Brisanje fajlova sa USB flash

Imam jedno pitanje, uvek kada obrišem neki faijl sa USB memoriju ostane isti zauzeti prostor pod nazivom .trash-1000 i nikako da oslobodim mesto, a ovaj .Trash-1000 ne vidim u samom linuksu, samo u Windows ili neki drugi OS, kako da rešim to da kad obrišem fajl obrišem ga trajno bez ovoga…?

Uglavnom SHIFT+DELETE odradi posao. Na linuxu fajlovi koji počinju tačkom su skriveni, da bi ih video, uključi “Show hidden files” u File Manageru.

A može li da se nekako isključi to .Trash-1000 jer npr ako je neki file 100mb kad ga obrišem ta ista veličina je tu ali u folderu .Trash-1000…

Trash-1000 ti je sistemski folder i odnosi se na sadržaj kantice. Isprazni kanticu i taj fajl će nestati.
U svakom prozoru sa leve strane imaš side panel pa dole u dnu nađi kanticu i na desni klik isprazni njen sadržaj i to je to.
A .Trash-1000 folder ćeš uvek da vidiš njega ne možeš da ukloniš, to je sistemski folder i on se uvek vidi. Čak i da uspeš da ga ukloniš sistem će ponovo sam da ga napravi.

Na ovo sam mislio, korpa prazna a .Trash-1000 ostao na USB flash…
Hoću da kažem da sve što obrišem sa USB-a on ga smesti tu a slobodno mesto se NE napravi…
Screenshot

Kad nešto obrišeš on smesti tu u slučaju da hoćeš da vratiš nazad, tek kada isprazniš i sadržaj katnice nestaje iz tog foldera i onda ti se pravi slobodno mesto.
Po slici vidim na Ubuntu si. Kao što sam već napomenuo sa leve strane imaš trash ikonicu tu desni klik pa empty trash, tek tada se zauvek briše.

Vidiš na slici, pogledaj link, kantica prazna a sadržaj ostao na USB ?

U principu kada isprazniš kanticu trebalo bi da ti se sadržaj u tom folderu isto isprazni. Očigledno je negde problem. Koji je fajl sistem na flešu?

Fat 32 je ali mora tako treba mi za win…

Razumem. Negde je problem čim neće da sam prazni taj folder. Možda ga treba ponovo formatirati u isti fajl sistem ili da pokreneš nautilus kao root pa da onda obrišeš ceo taj folder. Iz nekog razloga on ti ne briše sadržaj foldera.

Šta je nautilus i kako se koristi i za šta služi? :slight_smile:

Nautilus je podrazumevani fajl menadžer prosto rečeno taj prozor koji si uslikao sa folderima je nautilus. Kad god klikneš na neku lokaciju home, tvoj USB on ti se otvori.

Znači to je file manager :slight_smile:

Da nadam se da ga nisu menjali. Meni je u Ubuntu Mate Caja nije Nautillus.

Da pojasnim za ovaj folder zašto nastaje i zbog čega…

Kreiranje foldera .Trash ili .Trash-1000 su zapravo genijalno osmišljeni sistemski procesi koji ti omogućavaju da lako povratiš (slučajno) obrisane fajlove sa USB-a.

Prilikom brisanja fajlova ako klikneš samo na dugme Delete sistem će automatski obrisati fajl ali će da napravi pomenute foldere, ukoliko si slučajno obrisao fajlove da bi kasnije mogao da ih lako vratiš.

Da bi sprečili slučajno brisanje fajlova i da se folderi ne bi pravili za povrat fajlova, tada se koristi opcija Shift+Delete, u tom slučaju folder/fajl obrisan na ovaj način zauvek se briše sa diska i ne postoji mogućnost da se vrati.

P.S. Ovo -1000 u imenu foldera je UID oznaka korisnika koji je kreirao pomenuti folder. UID 1000 je standard. Ukoliko sistem koristi više korisnika može da se dodeli svakom korisniku drugačiji UID kako bi se znalo koji korisnik je obrisao koji fajl.

Znači po ovome što je @Vladimir napisao, kad nešto brišem sa USB-a moram da uključim skrivene fajlove da bih mi se pojavio .Trash-1000 i da bih i njega ručno obrisao isto sa USB-a i oslobodiće se zauzeti prostos na USB disku?

Ili ako želim da ga trajno obrišem iz iste lokacije onda Shift+Delete i ne pravi se onaj skriveni .Trash-1000 i prostor je oslobođen momentalno?

Tako je.

OK, sada je već jasno. :slight_smile: