Danas ću malo terati Indijanca po virtuali....

E čoveče da vidim i ja to čudo zvano Solaris i taj čudesni ZFS. Ko zna, možda postanem i treći indijanac na ovom forumu :slight_smile: Samo malo pitanje: Malo više bih maltretirao indijanca, pa me zanima jel čita on ext(u virtuali ću svašta da mu radim sa particionisanjem pa zato)?

:slight_smile:
ZFS imaš i u TRIOS-u…na primer :slight_smile:
Linux/ext fajl sisteme ne čita po difoltu, potrebni su dopunski drajveri za to.
Što se tiče “particionisanja” u zfs, teško ćeš tu uspeti da izmaltretiraš OI…mislim da će daleko brže on tebe izmaltretirati :wink:

Haha, veruj mi već mi se smučio jer ima vrlo mali repo.

Da, biće da si našao opravdanje dostojno tvog nivoa znanja :smiley:
Drži se ti tuntu/minta, tu ima gomila dodatnih repoa, svakojakih programa, to su svakako bolji sistemi od OI… :smiley:

Nije OI los, nego mene mrzi/nezanima da ja naucim, pa nakon toga sve to kompajliram. Sto se tice Tunta i Minta, ni openSUSE ne zaostaje sa svojim 1-click paketima. Ipak cu se drzati uz njih :smiley:

Ajd bar si bio iskren. Drugi vecinom i dalje govore da je problem u os-u. Jos je gore kada ga takvi krenu “popravljati”. Iako oi nije bas najbolji primjer za proucavanje unixa.

Pa stvarno, nemogu da kažem da je OI loš, kad ja neznam da ga koristim :slight_smile:

Zašto?
Drugim rečima…koji bi bio “bolji” primer?

Mislim da se trebalo drukcije raditi (nemoj me pitati za detalje) kada je prije desetak godina otvoren izvorni kod, a oi je samo nastavio tim smjerom.

Desetka bi bila najbolji primjer. Meni je najbolje odgovaralo kada sam krenuo od osmice na novije, jer sam tako bolje shvatio koliko se napredovalo u nekim stvarima.

Axa…ok, razumem sada, i generalno se slažem sa tim stavom.
To je onda više socijalno pitanje, nego tehničko…oi je kao napušteno siroče praktično, ni kriva ni dužna, nasledila sve pogrešne poteze prethodnih “vlasnika”. Dobar deo odgovornosti leži i na Oracle-u, koji je sa svoje strane itekako doprineo tome. Oslobađanje od “nasleđa prošlosti” je vrlo zahtevan posao, za koji su potrebni ljudi, volja i vreme…novac obaška :slight_smile:
Srećom, nešto se mrda u tom pravcu, razgovara se o osnivanju neke vrste “upravnog odbora”, modalitetima rada i svemu ostalom što prati takve pokušaje reorganizacije.
Kao open source projekat, bazni distro za Illumos, i nadmoćan tehnički potencijal, OI definitivno zaslužuje bolji status nego što ga trenutno ima…taj deo “odgovornosti” leži ipak na potencijalnim korisnicima. Nažalost, izgradila se čitava jedna generacija novih korisnika foss/linuxa, potpuno neuka i prilično razmažena, koja apsolutno ne želi da “prlja ruke” sa unixom, iako je daleko nadmoćniji od svega što postoji u linux svetu. Iz takve generacije, samo nekakvo čudo može da privuče ponekog zaludnog sa dobrom voljom da se ozbiljnije pozabavi unix-om…obično se sve vrlo brzo završi sa "mali im repo, gde je GUI za paket menadžer… i slično.
Da se ne uvrede pripadnici te “nove generacije”…ne osuđujem ih, samo konstatujem kako stvari stoje :slight_smile:

Mislim da je glavni problem nacin razmisljanja. Puno korisnika je s win preslo na lin, a nastavili su razmisljati na isti nacin iako koriste drukciji os. Sada polako prelaze na bsd. Iznenadilo me koliko nesposobnih radi u informatici.

Sjecam se kada sam davno prije cuo jako puno gluposti od osoba koje su se nazivali velikim strucnjacima za informatiku. Glavni nedostatak opensolarisa im je bio sto nema puno programa. Kada sam ga (nakon linuxa) probao bio sam odusevljem i nisam shvacao zasto neki stariji programeri gundjaju. Kasnije sam shvatio da je nedostatak programa bio najmanji problem.

Takva generacija (i oni koji ce ih zamijeniti) nije sam kod racunala nego svugdje, tako su odgajani i uceni pa se tako i ponasaju, a izuzeci nisu pozeljni.

Hm, ustvari najveci problem je to sto ih se puno uguralo u informatiku jer su culi da se malo radi, a dobre su place, iako ih to uopce po pravo ne zanima, niti su sposobni za to.

O tome svi pričaju… Daleko od istine.

Ja bih rekao da si ti malo pobrkao informatiku i programiranje. Programeri gunđaju verovatno iz nekih od ova dva razloga:
[LIST]
[]Ako su stariji, nisu se imali prilike susretati sa novijim tehnologijama i malo se “zatupili” oko toga
[
]Ako je OI baziran na Unix-u onda bi trebao da podržava većinu stvari koju podržavaju ostali Unix-like sistemi, no verovatno je ključ u drugačijoj implementaciji. I ti bi gunđao da moraš da učiš iznova nešto potpuno novo što i nije u tolikoj upotrebi.
[/LIST]

Čemu ova tvrdnja?