Cutting edge Wheezy - izvodljivo ili ne?

Arč me je malo neočekivano zaskočio dvaput u poslednjih nekoliko dana. Kako izađe novi apdejt za linux, tako se catalyst sjebe, pa X neće da se digne, error loading GLX. Dvaput se moje rešenje većim delom svelo na butovanje u single user i nasumičnu reinstalaciju svega što je moglo da ima veze s tim. Sve manje imam strpljenja i skoro ni malo vremena za takve gluposti. Evo izašao već i sledeći peč za linux, još malo pa bih morao da blokiram pakete, a mrzi me, pa prosto više neću da apdejtujem.

Da skratim priču, odustajem od “bleeding edge” i novo-radi-novog jurcanja i razmišljam da se vratim na Debian Wheezy. I VIŠE MI SE SVIĐA LOGO. I filozofija :slight_smile:

E sad, ipak mi treba dosta novih verzija paketića. Zanima me koliko je izvodljivo i stabilno rešenje instalirati Wheezy, pa instalirati iz testing i unstable repozitorija samo pojedinačne pakete koji su mi važni? Nešto kao emacs, iceweasel, možda systemd i sigurno još dosta njih, kako mi šta bude trebalo. Ne znam gde je koja verzija kog paketa, al ova tri će mi definitivno trebati nova, ako odlučim da stavljam systemd (a sviđam ga).

Da li takvo “mešanje” može previše da utiče na stabilnost? Hoće li to biti isti onaj pouzdani Vizi? Da li će nešto da zahteva noviju verziju nečeg drugog kao dependency, a nešto treće stariju, pa da se nešto tako poremeti? Što se mene tiče, samo da linux, X i catalyst ne mrdaju, s ostalim ću se snaći :))

Zasto ne instaliras Debian SID? On je najblizi “bleeding edge”.

Ako instaliraš pakete koji nisu sistemski važni a browser je svakako jedan od nebitnih po pitanju sistema i stabilnosti, neće biti problema.

Instaliraš Wheezy-a i programe koje oćeš da vučeš novije to radiš iz backports-ova i to je to nema nikakvih problema.

Zasto ne instaliras Debian SID? On je najblizi “bleeding edge”.

Pročitaj post, a ne samo naslov :smiley:
Poenta je da sa bleeding edge prelazim na stabilnost. Probao sam Sid, po skoro svemu mi je bolji Arch, i stabilniji je i više bleeding edge, i sve je to lepo i krasno, al hoću sad nešto što mogu da instaliram i zaboravim. Ali hoću da istovremeno imam neke relativno nove verzije programa bez preterano mnogo muke.

Pazi, nisam uopšte znao šta su ti backports, baciću pogled na to :))

Meni se čini da si pogrešio distro onda, jer ako ti wheezy ne odgovara, a ne odgovara ti ni sid o čeSmu onda pričamo - backports tebe onda neće usrećiti :D. A pošto ti se Arch sviđa ali ti ide na živce :aggressive: , ti onda malo smanji doživljaj pa idi na Manjaro recimo :).

Hehe…možda da pređe na OI npr…tamo će dobiti sve što mu treba, i slom živaca sigurno, trebalo mu ili ne… :biggrin:

A ako mu baš zatreba da krvari usput, tu mu je i hipster… :smiley:

Yep, Manjaro se najbolje uklapa u ovu pricu. :slight_smile:
Mada bi i Dzesika mogla da prodje, a mozda i Gedora… :chiffa:

EDIT:
Vozim Manjaro vec 3 meseca, proslo je oko 12-13 Update Pack-ova ( ukljucujuci kernel gotovo u svakom, i cini se 2x nV driver ) bez ikakvih problema.
Jedino u poslednjem mi se zeznuo e4rat zbog nedostatka staticlib-ova u boost paketu, no brzinski rebuild sa istim = up an’ running… :slight_smile:

Ne. Oću Vizija :)) Štaviše, evo, probudih se rano, taman imam vremena da instaliram… :slight_smile:

…ali ne mogu da nađem USB. :dash2:

Sviđanje košta… :biggrin:

Nisam rekao da mi ne odgovara Sid, naprotiv, samo hoću nešto što nije beta i oko čega ne moram da prčkam, da imam emacs 24 i iceweasel u kome mogu da stavim duck kao difolt pretraživač i da se brzo butuje i da ima mnogo softvera. Razmišljao sam o crunch-u, kakav je on?

Crunchbang je sa istim riznicama kao i Wheezy.

Koliko vidim, emasc24 je u repou za testing i verujem da ne bi bilo problema sa instalacijom, tj. da samo za taj slučaj promeniš riznice na Jessie, a posle ponovo vratiš na stabilnu verziju.

Ti baš iz krajnosti u krajnost… :slight_smile: Sa Arča na Wheezy. Najnoviji paketi i sigurnost/stabilnost ne idu baš zajedno. Arč zahteva previše vremena za održavanje ali imaš najnovije pakete. Sa druge strane, Wheezy je kao stena ali softver nije nov… Fedora je možda čak i najbolja za to što tražiš. Relativno je bleeding edge a opet nije toliko komplikovana za održavanje.

Fedoru sam instalirao kad sam bio potpuni linuks-nub, i kad se apdejtovao kernel nije više htela da se podigne. Tad nisam imao pojma šta da radim, sad imam nekoliko ideja, ali i dalje ne volim fedoru zbog toga :smiley:

Ne, nisam ni siguran da li mogu da ne instaliram GNOME na Fedori, nekako me ne privlači da previše prčkam po njoj, a osim toga, prvo i glavno što hoću je da se kernel uopšte ne apdejtuje. Evo me na viziju, instalirao sam pa sad konfigurišem :))

OK nemoj samo da dodaješ testing za emacs24, ako nećeš testing… to se pavik šalio :D.

Moja preporuka je kad već ne kompajliraš jelte, možda eventualno snapshot da probaš - ovaj repo:

http://emacs.naquadah.org/

Tačnije - apdejti su normalni, ti hoćeš da se ne lomi ABI :). Yep, to imaš jedino sa stable debian kernelom ;).

To rade samo enterprise linuxi i Debian stable :D.

kasno, već sam skinuo i kompajlirao emacs24 :smiley:

Pa to ti je najbolje rešenje, ako si već odlučio da živiš day2day sa emacsom :D.

E, dvajedan koji ti interfejs koristiš za vajrles?
Hm, sad mi pade na pamet da možda i ne koristiš wifi, al ako koristiš, koji je?