Chrome vs Chromium vs SRWare Iron

http://forums.digitalspy.co.uk/showthread.php?t=1326374
http://www.techopedia.com/definition/26756/srware-iron

Od nedavno sam instalirao SRWare Iron, ali Chrome (Chromium) sam ranije slabo koristio, tako da sumnjam da ću moći da kažem koje su mu prednosti (mane), ali evo prilike za raspravu…

Ono što je na Win-u Chrome (koji je “Google sourced freeware”) to je na Linux-u Chromium (koji je “Google open source”), a ovaj nemački SRWare Iron je Chrom(ium) browser derivat koji je “oslobođen od onih ad-špijunskih bubica” kako piše na SRWare oficijalnoj stranici, mada na wikipediji za njega što se tiče licence piše ovo

Wikipedia: Iron is issued by SRWare under an “all rights reserved” license, indicating that it is made from a combination of proprietary and free software, although on the download page, SRWare claims “Iron is free and OpenSource.

@Alterio, kako se pokazao ovaj SRWare Iron? Da li po tebi vredi ovaj browser?

Prerano je da o tome ja nešto pouzdano kažem, iz razloga koje sam naveo na početku. Međutim, imam jedno specifično iskustvo: na laptopu nisam mogao da koristim flash player ni u jednom browser-u, pa mi je za Youtube služio Google-Chrome.
Posle reinstalacije flashplugin-nonfree, mogu da gledam Youtube i sa Chromium-om i sa SRWare Iron-om, tako da me sada malo zbunjuje ova priča o Papper Flash Player-u:
https://wiki.debian.org/PepperFlashPlayer

pepperflashplugin-nonfree je samo na sid/testing trenutno skida ceo Chrome browser i vadi mu pepper flash da bi to radilo na Chromium :connie_pumpkinsmile: .

Ne znam šta je čudno (jedino ako nije to što ga ima sid/testing, a ne i stable mada liči da bi moglo lagano da se backportuje :)), trebalo bi da radi i jedan i drugi dakle možeš da biraš hoćeš ili jedan ili drugi za Chromium :chiffa:

Users can choose between Adobe Flash Player and Pepper Flash Player by installing the corresponding Debian package.

Mada ja za non-free preferiram da sam to uradim ručno :). Ili ću da skinem sa Adobe flash ili pak Google servera i iščupam već šta mi treba, jerbo baš i ne volim da mi neko toliko pomaže oko tih blobova :biggrin: … mada ono i ne koristim Crome/imume :connie_pumpkinsmile: , ja sam na Ice :).