ok hvala vam ,samo ako moze da se namesti auto login,da mi ne trazi sifru na pocetku? I malo me nervira onaj grub sto me tera da biram linux debian ili linux debian (recovery mode)
I ako bi krenuo svezu instalaciju debiana , da li je moguce nekako da izbegnem to podesavanje xorg.conf ?
Auto login podesavanje zavisi od toga koji login manager koristis. Ako je u pitanju Xfce, onda je to najverovatnije lightdm, pa autologin mozes da podesis sa:
sudo su
nano /etc/lightdm/lightdm.conf
I treba da izmenis liniju:
#autologin-user=
u
autologin-user=ime_korisnika
Naravno, zamenis “ime_korisnika” sa svojim korisnickim imenom.
Grub podesavanja mozes da izmenis u
/etc/default/grub
(Treba li da naglasavam da moras da budes root za to?)
Moja preporuka ti je da ne brises RECOVERY, nego samo da smanjis TIMEOUT:
Konkretno, treba da menjas liniju:
GRUB_TIMEOUT=5
u npr
GRUB_TIMEOUT=1
Posle izmene, radis:
update-grub
Ako si instalirao nVidia drivere i sve ti radi kako treba, sacuvaj svoj xorg.conf fajl negde, pa ga samo ubaci sledeci put kad instariras. Ima i drugih resenja, al je ovo najjednostavnije i najmanje podlozno bagovima.
Nema lxdm na Debianu, ide lightdm za oba ova okruženja, čini mi se da je Cofi to uočio : . Tako da ide isto za oba ovde, verovatno samo Manča nije dobro odradio nešto :).
Ako je isto lightdm, onda mora da radi.
Proveri da nisi kojim slucajem ispravio liniju koja samo daje primer.
Linija koja se menja, nalazi se u [SeatDefaults] odeljku tog fajla.
Sudeci po tome, ili si pogresio neko slovo u kucanju “/etc/lightdm/lightdm.conf” ili ti LightDM nije Display Manager…
Anyway, napisi nam ovde, sta pise nakon:
Za sve one ljude koji imaju instaliran Gnome 3 recimo a žele da ga prekrcaju sa LXDE ili sa recimo Mate okruženjem, da obavezno instaliraju lightdm pre nego što obrišu Gnome, u protivnom imaće kasnije problema sa logovanjem
Ok. Proveri onda da li si dobro kucao, mozda si slucajno omasio slovo, desava se.
Trebas ovako, i ne bi trebalo da je prazan fajl:
sudo leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf
EDIT:
Sad gledam nesto, izgleda da je moguce da bude prazan fajl, pa za slucaj da jeste, a siguran si da nisi omasio pri kucanju, onda samo paste-uj (i naravno ispravi ime) sledece: