Cinnamon i MATE na drugim distribucijama?

Da li postoje Cinnamon i MATE na drugim distribucijama, ili barem na debianu? I kako ga instalirati?

Koliko resursa uzimaju u odnosu na GNOME 3 i KDE 4? XFCE 4?

Cinnamon za za Debian moz biti al nemora da znaci da ce da radi… Za sada jedino na samom Mintu radi 100%, ali sam siguran da ce vremenom da nadje nacin da dodje i do ostalih distribucija (pre svega debianolikih). Mada sad vidim da je na squeeze potrebno dodati Gnome3 da bi Cinnamon radio

Debian Squeeze won’t use Cinnamon because it does not use GNOME 3. Squeeze will always be on GNOME 2.30.

ne koristim debian pa ne znam jel stigao gnome3 kroz update. Naravno, postoji LMDE varijanta Minta, na njoj Cinnamon radi, kao i MATE.

Debian Squeeze 6.0.5 i dalje koristi 2.6 kernel, gnome 2, i kde. Mint naravno ima sve mnogo novije pretpostavljam?

Ne znam, ja očekujem taj novi Debian Wheezy, ali ko zna kada će on izaći, nigde nisam mogao da iskopam kada, ali svestan sam da je debian zajednica mislim ova stable grana, mnogo spora.

Na kraju kažem ću i ja preći na MINT, samo zbog novijeg i kad kažeš još ispeglanijeg softvera. :connie_jail:

Ne moras odmah trcati u Mint ako vec uspesno koristis Debian (svaka cast, ja sam odustao posle 10 dana). A sam LMDE nije los, mada ima neke bagove, skici ko svinjce kad se restartuje, to jos niko nije provalio sta mu je. Moj predlog je da ipak probas LMDE ako si iskusan sa Debianom, siguran sam da ce biti stabilniji i brzi od Ubuntolike Mint13 varijante (ipak je Debian - Debian!). A i ne bi skodilo iskustovo nekoga ko je koristio dugo Squeeze i nama u Mint vodama, ja sam dugo imao zelju da predjem na izvornu debian varijantu, ali ne i znanja, a i zivaca posabno. Inace za par izdanja, Mint bi trebao komplet da predje na debian sa dosadasnjeg Ubuntu source. Ja licno nisam siguran da je to mnogo dobro, ali ako se odradi kvalitetno kao sto je Mint do sada radio, moze biti vrlo dobra stvar…

Probao sam Mate pre desetak dana na testingu, radi odlično. Ko hoće da proba tu su alpha1 iso sličke:

http://www.debian.or…bian-installer/

mada nisam i sam probao sličke sa okruženjima. Uvek krenem od netinst ili businesscard iso i odaberem expert install, pa samo base install
i na kraju odem u sid ;). Čekam freeze, pa da budem malo na wheezy tako do kraja leta ako izdržim :connie_jail: .

Evo uputsta za MATE na Arch linuksu:
https://wiki.archlinux.org/index.php/MATE

Evo i za Cinnamon:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Cinnamon

Sa MATE-om se nisam igrao mnogo ali Cinnamon radi provereno dobro. :connie_jail:

Potvrđujem da cinnamon radi kao zmaj na arch-u. Da li radi bolje ili lošije nego na mint-u, ne bih znao reći :connie_jail:

Zar sumnjaš? :connie_jail:

:connie_jail:

Ipak sam sinoć instalriao LMDE linux i nisam se pokajao. U životu nisam naleteo na linux koji je bez mnogo muke prepoznao moj stari krš monitor CRT od 17 inča, plus nvidia karticu. Jeste me na momenat kada sam deinstalirao nouveau drajvere ubacio u konzolu, ali jako lako i brzo sam ponovo sve sredio na klasične prave nvidia drajvere koje sam instalirao preko njegovog synaptic software managera.

Vidim sve ima od programa podržano, i Vuze koji mi je trebao kao lebac, i sve ostalo.

Na debianu je recimo problem i Google Earth instalirati da radi.

Sve u svemu, ovo je prva linux distribucija za koju mogu da kažem, da radi onako turbo automatic out of the box, bez mnogo dodatnog smaranja, a to je ono što mi je trebalo. A i naravno da preporučujem ljudima šta prvo da probaju. :connie_jail:

Može na debianu isto sve da se našteluje, a u tome mogu pomoći i strani sajtovi i forumi, ali opet mint je mint. :wink:

Inače čitao sam da Intel dual-core plus nvidia, kao ima neke bagove? Ja ne vidim nikakve bagove, kada naiđem na neki bag prijaviću. :wink:

Da mint je najbolji sto se toga tice… Uz jako malo truda sve radi.
Nvidia je daleko bolje podrzana nego ATI.
Sto se njenih drajvera tice imas u additional drivers vlasnicke drajvere za nvidia graficke kartice. Takodje ima i za ATI medjutim vlasnicki drajveri nisu tako dobri, preporucuje se da se ATI tera na gallium open-source drajverima.

Ja imam ATI i relativno sam zadovoljan gallium drajverima… Daleko manje opreterecuju CPU i RAM od vlaasnickih drajvera…

Kako ući u ovu opciju?

To je za Ubuntu bazirane varijante… nemajockey za debian, pa ni za lmde.

Neznam koji sistem imaš…

Ima ga na linuxmint 12, linuxmint 13 itd.

Pokreće se komandom

jockey-gtk

Zbog ove opcije i zbog toga što vidim da fali wine u LMDE Mintu, upravo sam prešao na izvorni Linux Mint 13. :connie_jail:

BTW… Cimet radi na gotovo svim platformama, detaljna uputstva i linkovi za preuzimanje se nalaze ovde, http://cinnamon.linuxmint.com/?page_id=61

@knight

Instaliraš preko SInaptika (ili kako god) gdebi, odeš na sajt Google Earth i skineš .deb verziju koja ti odgovara. Desni klik na fajl i selektuješ “Open with Gdebi…” i eto Google Earth-a na Debijanu za par sekundi… :connie_jail:

Inače, volim Debijan između ostalog zbog toga što, ako nema za njega, verovatno nema na linuksu uopšte… :wink:

Sry za off… :wink:

Postoji jedan problem konflikta između biblioteka, te ako instaliraš Google Earth na ovaj način nešto drugo ti se sjebe. Ali postoji neka skripta koja to instalira da nekako radi, ne mogu više da se setim gde sam to našao, ali preko nje radi dobro…

Nikada nisam imao problem kada sam instalirao preko gdebija.

Zašto bi ti se nešto sj… ako instaliraš čist deb paket. Mislim da to nema nikakvog smisla…

Usput deb paket možeš i direktno da instaliraš

cd Downloads
dpkg -i google-earth.deb