Čudni problemi sa instalerom

Допао ми се Триос, те реших да га инсталирам и мада би неки људи већ прешли на озбиљнија питања, ја се још грчим са инсталацијама :confused:. Налетео сам на пар чудних ствари па да видим у чему је проблем.
Имам HP ProBook 6550b, диск је ГПТ у биосу је подешен уефи, а legacy boot онемогућен. Имам поред Виндоуса 10 једно 70 Гб слободне меморије, па сам хтео 40 да искористим за Триос. Током инсталације сам подесио ручно следеће партиције:

sda6 /efi/boot 100Mb
sda7 swap 2Gb
sda8 /root 40Gb

Сам Виндоус има своју ефи партицију, дакле са овом то су укупно 2 на истом диску. До сада сам покретао ОпенСусе, бирајући при паљењу компа ефи партицију, без проблема. Након сваке измене на партицијама сам ишао прво на apply, то сам прочитао да би требало, овде на форуму.
Након што се инсталација завршила, ефи партиција је била празна. Покренуо сам Триос преко Усб-а опет и отишао да видим партиције преко fdisk. Занимљиво је да је sda6 (/efi/boot) партиција, била приказана као ‘Microsoft reserved data’, док је за исту у инсталеру писало ( /efi/boot fat16 ).

Ок, глуп сам, идем на аутоматско прављење партиција, ал када сам покушао да их избришем, инсталер је забаговао и после десет минута сам рестартовао комп. Следећи пут је радио “релативно нормално”, јер партиције које сам избрисао нису се претвориле у један скуп unallocated empty space, већ више истих.

Партиције сам онда избрисао ручно, опет путем fdiska рестартовао комп (да систем примети нову шему), све је било уреду. Аутоматско прављење партиција је направило исту поставку као и ја, ал резултат исти, опет ефи празан и лоше форматиран.

На крају сам је преформатирао ручно и сељачки са УСБа прекопирао садржај ефија, што наравно, не ради :D.

Иначе, део где треба да се одлучи да ли ће grub да се стави у MBR се упорно прескаче ( што би требало да је нормално за овакву поставку ), ал враћајући 100 пута напред назад, успео сам да ухватим шта пише и да је чекирано. Не знам дал то може да има неког ефекта.

Последња ствар, не знам колико је битна, бутабилни УСБ сам хтео да направим преко rufus usb tool-a. Он тамо има подешавања у зависности на шта инсталирате, али није хтео да прихвати Триосов Iso за UEFI, само као MBR.
Због тога сам искористио imageUSB, тај не пита ништа, ал исто тако, изгледа да не ваља ништа…

@Prizma
Hvala što se interesuješ za TRIOS :slight_smile:

  1. @ Efi particija
    najbolje je ostaviti da instaler napravi automatski svoju efi particiju(fat16), zato što će efi particije ostalih sistema prepoznati (fat 32 najčešće) ali neće moći da instalira boot na njih.

али није хтео да прихвати Триосов Iso за UEFI, само као MBR.
Због тога сам искористио imageUSB, тај не пита ништа, ал исто тако, изгледа да не ваља ништа…

vrlo verovatno da iso (uefi deo) nije narezan kako treba, zato ti instalacija nije valjala.
Skini trios-image-writer(upravo sam ga okačio tamo gde je i iso slika…), instaliraj ga, pa njime napravi usb za instalaciju…malo programče, praktično samo GUI za običnu dd komandu, zato je i pouzdano :slight_smile:
Index of /ISO/

Да немате можда .rpm пакетић? Покушао сам да га пребацим помоћу оног Alien-a, ал нешто није успело.

Ех, нема везе, пронашао сам програм на самом ОС-у. Нарезао усб преко њега, оставио да ради сам, опет исто. :confused: Није ми јасно како је ефи партиција видљива у биосу, а овамо је fdisk чита као microsoft reserved.

Edit:
Сад сам проверио опет, ипак је ефи (потпуно сам збуњен како). Ако постоји неки начин да се ово реши “ручно”, био бих захвалан, остатак система је нормално инсталиран, само се у ефи не прекопира ништа.

Pre nego što krenemo dalje, najbolje je pogledati log instalacije.
Na particiji gde je instaliran TRIOS, nalazi se /var/log/installation.log…običan txt fajl…pa molim da ga preneseš ovde (ili da ga okačiš uz poruku) da vidim šta se tačno desilo i zašto fajlovi nisu prekopirani na efi particiju.

Svakako. Nisam znao da postoji taj fajl. Ono sto sam uocio zasad, citajuci ovlas, je da nije instalirao grub. Takodje, ne da mi da uradim upload log ekstenzije, tako da sam prekopirao sadrzaj u txt fajl.

Edit:
dev/sdb je live usb, cisto da dodam, mada verujem da je sve jasno

[CODE]Errors were encountered while processing:
/var/cache/apt/archives/grub-efi-amd64_2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6_amd64.deb
grub-efi-amd64-bin
grub-efi
Traceback (most recent call last):
File “/usr/share/linstaller/linstaller/core/main.py”, line 163, in handle_exception
function()
File “/usr/share/linstaller/linstaller/modules/bootloader/inst/glade/init.py”, line 39, in progress
self.parent.moduleclass._pkgs_installbootloader
File “/usr/share/linstaller/linstaller/modules/bootloader/inst/init.py”, line 74, in grub_pkgs_install
m.sexec("dpkg -i /var/cache/apt/archives/.deb")
File “/usr/share/linstaller/linstaller/core/main.py”, line 113, in sexec
raise CmdError(“An error occoured while executing %s” % command)
CmdError: 'An error occoured while executing dpkg -i /var/cache/apt/archives/
.deb’

Unloading module bootloader.inst…[/CODE]

Jeste, jasno je da je sve nejasno… :smiley:
Šalu na stranu, tebi je ceo disk prilično čudno particionisan, kao da su zaostale particije od prethodnih neuspelih instalacija, praktično nema mesta na disku, pa instaler pokušava da smesti grub na usb…/dev/sdb… što je naravno neizvodljivo…
Molim ispis iz terminala:

sudo fdisk -l

ili da pokreneš gparted pa da okačiš sliku ovde, da vidimo šta su tačno tolike particije na disku.

Usput, zaboravih da pomenem:
na GPT disku, grub ne ide u MBR…kojeg tu i nema naravno…nego se efi-grub smešta na efi particiju.

kao da su zaostale particije od prethodnih neuspelih instalacija

Нема потребе. После сваке неуспеле инсталације, преко fdiska сам улазио у live и брисао те партиције, па рестартовао комп, па реинсталирао. Првих 5 партиција су од Windows-a. Ја сам му додао још једну, поред C и D (односно Е на W10). Места има на претек. 75Гб. Ја само, након што он одради партиционисање, смањим root на ~40Гб, хоћу да имам још 35Гб луфта, да запушим рупе, ако чамац крене да тоне. Прочитао сам да је за Триос 20Гб за root сасвим таман, тако да :slight_smile:

na GPT disku, grub ne ide u MBR…kojeg tu i nema naravno…nego se efi-grub smešta na efi particiju.

Јасно. Ја сам то покушао пешака да урадим, маунтовао ефи партицију копирао груб и boot фолдере, после јурио ручно grub.cfg, (оно кад мора да се куцка (hd0, sda6)/grub/grub.cfg) ал онда ми није пронашао кернел (то је ваљда vmlinuz ако се сећам), ал тачно у који фолдер то да метнем, плус што је ефи партиција била форматирана на око 40Мб уместо на 100 ко што бих ја ставио, ту сам већ дигао руке, мрзело ме да је повећавам o_O

Mada, brine me ovo sa sektorima…
Ovakvu postavku sam i hteo. 7, 8 i 9 da su Trios, al odakle mu ova deseta particija… U instaleru pise da je slobodan prostor, a ne neformatirana particija, mada to bi trebalo da pise i u fdisku, a i u W10 sa disk menadzerom dobijam isto. Samo slobodan neiskoristen prostor.

I ovo sam sad primetio jos u install.log-u

[CODE]dpkg: error processing archive /var/cache/apt/archives/grub-efi-amd64_2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6_amd64.deb (–install):
conflicting packages - not installing grub-efi-amd64
Selecting previously unselected package grub-efi.
Preparing to unpack …/grub-efi_2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6_amd64.deb …
Unpacking grub-efi (2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6) …
Selecting previously unselected package libefivar0:amd64.
Preparing to unpack …/libefivar0_0.15-3_amd64.deb …
Unpacking libefivar0:amd64 (0.15-3) …
dpkg: dependency problems prevent configuration of grub-efi-amd64-bin:
grub-efi-amd64-bin depends on grub-common (= 2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6); however:
Version of grub-common on system is 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6.

dpkg: error processing package grub-efi-amd64-bin (–install):
dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of grub-efi:
grub-efi depends on grub-common (= 2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6); however:
Version of grub-common on system is 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6.
grub-efi depends on grub-efi-amd64 (= 2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6); however:
Package grub-efi-amd64 is not installed.[/CODE]

Proguglaj ovo: partition doesn’t start on physical sector boundary

Jedan od odgovora:

[spoiler]
This line explains the warning:

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
[LIST]
[]Your hard disk is one of the newer models which uses the Advanced Format of 4096 bytes per physical sector instead of the older 512 bytes/sector.
[
]These HDDs can still provide a “legacy” emulation of 512 bytes/sector, which is why you see the logical sector size as 512.
[*]In fact, lshw shows it’s a Western Digital drive, the first company to switch to AF. They have an extensive page with lots of information on it, which you may wish to look at.
[/LIST]
Thus, the warning occurs because partition 1 starts at logical sector 63 = byte 32256, a number not divisible by 4096; in fact it’s near the end of the 7th physical sector (position 7.875 to be exact :slight_smile:

[SIZE=4]Should you fix it? If so, how? [always backup!][/SIZE]
In theory this sort of partitioning may affect read/write IO rates somewhat, depending on your drive’s firmware. If you are happy with the performance now, ignore the warning, and no need to do anything. If not, backup all important data first, and then use Gparted to move the partition so that it starts at 4096-byte sector; setting the start boundary at 1 MiB is an easy way to do it.

[LIST]
[*]Technically, you can set the start to any logical sector which is a multiple of 8, e.g. 64 is good, 256 is good, etc., but 63, 255… are not.
[/LIST]
[/spoiler]

Technically, you can set the start to any logical sector which is a multiple of 8, e.g. 64 is good, 256 is good

Занимљиво, нисам улазио у те детаље. Последње сам читао летос, врло површно, о томе шта су сектори и цилиндри. Е сад, докле може да се иде? Ако узмем почетни сектор партиције sda7, дељив је без остатка са 8, 64, 256, са 4096 већ није. Држаћу се осмице, пошто почетни сектор sda9 није дељив. Увек сам пуштао програм то сам да ради, нисам обраћао пажњу. Ал ово за sda10 не знам одакле.

TRIOS instaler pravi efi particiju od 36 MB od kojih se koristi svega ~5 MB…ergo, ima više nego dovoljno prostora i sa tih 36.
Što se tiče particija namenjenih TRIOS-u:
Ako ti nije teško: podigni live, pokreni Gparted, obriši kompletno particije 7,8,9 pa i tu famoznu 10-u ako se prikazuje, potvrdi postavke, restartuj računar, ponovo pokreni live/Gparted pa okači sliku ovde.
Fdisk je pomalo zastareo, pa nisam siguran da li ispravno prikazuje baš sve detalje, pogotovu zato što je to GPT disk

Ovo nema nikakve veze sa problemom koji se pojavljuje, a i fdisk brlja kada treba da prikaže GPT disk…

Ako ti nije teško

Није :). А можда и откријете успут неко непредвиђено понашање ОСа.

Иначе (и мање битно), пробао сам да га инсталирам у VirtualBoxu, бацио ме након инсталације у grub rescue, ал морам да напоменем да је виртуелни HDD био 10 Гб, што можда није довољно, мада није приказао никакву грешку. Бар је ја нисам видео.

Fdisk je pomalo zastareo, pa nisam siguran da li ispravno prikazuje baš sve detalje, pogotovu zato što je to GPT disk

Нисам знао, клонићу га се убудуће, а и ово је лакше него да боцкам команде, мада колко ја видим, засад је приказао све исто.

@Dragan Izgleda da je problem sa paketima

grub-efi-amd64-bin depends on grub-common (= 2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6); however: Version of grub-common on system is 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6.
U TRIOS-u je grub-common 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6
a grub-efi-amd64-bin zahteva 2.02-beta2.9-ZOL12-7aa9f6

apt-cache policy grub-common grub-common: Installed: 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6 Candidate: 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6 Version table: *** 2.02-beta2.9-ZOL11-7aa9f6 0 1001 http://packages.trios.rs/trios/mia/ mia/zfs amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status 2.02~beta2-22+deb8u1 0 500 http://http.debian.net/debian/ jessie/main amd64 Packages 500 http://security.debian.org/ jessie/updates/main amd64 Packages

Е ту се већ моје знање завршава, ал нашао сам ову стару тему са сличним проблемом
https://foss.rs/threads/hp-elitebook-6930p-cudan-problem.5106/
Мислим да му у логу стоји исто као и мени

Kasnim sa odgovorom…:
Pokušao sam u Vboxu instalaciju u uefi modu…iso definitivno nije u redu, dobijam istu grešku.
Proveriću o čemu se radi kada buidem imao malo više vremena…

Сачекаћу, што да не. Систем делује скроз ОК ( као па да ја знам бог зна шта о томе ). Брз је, а убацили сте довољно подешавања за xfce да не делује офуцано, ствари које ме иначе мрзи да подешавам по ко зна који пут. Чим објавиш добар iso фајл, стављам га на комп и хоћу да испробам оне orbital апликације које је неко споменуо на форуму. Препоручићу дистро неким својим другарима, мени се баш допада :). Свецко, а наше…:cool: