Cista instalacija zavrsena, a debiana nema...

Katastrofa. Ne znam sta je ovo ja nemogu da instaliram debian nikako.

1 pokusaj. Instaliram debian koristeci graficki mod, sve prodje kako treba zavrsi se instalacija, on mi nadje win7, ponudi da instalira Grub radi dual boota. Posle restarta nemam vise nijedan sistem.
2 pokusaj. Pri instalaciji debiana obrisem ceo windows znaci na hardovima nema nijedan OS, sve formatiram zavrsim instalaciju, instaliram Grub restartujem i opet nema nista. Uopste ne dodjem do dela gde postoji bilo kakav OS. Verifying DMI pool data kad mi napise tu mi stoji…

Da napomenem da pri instalaciji nikakav problem nisam imao. Svi paketi preuzeti, instalirani, namsten root i user pasword, mreza detektovana, instaliran Grub itd…

Aj sad sta je problem? Ja nisam pametam da vidim gde sam pogresio.

Verifying DMI pool data greška može biti svašta…

DMI (DesktopManagement interface) njegov glavni zadatak je veza ustvari vrši praćenje između komponenti i softvera koji sa njima upravlja. Ukratko, kada BIOS provjerava DMI on ustvari provjerava tabele podataka koje šalje OS-u, ako nešto nije u redu onda ti se pojavljuje ta greška. A može biti prouzrokovan od nekih promjena hardware-u, problem u u samom OS-u, sam Bios ili CMOS.

E sad ako ti se dešava samo na Debianu moguće je da je do samog OS-a ako ti grešku izbacuje i na Windowsu e onda svi gore razlozi navedeni mogli bi biti.

Ako ti se dešava i na jednom i drugom OS-u u prvo bih posumnjao na hardware jer mala verovatnoća je da i jedan i drugi sistem ne valjaju.
Prvo bih mogao očistiti CMOS, premeštanjem jumpera na ploči ili ako ti je lakše isključiš napojni kabal iz računara i bateriju izvadiš sa ploče na 5-6 minuta pa je ponovo vratiš. Zatim uđeš u bios i prvo podesiš datum i vreme i ostale parametre kako podešavaš sebi već bios.

Ne samo na Debianu to imam. Imao sam Ubuntu i win7 i nisam imao problem sa tim. Evo sad sam vratio win7 cisto da neki sistem imam, i radi mi normalno sve.
I trios sam isto koristio normalno nisam imao problem, ali eto sa debianom ni da mrdnem.

Onda je do samog Debiana nešto.

Aco hvala na savetu, ali ne vidim zasto bi vadio CMOS baeriju i resetovao BIOS kad mi ostali OS-ovi rade normalno. Iskreno ne vidim poentu toga.
Razmisljam sta bi mogao da bude problem tu. Jer pri prvoj instalaciji debian je prepoznao win loader, dodao je Grub, i na kraju sam izgubio oba sistema. Posle toga kod ocitavanja DMI Pool Data izbacivao mi je Wrong Disk Inserted or removed. I onda pretrazivao DVD da nadje sistem iako mi je DVD rom iskljucen kao boot u biosu.
Cudno dosta.

Debian sam dizao sa flasha, i kad god prodje instalacija flash nestane kao da ga uopste nema. Uvek moram da ga vadim i ponovo vracam da bi ga BIOS video. I to je nesto sto ne treba da se dogadja.

Kaže mi ti može biti do OS-a i može biti do hardwera,ako je do hardwera u prvu ruku može se desiti da CMOS brljavi, inače u njega se zapisuju parametri tj redolsed kao će bios da radi sa komponentama, odakle će da da bota sistem. šta će prvo da učita itd.

Tu grešku za na ispraviti i obično glupost a to je da hard disk nije na prvom mestu pri botanju, znači ako ti nije u biosu pod boot priority disk na prvom mestu zna izbaciti tu grešku. Zatim loši sektori na hardu, loša veze između harda i ploče(data kabal ili napojni) ram memorija itd…

Dosta faktora tu utiče na tu grešku, e sad ako ti se dešava samo na Debijanu onda je moguće da je do samog Debiana e sad šta to ne bih znao.

Imam 4 harda u kucistu, svi su zilistani u BIOSu, namesten je da prvi uvek bude onaj gde je instaliran sistem tj. sistemi.
Medjutim desava mi se da mi BIOS sam poremeti redosled hardova, koje ja posle rucno vracam. A hoce da mi se desi i da mi ne ocita kako treba pojedine hardove. Medjutim dok sam instalirao debian to se nije desavalo, posle restarta svi hardovi su mi ocitani po redosledu.
Ali moguce sasvim da si u pravu, da imam neki hardverski problem.
Hoce da mi se desi da mi umesto naprimer 250AKS napise nsto tipa Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ako ti se remeti postavke u biosu,onda je hradwerski problem u pitanju a neki od razloga koji mogu biti, Cmos ti sigurno je zabrljao nešto ili može biti baterija sama na ploči da je postala slaba ili čak da ti je napajanje secovalno na nekoj od grana ili kablovi što sam napomenuo već.

Nezgodno je baš jer može biti svašta a da bi rešio moraš poredu krenuti ako se sumnjaš na hardwer.

Nije mi bas mlad kompjuter ima 8 godina. Sumnjam na kablove, jer kad malo pricvrstim kablove na hard problem prodje, medjutim stalno se vraca i to na svim hardovima nazimenicno… Ali uvek resim pomeranjem kablova… Ja licno mislim da je ploca problem. Stara je dosta i pravi probleme…

Pa neznam ništa te ne košta da očistiš Cmos, i da zammeniš kablove, bateriju ako je slaba itd… te stvari što možeš sam.

To ti je nikakvo ulaganje a možda rešiš problem, a ako bi bilo do kontrolera na ploči što ja lično čisto sumnjam u to onda ti je popravka ne isplativa na takvoj ploči.

Dok sam imao stari hard disk, ova poruka mi se pojavljivala. Prvo se pojavljivala 1 mesečno i ne bih mogao da dodjem do grub-a ali bi restart pomogao. Zatim se pojavljivala sve češće i češće i na kraju je hard disk crko iako nije imao ni jedan bad sector.
Na tvom mestu bih proverio sata kablove, moguće da oni prave problem.

Tako nesto i ja planiram. Kablove da zamenim pa da vidim sta dalje… Nije skupa investicija.

Kakvi su tu diskovi na tom računaru pata ili sata.

Jel situacija ista i sa drugim linux sistemima ili samo sa debianom?

Jel si probao TRIOS ?

Svi diskovi su Sata. Ne svi linuksi rade samo debian nece. Trios se dize bez problema.

Kao što sam i predpostavio… grub se na kraju instalacije ne instalira kako treba, iako piše da je uspešno instaliran, taj kretenski problem DD-ovi ne mogu (ili neće) da reše već 5 godina.

@Sreten

U situaciji kada ima više diskova u sistemu, jessie grub ume da se zaglupi totalno.
Workaround:
otkači fizički sve diskove osim onog na koji hoćeš da instaliraš debian, pa ih posle vrati

Vlado sasvim moguce da si u pravu. Tako i deluje kao da se grub ne instalira.
Dragane hvala na savetu samo mi nije jasno jer mi je hard na kome sam instalirao linux lepo particionisan dodeljen / za sistem /home za ostlai deo harda, a ostali hardovi su mi NTFS. Trebalo bi automatski da instalira tu grub. Jedino nisam hteo swap da pravim, ali mislim da to nema veze sa ovim problemom.
Ne znam da li bi pomoglo da u BIOSu iskljucim ostale hardove, da li bi to pomoglo ili bas moram fizicki da ih otkacim.

Meni najlakše, odnosno najjednostavnije, da ih fizički otkačim…zavisi od biosa, ali u velikom broju slučajeva linux prosto zaobiđe bios i detektuje diskove nezavisno od biosa.

Kako može da zaobiđe bios to je nemoguće. Ti kad upališ računar prvo ti se pokreće bios i vrši se POST (Power On Self Test) tj da li je sve uredu sa komponentama(grafika. hard, kartice itd…) . A na osnovi Cmos parametra zna se redosled bootanja. Pa tek onda dolazi do čitanja MBR (Master Boot Record). On i ako pravi problem može biti da nepreozna boot tabele koje se nalaze na početku prvog sektora. A na osnovu te tabele se zna koja je aktivna particija.