Damn Small Linux

Nakon cetiri godine pauze, objavljena je nova verzija Damn Small linux distribucije. Iso fajl velik svega 50 MB, namenjen starijim racunarima, prevashodno zamisljen kao live verzija koja se pokrece sa cd diska ili usb fles memorije. Zasnovan na Debian distribuciji, koristi JWM ili Fluxbox window menadzer.

Par korisnih linkova:

http://distrowatch.c…ution=damnsmall

http://www.damnsmalllinux.org/

http://www.damnsmalllinux.org/forums/

Sjajno…
Nekada je billa glavna distribucija za starije računare. Od kada je počela “pauza” Puppy je preuzeo primat.

Pročitao sam negde da se i SLAX vraća u igru. :connie_crazyperson:

na puppy je i baziran i extra je mogu ti reci da je od svih mini distroa koje sam vrteo u VM najbolji.
pohvalio bi i MITRAX koji je napisao nas covek (nenad mitrovic) a sadrzi mnooogo korisnih alata za network security. isto je oko 50mb i live cd je u pitanju. radi perfektno u VM takodje

DSL je baziran na Debijanu koliko se sećam dok je Puppy potpuno nezavisna distribucija. :connie_crazyperson:

na knopix-u sad vidim, pokrenuo ga u VM… moja greska

Ne znam :slight_smile: Tiny Core-ov developer onaj penzioner je bio glavni dev za Damn Small, sad koji je ovo onaj drugi ili … :)? Imali su trimovani Firefox 2, držali grtk1 programe, itd… U današnje vreme teško da može da se više spušta i šta sve da se ugura u 50 MB, u stvari sigurno da može samo sve manje ;).

Čak je i Debian odustao od business-card image, mislim da više nema potrebe za tim :connie_crazyperson: . Jedino ako hoće (a da vredi) da budu nešto slično kao puppy - PCLinuxOS u malom :wink: , možda kao austrumi, tako nešto :connie_crazyperson: .

Cinjenica je da sa ovakvim sistemom nema mogucnosti za komforan rad, ali je interesantno to da u 50 MB staje citav jedan sistem, koliko-toliko upotrebljiv. Ovakva vrsta avanturizma svojstvena je samo GNU/Linux distribucijama. To je za mene poenta ove price.

Pa da, više igranje i avantura nego što je sistem zaista potpuno upotrebljiv. Da može da zameni u potpunosti neku “kompletnu” distribuciju-naravno da ne može ali može da posluži za neke minimalne zahteve. Net, ofis, sitna multimedija… Na računarima koji mogu da posluže za iole nešto ozbiljno bez problema će raditi Openbox, LXDE i slična okruženja a ljudi koji imaju prastare kompjutere i te kako znaju šta sve (ne)mogu na njima da rade. :connie_crazyperson:

Ne znam za vas ali ja Puppy nikada nisam ni smatrao ozbiljnom distribucijom. Više za zaiebanciju. Tiny Core isto tako… Od “malih” distribucija poštujem jedino Antix…

@rapha, Damn Small Linux jeste mala distribucija, a Antix sa svojih skoro 700 MB je potpun sistem, sasvim upotrebljiv, i prilicno lagan po potrosniji resursa, i kao takav moze se koristiti na starom hardveru. Antix nikako ne bih svrstao u ovu kategoriju malenih linux distribucija. Antix je lagana distribucija.

Pa ne da se samo ne bih složio nego bih rekao da potpuno grješiš. Puppy je itekako zreo ne samo kao neka od velikih distribucija nego je i bolji, brži i stabilniji od većine njih. Podržanost hardvera je itekako dobra a treba uzeti u obzir da je čitav težak nekih 130 mb. (čini mi se da su Lupu i Slacko te veličine). Lupu verzija vozi većinu debian paketa. Sa nekima, istina, ima po nekih problema i potrebno je ručno instalirati neke među zavisnosti ali malte ne svi programi koji postoje za ostale distribucije postoje i u pet paketima za Puppy. Odaziv na forumu je isto tako vrlo dobar i za tili čas se nađe potrebna pomoć. Istina je da ima neko minimalističko radno okruženje ali je ispeglano do te mjere da praktično sve radi savršeno. To mu je ujedno i najveća mana. :connie_crazyperson: Kakav je to Linux koji ne treba čačkati i popravljati barem pola sata dnevno. Baš takav kakav si i rekao, dosadan i za zajebanciju. :wink:

DSL mi deluje prilično neupotrebljivo, više kao igračka. :connie_crazyperson:

Kad bi morao da koristim neki od tih mini distroa, izbor bi mi bio Slitaz.

to je samo u slucaju krajnje nuzde, kad ti rike hard pa u medjuvremenu

@sasa

U pravu si nego sam se ja loše izrazio. Kada sam rekao mala mislio sam u smislu lagana po resurse… To da li je pakovana u 50, 70 ili 700 Mb mislim da i nije bitno… :connie_crazyperson:

@ninja

Šta znam, probao sam ga nekoliko puta i nije mi legao. Nekako mi deluje neozbiljno, instalacija na HDD je prilično traljavo i zbunjujuće urađena… Ne znam ni sam. Nekako mi nije to-to… :connie_crazyperson: To važi za desktop upotrebu a verujem da dobro radi posao na nekom USB-u kao prva pomoć ili rescue. :wink:
Rekoh, u slučaju starog kompa pre bih se odlučio za neki drugi distro sa openboksom ili fluksboksom. Instalacija jeste veća ali je potrošnja resursa manje ili više ista. Stvar ukusa… :slight_smile: