Crko komp ???

Danas mi se ujutro ugasi komp (pravio neke potvrde za posao), pošto sam morao na posao, nisam se puno cimao s njim. Par puta ga probao upaliti, ali ništa. pre jedno 2sata došao sa posla, probam opet i opet ništa. U stvari, on se upali kuleri rade, ali kuler na procesoru se samo trza napred-nazad (ne okreće), nema grafike. Pomislim procecor riknuo, otkačim kuler, skinem, otkočim procesor probam ga skinuti, ne ide. Probavao sam i probavao i ništa, a tada sam nešto snažnije povikao i lele i kuku. Na jednom delu pinovi procesora su se zavarili za sockets i kada sam ga povuka to se jednostavno iščupalo. Da sada ne davim, jer je stvar već zabrljana.
Molba:
dajte mi neki predlog za novu matičnu i procesor, jer nisam baš stručan za te kompatibilnosti.
Ako može neka preporuka komponenti i PC Shopa gde bih to mogao poručiti.

Budžet: oko 11000din. … plafon plafona 12000din.

Orjentacije radi i zbog kućišta do sada je bila “Gigabyte 785GMT-USB3” - MB , Asus EAH5670 !GB GDDr5 -grafa

Pa jesi i oštetio i socket ležište na ploči. Ako nisi onda samo procesor ganjaj neki. Jer je to malo para za novu ploču i procesor za nešto baš bolje. Ako je ploča ok onda potraži radije nekog polovnog Phenom II X4.

A što se tiče novotarijie za te novce recimo mogao bi se uklopiti sa nekom H81 pločom tipa ASUS H81M-C ili H81M-K. ili MSI H81-P35 i nekim procesorm tipa G3420 uz takvu grafiku koju poseduješ bilo bi dobro izbalansirano.

Ako bi išao na AMD varijantu onda recimo ovako nešto.

Procesor Athlon II X4 740 i ploča bi mogla čak A88X, recimo Gigabyte GA-F2A88XM-DS2 .

Ne znam kakve su cene u tom PC shopu ali ove kombinacije i Intela i Amd varijante bi se trebale moći uklopiti u taj iznos para koji imaš.

Testiraj prvo da li je matična. Skini sivu oblogu od soketa i očisti pinove pa stavi neki CPU pa probaj (ako imaš). Bezveze da kupuješ ploču ako radi.

@Aco29 & AMD
Ja bih pre išao na 750/760/860K, otključan množilac, a nije velika razlika u ceni u odnosu na 740… :slight_smile:

Socket se na jednom mestu istopio, i dok sam ja pokušao da izvadim procesor, jer nisam znao da su se dva-tri pina zavarila, iščupalo se sve, i ti pinovi i taj deo ležišta. Zašto se to desilo ne znam, ali eto ti vanrednih (i ne malih) troškova, ali ja sam celog života uvek išao težim putem (uglavnom svojom krivicom). Vlado, pomirio sam se sa tim, da iz crne rezerve izvadim dobar deo, a samo sam hteo savet da ne kupim, tj. da mi ne uvale nešto što ne ide jedno sa drugim.

@Filip

Ako ga neganja overclok i nije mu potreban otključan procesor, plus ne bi se mogao u kopiti u cenu a i za dobar overclok trebala bi bolja ploča, kuler itd…

Mada ako može prebaciti cifru do te mere da može ukopiti se sa novim Kaveri 860K zašto da ne.

Momci nisam uopšte zahtevan, ne igram igrice, ali često gledam filmove(HD).

Onda pogotovo , mada bih se ja odlučio pre za intel varijantu u tvom slučaju.

@Aco29
Nije neophodno naravno, ali za 10-ak evra može da bude od prilične koristi kasnije…
Što se ploča tiče, kontam da blaži OC ( ~do 4GHz ), ne bi trebalo da predstavlja problem, s’ obzirom da “podnose” APU-e na tom kloku + GPU ( 6800K npr ) :slight_smile:

@Jo22
Ako je tako, onda nećeš pogrešiti ni sa jednom kombinacijom što ti je @Aco29 preporučio.

@Filipe

Dignuti takt procesora do 4GHz kako reče, znači za 200-300 MHz što je slučaj sa 760 ili 860 procesorom mu u suštini ništa revolucionarno neće doneti, A do 4GHz - 4,1GHz ti procesori dostižu u zavisnosti od radnji.
Znači u turbo modu dolaze do te cifre bez potreba za overclockom.

CPU FM2+ AMD Athlon™ X4 Quad-Core 860K, 3.70GHz BOX Black edition 28nm
+
MB FM2+ A58 Gigabyte GA-F2A58M-DS2, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1

Sve ukupno 14.200 ispod toga nemoj da ideš ovo ti je najjeftinija kombinacija, jer sve što budeš uzeo ispod ovoga biće očigledno lošije u odnosu na ovo a cena od 2.000-3.000 ne opravdava to. Skrpi se mesec-dva ako možeš i uzmi ovo radiće ko zmaj!

Ako ideš na jeftiniju varijantu odmah zaboravi na intel procesore.

Zašto… šta će u njegovom slučaju raditi mu bolje 860K u odnosu recimo na G3420, plus stavi na stranu potrošnju i grejanje.

Da i zaboravih plus A58 ploča

@Aco29 & OC

U odnosu na 740… :slight_smile:
Ciljah više na 750K, pošto je najmanja razlika u ceni. :wink: Tu je već 600MHz razlike + @760 i 860K su u startu na 400-500MHz većem kloku. :slight_smile:

Da ali ništa mu ne to prestavlja i 740 ti ide na 3,7 u turbo za razliku 750K koji je 3,4 u turbo modu na 4 GHz plus manji je potrošač od svih i najmanje se greje od svih, ako bi se odlučio na AMD.

Stvar je u tome nema nikakvog smisla kupovati bilo koji stariji procesor Trinity da li 750K ili 760K ako ga neće baš klokovati odradiće ti isti posao i 740.
Dobra stvar jeste da su ti otključani procesori iz te serije dobri overclockeri i da bez već problema ćeš ga dignuti na 4,4 a dogurao sam na 4.6GHz sa 750K na 88X ploči, jest da sa stock kulerom nemaš šta tražiti.
Uglavnom njemu ništa ne prestavlja, niti će razliku osetiti, pogtovo multimedija i internet ako nije zahtevan korisnik a reče da nije.
Plus svota para koju ima je mala pa svaki euro znači.

Da ima novca više na raspolaganju onda ok kupio bih ga i ja da sam na njegovom mestu pa makar nikad ga ne klokovao, jer kao što reče u tom slučaju je razlika u ceni zanemarljiva.

Momci, uz malu pomoć buraza, poručeno:

[SIZE=4]Procesor 'CPU FM2+ AMD Athlon™ X4 Quad-Core 860K, 3.70GHz BOX Black edition 28nm
[SIZE=4]Matična ploča 'MB FM2+ A58 Gigabyte GA-F2A58M-DS2, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1
[/SIZE]

Narode hvala na savetima, ali mislim da je ovo za moje potrebe, više nego dovoljno! (oko 15000din.)
[/SIZE]

Odlično :slight_smile: hvala bratu. Ali ako možeš još menjati menjaj ploču trebao si uzeti X88 ploču na taj procesor, ta ploča nema jednog usb 3,0 kontrolera dalje da ne pričaš o njenim mogućnostima. Bolje da si išao na GA-F2A88XM-DS2 barem na nju .

To sam ti i ja gore preporučio :slight_smile:

BTW poslušaj @Aco29 menjaj ploču i ja sam prevideo, ploča nema USB 3.0…