Crunchbang Statler 10

U pitanju je Linux distribucija zasnovana na Debian-u.
Koristi repoe Debian Squeeze-a.
Podrazumevano okruženje: XFCE 4.6
Menadžer prozora: Openbox 3.5
Menadžer datoteka: Thunar 1.2.2

Crunch

Mnogo mi se svideo. Minimalizam, nezahtevnost, brzina… Preporuka sa moje strane. Mnoge stvari se moraju uraditi pešice, ali bar se nešto i nauči tako http://www.mint-srbija.com/forum/public/style_emoticons/default/wink.gif

Crunchbang je Openbox distro, XFCE verzija ne postoji.

Ranije je dolazio u dve opcije, a u poslednjoj verziji je bez Xfce-a. Pošto je na Debian stable repou, nema nikakvih smetnji da se Xfce instalira.

Nije loša distribucije koliko može da se vidi na sajtu i njihovom oficijalnom forumu, za sporije računare super stvar.

…i ko hoće da odmori oči neka ide na njihov forum. Relaksacija zagarantovana… :wink:

author=Marezz link=topic=250.msg2961#msg2961 date=1329101188]
Crunchbang je Openbox distro, XFCE verzija ne postoji.

Oko toga sam ja nalazio mnogo oprečnih informacija, ali kad bacim pogled u terminal vidim da je prisutan XFCE 4.6 koji sam sinoć nadogradio na 4.8… Jedina razlika u odnosu na standardni XFCE je ta što umasto njegovog panela koristi tin2 panel. Prvo sam pomislio da je u pitanju Openbox bez okruženja, što su neki na njihovom forumu pominjali, ali imam dosta toga instalirano što upućuje na XFCE.

A evo i citata sa njihovog zvaničnog sajta:

CrunchBang Linux is a Debian GNU/Linux based distribution featuring the lightweight Openbox window manager and Xfce desktop enviroment.

U pretposlednjoj verziji, a i ranije, na download strani postojale su dve verzije ISO slika: Xfce i Openbox. Sada ima samo jedna i to je jedina razlika. :wink:

Moguce da imas stariju verziju instaliranu jer je XFCE verzija ukinuta 26-og Novembra 2011 http://corenominal.org/2011/11/26/updated-crunchbang-statler-images/

Imam verziju koja je naznačena u naslovu teme, od 7. februara ove godine. I kako sam onda ja imao XFCE 4.6 i juče nadogradio na 4.8…?
I meni je ovo nejasno oko XFCE-a. U GDM-u nemam XFCE u sesijama, već stoji Openbox (to me buni), a opet, u sistemu imam XFCE. Jedino objašnjenje je da se ne radi o celokupnom okruženju, već samo o elementima tog okruženja koje Openbox i dalje koristi.

Mnogo dobra distribucija! :wink:

Najprijatnije iznenadjenje od svih distroa…osim Lubuntu pre dve godine kada sam koristio neki stari desktop…

Nije baš za početnike ali je toliko pogodan za modifikaciju kada se malo sedne da je to sjajno…da ne govorimo da jedan čovek stoji iza nje i da sjajno radi svoj posao…Držim ga na poslu i pored menjanja distribucija ostala mi je kao prvi izbor.

Saznao sam preko distrowatcha :slight_smile: , za updated Waldorf testing image:
http://distrowatch.com/?newsid=07382

Corenominalova zahvalnica na dnu objave, retko pošten čovek :

http://crunchbanglinux.org/forums/topic/21350/updated-waldorf-testing-images-20120806/

3 months worth of package updates via the Debian repositories. As always, I and the #! community owe a huge thank you to everyone involved in the Debian project, without which #! would not exist. THANK YOU smile.jpg

Inače probajte, svaka preporuka - uz ArchBang po najbolje skockan OpenBOX u meni poznatom univerzumu :).

Jel si ispravili problem sa drajverima za WiFi kartice? Neki njihovi admini su kačili na njihov forum neke pačovane kernele pa si ti sam morao da ih ubacuješ jer oni nisu imali vremena… pa sam odustao, jel se promenilo išta?

Uh ne znam za taj problem, imaš link?

Hmmmm beše to pre 3-4 meseca kada sam prvi put probao taj distro. Na njihovom forumu sam tražio rešenje i naleteo na “moj problem” koji je neko već postavio pa sam pratio temu… Atheros je bio problem.

OK, to sa atherosom je verovatno Debianov bug, live ili install? Mislim, u jednom ili u drugom ili u oba?

Ako je u live only onda je sigurno do corenominala :).

U oba slučaja je…

Koliko sam uspeo da pročitam, najveći problem ove distribucije je što je održava jedan jedini čovek. Ne daj Bože da mu se nešto desi, suviše pozitivno ili suviše negativno…

Nije jedan, a nije ni mnogo više, dvojica :slight_smile:

Koliko sam čitao jedan radi na paketima a drugi ih nešto sređuje i testira. Uglavnom takve distribucije žive godinu-dve i ćao zdravo…

Šta fali što je jedan, menja sliku o Debianu uz pomoć 44 source paketa, isto kao što Mint menja sliku o Ubuntu uz pomoć 65 source paketa :).

Mislim rapho, šta bi bilo sa Mintom bez Clema, verovatno slično kao Ubuntu bez Marka :). PCLinuxOS bez Bila, Slakware bez Patricka, itd.