Deinstalacija i problemi sa mrežom

U live režimu radi sasvim dobro(Mint 13) ali kada sam napravio posebnu particiju za njegovu instalaciju ne dozvoljava mi instalaciju jer “nije root particija”.
Drugo pitanje je pristup mreži.Naime kod kuće imam klasičan ADSL ruter i tu nema problema ali na poslu se služim wireless-om preko acces point-a koji je u režimu adaptera i povezan LAN kablom i on ne prepoznaje mrežu na Mint-u a prelaskom na Windows je sve OK.
Na live disku vidim mogućnost instalacije na istoj particiji gde i Windows bez promena postojećeg stanja u šta malo sumnjam ali ako je to i moguće,kako se vrši deinstalacija ako je potrebno ?

Ne bih nikako preporucio instalaciju uz windows na takav nacin (Install Alongside Windows) moze biti vrvo problematicno. Za instalaciju linuxa je vrlo prerucljivo koristi posebnu particiju/particije koju napravis u windowsu (min 15GB ako mene pitas). Kako ti izbacuje da nije root particija to ne znam, ali za to treba mnogo vise podataka da nam obezbedis pa da vidimo sta je u pitanju. Sad sam u temi Dual boot napisao uputstvo oko particija pa probaj ovako. Naravno, velicine particija prilagodis velicini svog hard diska, a ni windows ne moras ponovo da instaliras.

Sto se internet problema tice, jel prepoznaje tu mrezu u live rezimu? Probaj da instaliras sistem na HD, trebalo bi da prepozna svaku wireless mrezu, ovo prvi put cujem. Dok si u live rezimu, nema smisla cackati po internet problemu, za pocetak instaliraj linux pa cemo resiti wifi problem (ako ga uopste bude).

Treca stvar - deinstalacija. Ukoliko posle windowsa instaliras linux i “deinstaliras” ga - zabravo obrises/formatiras particije sa linuxom izgubices grub i neces moci da udjes u windows jer se grub pise u MBR (master boot record). Taj MBR se posle vrlo lako moze vratiti sa rescue diskom, ja sam to radio sa Rescatux uspesno.

Pozdrav svima

Apsolutni sam pocetnik Linux-a. Instalirao sam Linux Mint 13 unutar Windows- a 7 , ( verovatno sam trebao na posebnoj particiji ) i interesuje me postupak deinstalacije.