Bolje vas našao.

Pozdrav drugari,

Pa ovako, instalirao sam par puta do sada Linux (različite distribucije u različitom vremenskom periodu) i uvek se vraćao na Windows. Svaki put sam ostao par dana ili manje (u dual boot režimu). U međuvremenu sam imao Mac pa mogu da sagledam sisteme iz svih uglova. Za Linux nisam nikada bio nešto preterano zainteresovan zato što nisam navikao na terminal, nije bilo određenih programa a i navikao sam na next, next… finish. Nisam se ni trudio da ga naučim. Postavljao sam po neko pitanje u Linux podforumu na Benčmark i MyCity forumima i to je to. Za Linux sam saznao pre oko jedne decenije kada se dobijao uz časopise DVD (Digital, Mikro, Pc Press). Tada sam bio na PCM-u (nisam bio u mogućnosti da uvedem ADSL ili kablovski net) tako da sam narezivao sa tog DVD-a i u Live varijanti pokretao čisto da vidim o čemu se radi.

Sada dajem šansu Linuxu i to je to, ako ne bude išlo definitvno ću da odustanem i neću se više igrati. Posvetiću mu par nedelja i izdvojiti vreme da rešavam probleme. Ovaj put sam napravio sledeću taktiku: listu svih programa sam izdvojio pomoću Revo Uninstaller-a a zatim ih kopirao u Google Keep. Napravio štikliranje i obeležavam jednu po jednu stavku. Krenuo sam od programa za multimediju pa sam Aimp zamenio sa Audacious, umesto MPC-a instalirao SMPlayer i stavio Mini GUI, za pregled fotografija sam ostavio Image Viewer, dodao Spotify (uz TunnelBear VPN - Google ekstenzija) i calibre i qBittorrent. Sada idem dalje.

Želim i da se prešaltam sa Chrome-a na Firefox ali tu će mi trebati malo vremena da sređujem bukmark.

Kada budem postavljao pitanja da li da napravim jednu temu i tu da pitam sve o zaštiti, drajverima, programima, podešavanju sistema ili da idem na pretraživanje i postavljam pitanja na različitim mestima?

Svako dobro :wink:

Veliki plus: Linux Mint je odmah prepoznao HP Deskjet 4535 tako da skeniranje i štampanje funkcionišu bez problema :up:

Dobro došao Veseline. Ugodno vreme. Da, linux mint je medju boljima po pitanju drajvera. E sad zavisi od tebe kakav si korisnik, neko voli lajt, neko hardcore, neko skače sa jedne na drugu distru… gde sam i ja, heheh. Meni je linux mint bombona, ali trenutno teram Ubuntu GNOME 16.04.4 i to je bombonica plus šlag. A kad ogladnim vraćam se na jagnjetinu tj. Debian ili CentOS ili openSUSE i sve ostale hard distre.

U svakom slučaju velkome.

Добро нам дошао на форум, драго ми је што си постао члан и што се овај наш кутак шири из дана у дан.

На ово питање ће ти најбоље одговорити администрација форума (Драган, Владимир…) :slight_smile:

Dobrodošao na forum :slight_smile:
Pitanja je najbolje postavljati u odgovarajućim temama, zavisno od oblasti na koju se odnose…naravno, prvo bi trebalo pretražiti odgovarajuće teme, možda je već bilo sličnog ili istog problema/pitanja kao što je tvoje.

Evo na primer, član koristi Mint (kao i ja) i ima lap ali ima Intel + Nvidia grafiku. U mom slučaju je Intel + AMD na lapu. Da li je u tom slučaju bolje da postavim novu temu ili samo da se ubacim sa pitanjem u njegovu?

LinuxMint - Mint drajveri | FOSS | Free and Opensource Serbia

Mislim da je bolje otvoriti novu temu, lakše je kasnije za pretragu…Nvidia i AMD su ipak različite karte :slight_smile:

OK :wink: