Časopis o slobodnom softveru

Nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru je objavljen!

Sa ponosom vam predstavljamo nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru. Svoj novi časopis o slobodnom softveru preuzmite besplatno već danas u sekciji za preuzimanje na našem sajtu: https://libre.lugons.org/.

Nulti broj LiBRE! časopisa je probni broj koji je poslužio LiBRE! projektnom timu da se organizuje i uhoda u ovaj volonterski posao, kao i da napravi internet infrastrukturu neophodnu za dalji prijatan rad u ovom projektu.

Pozivamo vas da nam iznesete sve komentare u vezi LiBRE! časopisa o slobodnom softveru, pozitivne a još poželjnije negativne, kako bi ovaj časopis ubuduće bio što bolji. Takođe pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u ovom projektu i svojim ličnim radom doprinesu da časopis bude kvalitetniji, raznovrsniji, lepši i redovniji. Svi novi članovi projektnog tima su dobrodošli. Za više informacija o tome kako možete da nam se pridružite pogledajte sekciju “Pridruži se” na našem sajtu.

Ovom prilikom takođe želimo da se zahvalimo svim ljudima koji su na bilo koji način doprineli da ovaj časopis ugleda svetlost dana.

LiBRE! tim

Preuzeo i procitao. Dobro je da na nasim prostorima opet postoji casopis koji ce promovisati ideje o slobodnom softveru. Voleo bih da jednog dana bude poznat, ne samo u nasoj zemlji, vec i u sirem okruzenju, i da bude glavni nosilac popularizacije GnuLinux-a. Srecno!

Svaka čast za časopis. Preuzeo sam i malo pregledao, i jako mi se sviđa. Čitaću na tenane, da duže potraje. Sve u svemu baaaš mi se sviđa.

Pratio sam razvoj casopisa od kad su poceli sa projektom. Izneo sam par konkretnih sugestija… U svakom slucaju sve pohvale za rad na casopisu. Skinuo sam nulti broj cim se pojavio valjda pre nekih 5-6 dana.
Pohvalno je reci da casopis izlazi u obe varijante i latinicnoji i cirilicnoj verziji.

I od mene podrška i čestitke! Pročitah ga (skoro) “od korice do korice” (ok ima par gresaka ali ništa strašno). Drago mi je što ovako nešto opet postoji kod nas, baš sam pre neki dan skinuo prvi broj gnuzille (pre toga ga nikada nisam čitao) i isto tako, nisam ispuštao dok većinu stvari nisam pročitao. Nekako, ima “nešto” u tim neprofitnim časopisima nastalim iz entuzijazma :slight_smile: a to nešto više cenim od nadobudnih recenzija plaćenih mainstream IT novinara.

Svaka cast… Bas sam prijatno iznenadjen.

very goooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood iz cuga sam procito ocu jos !!! :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:
bravo momci svka cast samo udri :slight_smile:

[center][size=5]Poziv na online sastanak tima časopisa LiBRE! [/size][/center]

Redovan sastanak tima časopisa LiBRE! će biti održan danas (30-05-2012) u 20h na irc.freenode.net, kanal #floss-magazin. Jedna od najvažnijih tema sastanka je saradnja sa drugim zajednicama.

Večeras će kao i svake srede u 20h biti održan sastanak o časopisu LiBRE! Prva stavka na dnevnom redu je saradnja sa ostalim open source zajednicama i zato pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže. Cilj današnjeg sastanka je da se upoznamo i da vidimo kako možemo da sarađujemo i pomognemo jedni drugima. Časopis vidimo kao sjajno mesto za razmenu ideja između zajednica i svako može da učestvuje u njegovom stvaranju.

Dakle, danas u 20h, kanal #floss-magazin, server irc.freenode.net
Tema: Časopis LiBRE! i saradnja sa ostalim zajednicama
Kompletan plan sastanka: https://forum.lugons…?num=1338289025
Kako? Najjednostavnije je putem sledećeg linka: http://webchat.freen…s=floss-magazin

Posetite i zvaničnu stranicu časopisa: https://libre.lugons.org/

Ja nisam bio kući u to vreme juri sam majice…

Šta je dogovoreno može i na PP…

Svaka cast na casopisu o slobodnom softweru, jedva cekam sledeci broj :slight_smile:

Dakle bio sam na tom sastanku kao “posmatrač” i malo toga sam razumeo. Uglavnom su pričali šta će za prvi broj, koje rubrike i, što sam zapamtio, da hoće saradnju sa svim zajednicama koje nešto rade po pitanju slobodnog softvera. Vidim kod njih postoji velika želja da sarađuju sa svima, ali su im problem kontakti, i što ljudi prvo hoće, pa posle neće. Uglavnom nešto su se dogovarali, ali malo toga sam razumeo, pošto se većina toga odvija preko privatnih poruka (ili nešto slično). Koliko sam razumeo biće prvi broj sigurno, a i bilo je pomena za drugi broj, tako da ćemo imati šta čitati.

edit: Baška to što radim za DB, i svi će oni lepo u aps koliko sutra, najkasnije u ponedeljak, pošto sam na godišnjem. :slight_smile:

Prvi broj bi trebalo da se pojavi sredinom juna meseca. Jos se ceka na sve tekstove.

Novosti u vezi FLOSS magazina Libre

Ćirilica:
Уводимо нову рубрику у часопис већ од првог броја, која ће да се бави активностима FLOSS заједница из земље и окружења (предавања, промоције, окупљања и сл.). [Када кажемо земље из окружења мислимо пре свега на земље бивше СФРЈ]. Радни назив ове нове рубрике је LoCo scena (LoCo→Local Community). Међутим, нешто нам се и не свиђа овај радни назив па смо у потрази за новим у коме ће да фигурише израз ЛоЗа (од Локална/е Заједница/е). Покушавали смо на синоћњем састанку да се договоримо о коначном имену ове рубрике и дошли до идеје ЛоЗа у региону. Међутим, осим што нас је ново име асоцирало на ракију, до коначног решења нисмо успели да дођемо. :slight_smile: Зато смо одлучили да затражимо помоћ од вас. Шаљите овде у теми ваше предлоге о томе како бисте волели да се зове нова рубрика у часопису а чије су карактеристике горе наведене. Рок за уважавање предлога је петак, 08.06.2012. у 20:00 часова. Уколико се питате зашто је рок овако мали, оправдаћемо вашу сумњу, први број ускоро стиже!

ЛиБРЕ! тим

Latinica:
Uvodimo novu rubriku u časopis već od prvog broja, koja će da se bavi aktivnostima FLOSS zajednica iz zemlje i okruženja (predavanja, promocije, okupljanja i sl.). [Kada kažemo zemlje iz okruženja mislimo pre svega na zemlje bivše SFRJ]. Radni naziv ove nove rubrike je LoCo scena (LoCo→Local Community). Međutim, nešto nam se i ne sviđa ovaj radni naziv pa smo u potrazi za novim u kome će da figuriše izraz LoZa (od Lokalna/e Zajednica/e). Pokušavali smo na sinoćnjem sastanku da se dogovorimo o konačnom imenu ove rubrike i došli do ideje LoZa u regionu. Međutim, osim što nas je novo ime asociralo na rakiju, do konačnog rešenja nismo uspeli da dođemo. :slight_smile: Zato smo odlučili da zatražimo pomoć od vas. Šaljite ovde u temi vaše predloge o tome kako biste voleli da se zove nova rubrika u časopisu a čije su karakteristike gore navedene. Rok za uvažavanje predloga je petak, 08.06.2012. u 20:00 časova. Ukoliko se pitate zašto je rok ovako mali, opravdaćemo vašu sumnju, prvi broj uskoro stiže!

LiBRE! tim

https://libre.lugons.org/.

Prvi broj časopisa LiBRE je objavljen!

Časopis o slobodnom softveru

http://www.dodaj.rs/f/Q/iB/e8sv04g/libre01naslovna.png

Nakon što je nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru preuzet u preko 2000 primeraka, prepoznali smo želju zajednice da čita i saznaje novosti iz jednog ovakvog časopisa i održali smo reč da ćemo za mesec dana objaviti sledeći, prvi broj.

Naš tim je tim volontera, entuzijasta i zaljubljenika u slobodu, okupljenih oko zajedničke ideje. Radili smo punom parom u proteklih mesec dana kako bi prvi broj časopisa LiBRE! obradovao sve zainteresovane i postao dostupan svima.

Preuzmite besplatno već danas prvi broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru sa našeg sajta: https://libre.lugons.org

LiBRE! tim

[center][size=5]‘LiBRE! časopis broj 02’ [/size][/center]

[center][ATTACH]450.IPB[/ATTACH][/center]

Dostupan je drugi broj časopisa LiBRE! Uspeli smo da i ovo izdanje pripremimo u
roku od mesec dana. Novina je što je sada časopis dostupan i u višoj
rezoluciji. Tim je opet proširen, a nadamo se da je to primetno i po sadržaju
i po izgledu.
Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite nov broj.

Možete pogledati poslednji post na
https://libre.lugons…asopis-broj-02/

Srdačan pozdrav,
LiBRE!

Vidljiv je napredak. Bravo! :))

Svakim novim brojem casopisa ste sve bolji i bolji :))

Slusa se glas publike iliti citalaca, usvajaju se zelje i sugestije koje je tehnicki moguce sprovesti u delo, pa se tim putem polako napreduje.

Znate kako ide ona stara narodna izreka, “prvi kucici se u vodu bacaju”. :))
Mada prvi broj nije nikako za bacanje.

[size=5]Libre pod brojem 3 dostupan za preuzimanje[/size]

https://libre.lugons.org/index.php/preuzimanje/#Broj

Evo cele objave o 3 broju časopisa Libre

[center]‘LiBRE! časopis broj 03’[/center]

[center][ATTACH]489.IPB[/ATTACH]

Dostupan je treći broj časopisa LiBRE!

Upoznajte se sa začecima elektronskog kriminala, zabavite se malo uz smešne
strane i osećajte se prijatno na slobodnoj teritoriji, ukoliko ste Windows
korisnik i početnik u svetu slobodnog softvera, uz slobodne programe za
ćaskanje.

Posetite https://libre.lugons.org i preuzmite novi broj.

Možete pogledati poslednji post na
https://libre.lugons…asopis-broj-03/

Srdačan pozdrav,
LiBRE!
[email protected][/center]