i slobode u najširem mogućem smislu. I veoma niska svest o pravima pojedinaca i grupa.
Šta mi konkretno gubimo (posmatram samo ovaj deo vezan za autorska prava)? Nećemo moći da skidamo filmove, igrice i muziku i bespotrebno punimo velike hard diskove materijalom koji ćemo možda iskoristiti (a najverovatnije obrisati, namerno ili slučajno). Nećemo moći da legalno koristimo sve one programe na koje smo navikli na Windows-u i koje smo (kao i sam Windows) prihvatili zdravo za gotovo u skladu sa našim pravima…Zar ne postoji alternativa u samom sistemu koji trenutno koristimo i u zamenama skupih paketa programa njihovim povoljnijim (ili potpuno besplatnim) pandanima?

Ja sam se osvrnuo samo na ovo “pravo” o kome se najglasnije govori svuda. Opet kažem, nisam upoznat sa konkretnim stavovima i članovima pomenutih zakona, i ako neko ima više informacija o njima, ja bih voleo da ostavi neki link, i da ovde malo prodiskutujemo o tome.

U parvu si za sve ovo, ali to je postojalo do sada dugi niz godina i nikom nije smetalo. Zašto to odjednom sad smeta? Po meni, iza ovoga se krije nešto drugo, nešto veće, ali nikako ne mogu da pretpostavim šta, pa mi uvek na pamet pada kompletna kontrola interneta (iako smatram da je to neizvodljivo). Ako ta kontrola interneta bude cilj (a svi znamo kojim se principom rukovode velike sile), onda za ostvarenje tog cilja neće da biraju sredstva, a onda možemo da pretpostavimo šta će sve da se dešava.
Ali uvek kad se pomene priča o pirateriji i težnji Amerike ka zabrani iste, ja se setim ovog teksta.
Slažem se u potpunosti sa ovime što je Zoran Kuzmanović napisao, i ne verujem da je krajnji cilj ovih zakona stopiranje širenja piraterije.

Bubnjar je u pravu…

Slobodan internet i piratizovan materijal nije isto. Mnogi slobodu interneta smatraju da bi trebali non-šalantno da skidaju filmove, serije, igrice bez dinara da plate. Ne to je piraterija a ne sloboda. Doduše trenutna sloboda jer vas niko ne sankcioniše zbog toga.

Ovi projekti imaju upravo to za izvršenje, da sanckionišu bilo koji oblik piraterije. Međutim “u kom čuču grmi zec”… Poenta je primeniti autorsko pravo i osuditi nekoga za pirateriju i za najbanalnije stvari, tipa meni se sviđa tekst neke pesme, ja je napišem na ovom forumu i posle 5 dana popasem robiju od 5godina ili platim milion dinara na odštetu tipa Željka Joksimovića zbog krađe autorskog dela.

Zvuči idiotski ali na to se cilja kada se formira ovo telo koji bi trebalo da nas sankcioniše svakim mogućim putem.

Ja se recimo zalažem za to da se potpuno (znam da je rečenica čista fikcija ali…) postavi sistem koji bi za ilegalno skidanje filmova i serija, igrica, programa bio takav da ako skineš piratizovan materijal moraš platiti cenu x3 u visini originala. Pa tako ako si skinuo film koji na iTunes ili Amazonu košta $20 ti ga platiš 60…

Kažem fikcija, jer u realnom životu ovo je prosto nemoguće.

Слажем се да је заштита ауторских права јако битна и да би се требало борити за остваривање права сваког аутора да заради за свој рад и труд, те да могућност беспоследичног кршења закона буде сведена на минимум. Међутим, не слажем се са тиме да свака наша активност на интернету буде надзирана. То је оно плаши и што крши права корисника - јасно и отворено су рекли да ће сваки корисник бити надгледан и упозораван. Ако су им издавачке куће платиле одређену суму да би провајдери надгледали све кориснике, шта спречава онда разне друге агенције да учине исто? Онда нам не помажу ни Тор, ни пажљиво читање ЕУЛА разних производа - имаћемо један перманентни tracking cookie - нашег интернет провајдера, којем уз то и дајемо новац. Црно нам се пише другари…

Trenutno nam Google veći problem pravi nego sva ova tri rešenja (SOPA, PIPA, ACTA) zajedno. Promena politike privatnosti je dovela do toga da se podaci koje ostavljate u pretrazi ili korišćenjem njihovih servisa (koji su nažalost, najzastupljeniji) u svakom momentu mogu povezati sa vama i naravno, upotrebiti protiv vas. Spisak poseta sajtovima, ključne reči koje ste koristili za pretragu, navike u korišćenju interneta u različitim vremenskim intervalima. Pravi experiment koji za cilj ima nešto daleko gore…Meni se pre neki dan prilikom kreiranja naloga i logovanja na jedan strani forum (mobilni telefoni mislim da su u pitanju) desilo da sam prilikom pristupa korisničkom kontrolnom panelu imao popunjen ceo profil - podaci preuzeti iz Google baze sa sve slikom koju koristim na G+…spooky :wink: :slight_smile:

@milke, slažem se sa tobom.
@drummer i @Vladimir, nemojte pogrešno da me shvatite. Nisam ja za bezuslovnu povredu autorskih prava, ali ne mogu ja da budem kriv i da plaćam kaznu zato što sam preuzeo nešto što je neko drugi postavio i time povredio pravo nekoga trećeg. Ako ONI hoće da iskorene pirateriju, to se ne radi ovako, da svi mi, korisnici, budemo nadgledani i da se prati svaki naš korak. Nego - nadgledaj TI one koji omogućuju da se to postavi na internet i da se učini dostupno svima. Pa ako se naiđe na takav materijal, zna se ko treba da odgovara.
Ovako, ONI dopuštaju da se to slobodno postavlja, a onda će mene da ,kao’’ prate da vide da li ću ja to da preuzmem. Šta ako mene to ne interesuje (preuzimanje tog sadržaja), a ONI me i dalje prate da vide da li ću ja da pokleknem i preuzmem to?
Znači, ONI mene u svakom slučaju prate. Dolazimo do prostog zaključka (a to je ono što je Qzma napisao), ne interesuje njih da li ti preuzimaš nešto neovčašćeno ili ne, njih interesuje da sakupe sve moguće podatke o tebi i tvojim aktivnostima. A priča o pirateriji i iskorenjivanju iste (ovim i sličnim zakonima) je samo paravan iza koga se ONI kriju i pomoću čega opravdavaju ove NJIHOVE nenormalne i neljudske ambicije (potrebe) - da se u svakom trenutku zna šta, zbog čega, koliko i zašto neko radi…

Bravo Kmamuz. Sa tim se slažem 100%.

@kmamuz

I ja se slažem sa ovim što si naveo. Zato sam u prethodnom postu i naveo Google kao beskrupulozan primer toga o čemu ti pišeš. Po meni su ovo dve potpuno odvojene stvari, dva problema.Ali, na sva zvona se priča samo o autorskim pravima, torentu i sharing servisima. Na taj način se svest ljudi premešta od glavnog problema, a to je praćenje i prikupljanje podataka - kršenje prava privatnosti.

Za drugi deo teksta se slažem sa tobom jer si rekao, tj napisao isto ono što smo drumer i ja napisali, a to je pokretanje “šatro” borbe protiv piraterije da bi se došlo do SVIH podataka koji krstare internetom a tiču se poverljive i privatne prirode.
Nešto slično je USA uradila, pobila gomilu svojih građana, 2 puta rušila trgovinski centar da bi mogla da opravda “akt o terorizmu”.

Tako je i ovde identičan slučaj.

Međutim sa ovom rečenicom ne mogu da se složim jer nisi u pravu:

To naivno ponašanje ne ide baš tako slatko kao što si ti zamislio u pravosuđu :wink:

  1. Ukoliko skidaš delo za koje znaš da je autorsko plaćaš istu kaznu kao i onaj koji ga je postavio.
    a) Isto važi i za slučaj da pokušavaš da se praviš lud i kažeš da nisi znao da je autorski zaštićeno.
  2. To što je neko postavio a ti skinuo, samo te čini saučensikom u lancu piraterije a nikako nije oslobađajuća okolnost, čak šta više čini te dilerom jer postoji mogućnost dalje distribucije.
  3. Možeš ti za sve ove tačke da budeš kriv i te kako :slight_smile:

Pre 12 godina je moj prijatelj bio osuđen na kaznu zatvora od 3 godina jer je prodavao CD-ove ispred CK (današnja zgrada Ušća TC u Beogradu), tačnije prodavao je jedan CD od jedne naše progrmerske kuće kojoj se to nije dopalo, prijavila je čoveka i policija ga je uhapsila i osudila, a on se branio optužbama da je mislio da je to besplatno!

Да ли сте прочитали вест да је у Шедској укинут новац, само пластика. Шта то значи, тотална контрола људи, шта једу, шта купју, које филмове гледају, апсолутна конртола.
Да ли ико зна како ће фукнионисати торренти, е па сад неће држати фајлове на серверу него ће фајлови бити код корисника. Значи бизнис и даље цвета, све ја као чисто и легално, сви зарађују а уједно контролишу и дозирају колико ће шта бити пиратизовано. Знаћи довољно је да прате торрент сајт и долазе до података о људима и шта имају на рачунару, повремено одраде нека хапшења да би се стекао привид борбе против пиратерије. То је као и са дрогом, толика технка, сателити, кад су нас надгледали малтеен знали су кад си пустио ветар, како то да не могу да искорене накроманију и шверц дроге. Најважније цака у америчком правосуђу је навлакуша, стане агент и дилује дрогу, спопада те да купиш, неко попусти купи и заглави у затвору или га проморају на нагодбу да ради нешто за њих. Шта то значи уколико знаш, шта ако не знаш, на милоне слишица је заштићено, текстова итд, једноставно увек могу да ти нађу да имаш нешто нелегално. Линукс могу да униште како им се ћефне само крему са патентима шта је све заштићено…

@Vladimir, i te kako si u pravu za ovu primedbu, nisam se ja lepo izrazio. Naravno da znam da sam u tom slučaju saučesnik…
Ono što sam hteo da kažem (a ovim neadekvatnim primerom sam napravio uvod) je da ne treba nas da prate, nego ,ljude’’ koji to objavljuju.
Malo (u stvari mnogo) je to ovde mutno sve. Krivična dela ne ne ,stoje’’ izvršena ili nedovršena i čekaju da ih ti dovršiš. A ovde imamo potpuno suprotnu situaciju:
Oni koji kažnjavaju za povredu autorskih prava su istovremeno dozvolili povredu istih (drugim licima) i čekaju ko će da se upeca, da preuzme sadržaj i da onda bude kažnjen. Pa gde to ima? Umesto da sprečavaju pirateriju, oni je još i podstiču samo da bi ,kao’’ vršili posmatranja.
I da se ne vrtimo u krug, odlično je jasno da ovde nije u pitanju borba protiv piraterije, već nešto drugo…