Brzina čitanje/pisanje hard diskova ?

U poslednje vreme, sam često brisao diskove, tj. formatirao, mozda zbog toga, mozda ne. Ali gledam brzinu kopiranja, kreće se oko 7-8 MB/s To je jako malo. Nekad je i flash toliko, nekad se poveća… Da nije do ext4? Kažem, takođe i flash diskovi jako sporo upisuju podatke. Jel se to neko igra sa nama?

Da li si kad ti se ovako nešto desi restartovao računar

PS
Da li je to onaj računar sa swap particijom na SSD

Nije, u pitanju je desktop na kome je linux mint. Restartovao sam, prekidao kopiranje, pa opet. U pocetku brzina bude 40-50MB/s kasnije sve manje i manje. Ne kopiram cesto toliko mnogo podataka, ali sad sam trebao da prebacim neke fajlove na flash, pa sam mislio ajde prvo da ih slozim na hard disku pa odjednom da kopiram, ali bogami oduzilo se. A i sto se tice laptopa, na kom je SSD, ne vidim neku promenu brzine, malo je brze, ali generalno ne znam sta se desava. Van je mog znanja, sve nesto mislim, mozda se uvukao neki virus pa trosi sistem. :slight_smile:

Evo sada prebacujem na laptop podatke gde mi je ssd, ovo je mnogo sporo. Mozda treba da ocistim ceo ssd, da prepisem nule ili sta vec, ali mislim da je do flasha, flash je ovaj spor, mozda.

ja sam pre imao problem da ništa nije hteo da upiše na hard-disku, formatirao sam par puta, ali on to nije uradio, veće samo slagao skriveno, dok mi nije rekao da je hard disk pun, a pokazivao je da nema ništa. tada sam obrisao particije i napravio novu particiju, znači sve sam počeo od nule, posle je radio. Ne znam, možda sličan problem i kod tebe

Prilikom formiranja hdd se ne brišu podaci sa samog diska već sa briše podatak o mestu gde se upisani podaci nalaze, sam koncept hdd i softver koji ga prati je napravljen da se podaci sačuvaju, postoji postupak koji sa zove wipe,

tim postupkom se podaci koji su upisani prepisuju 0(nulom) više (čak 32) puta tako da postaju nečitljiva

Опраштајте што овако упадам али кад смо већ код хард дискова занима ме могу ли некако да проверим у каквом је стању мој? Нешто имам осећај да је на издисају али бих волео да то нека релевантна апликација потврди или негира :slight_smile:

MHDD i hdat2 su programi koji testiraju hdd na bad sektore, oba programa su napravljena kao img fajli mogu da se koriste samostalno, no oba je moguće naći i na UBCD, MHDD nema zvaničnu podršku za sata kontrolere, i preporučuje se za stariji hardver dokle hdat2 ima podešku za sata kontrolere i može se koristiti za testiranje hdd sa sata2 i sata3

UBCD

@МарестРПЦ Чини ми се да је GSmartControl најпопуларнији.

sudo apt install gsmartcontrol

@Mikulino не разумем се баш најбоље у хардвер па не знам да ли је у питању САТА1 или 2 или шта већ. Предлажем да заједно установимо о каквом хард диску је реч. Ово је мој хард диск - Toshiba MK7559GSXP Specs

@1443 сад сам га инсталирао и прилично ми је конфузан. Гуглаћу мало па ћу видети како ћу се снаћи

ПС: Хвала обојици на одговору

Nezavisno koji je sata ti test uradi sa hdat2

@МарестРПЦ Кад га потераш и отвориш HDD (десни клик, па View details, или једноставно двоклик), идеш на Perform Tests, па кренеш редом - Short Self-test, па ако не избаци ништа, онда Extended Self-test. Грешке ће се, ако их буде, црвенети под Attributes (онда их тражиш на нету за више детаља).
Ако SMART није доступан, мораш да га укључиш у BIOS-у.

Meni to “wipe” deluje prilično uzbudljivo :slight_smile: Ali pomirio sam se sa činjenicom da brže raste količina podataka sa kojima raspolažemo nego same brzine. Nije mala stvar kopirati deset filmova na hard :slight_smile: