BSOD Windows 7 dual boot

Evo jedna tema za mozganje. Kada instaliram Windows 7 bilo u dual boot sa linuxom ili samo njega u BIOSU moram da stavim opciju OS defaults na ‘disable’ inace instalacija nece da krene izbacuje bsod, probao sam vise iso-a… A kada instaliram linux opciju OS defaults moram da stavim na enable jer linux se instalira najnormalnije ali nece da se gasi, restartuje, kao krene i samo hanguje crn ekran. Trebalo mi je dosta vremena da provalim workaround XD uglavnom os defaults enable, i dual boot sa windows 10. Posto hoce da se instaliraju i win 10 i win 8.1 kada je os defaults ukljucen… problem je sto mi je win 10 najgori ocajna kreacija stvarno… win 8.1 ni da ne pominjem. ja bih sedmicu da dual bootujem al nikako nisam uspeo da nadjem resenje za ovo…

Koja je matična, verovatno ima UEFI koji Linux i Windows 8.x i 10 prepoznaju dokle Windows 7 ne, da bi 7 instalirao na uefi moraš iso sa 7 da prekonfigurišeš za uefi

Mogu da biram izmedju UEFI i legacy. Uvek instaliram na legacy tako da to nije problem… Laptop je lenovo b50-30. Probao sam nekad davno da instaliram linux u UEFI i to nije islo kako treba pa koristim legacy uvek

Nekad davno je bilo…pa…davno :slight_smile:
Danas se svaki kršteni linux najnormalnije instalira u UEFI modu “biosa”.

@Dragan , a koja je prednost? :slight_smile:

iskreno ne znam koja je prednost ali znam da je jako komplikovano namestiti dual bot u uefi? prednost legacija bar meni je sto se to sve samo uradi.

Pod uslovom da prvo instaliras windows :slight_smile: UEFI ima malo naprednije mogućnosti, ali koliko sam primetio ista je brzina boot-a kao i funkcionalnost.

Jeste, Mercedes je bolji auto, ali ima samo četiri točka i gume se troše jednako kao i na Jugu…logika u…da se ne izražavam :smiley:

[[email protected]][/home/dragan/Desktop]# efibootmgr
BootCurrent: 0008
Timeout: 3 seconds
BootOrder: 0008,0002,0000,0006,0004,0005,0003,0001,0007
Boot0000* trios
Boot0001* Hard Drive
Boot0002* CD/DVD Drive
Boot0003* rEFInd Boot Manager
Boot0004* rEFInd
Boot0005* rEFInd
Boot0006* opensuse
Boot0007 Windows Boot Manager
Boot0008* rEFInd

man efibootmgr

Screenshot - 03082018 - 10:34:52 PM.png

najbezbolnije resenje je uvek bilo da se sistemi fizicki odvoje na posebnim diskovima ako postoji mogucnost. ja sam se poprilicno napatio pre dve godine kad sam pokusavao da napravim dual boot. probao sam apsolutno sve kombinacije koje postoje i samo je nekako prosao tadasnji Mint 16 ili 17 koji je bio kratkog veka jer mu je pukao graficki drajver prilikom jednog butovanja pa sam ga od tada zabatalio.
sto se tice windows kreacija potpuno te razumem, i dalje drzim 7-icu na posebnom disku zbog po neke igre i po nekog tool-a…

Значи, ипак нисам једини :smiley:

Да искористим прилику да упозорим људе… Ако неко планира да набави овако нешто, уједно ће му требати и квалитетно напајање.
Ја сам узео нешто слично оном горе (практично исто, само је промењена марка) са AliExpress-а, и умало нисам остао без једног HDD-а, због превише танких и слабих каблова из напајања. Не сећам се тачно, ал’ мислим да су 18 (ако не и 20) AWG. Тек кад сам искористио SATA -> Molex адаптере, који су дебљи (иако је сад путања протока струје дужа), напон се стабилизовао. За сад. Док не ставим неки јачи HDD који још више троши :smiley:
Међутим, фора је што не можете да дођете до информације о дебљини каблова док га не купите.

Из прве руке, оваквом уређају не одговара ово напајање :slight_smile: