Deljenje foldera u Manjaro XFCE

Pokušavam da namestim deljenje foldera tako da mu se može pristupiti sa jednog laptopa koji ima windows 8. Našao sam thunar-shares-plugin i kada odem na properties, pojavi se tab sa opcijama za deljenje ali je sve ghostovano. Vidim da treba da se podesi samba, ali na ArchWiki stranici skoro da nema ništa o tome već me šalje na man page od smb.conf koji ima nekoliko stotina stranica. Možda je to simpatično nekom sysadminu, ali je mene još više zbunilo tako da sad ne znam odakle da počnem. Probao sam malo da eksperimentišem, i uspeo sam da vidim računar u mreži ali ne mogu da mu pristupim. Postoji li neko jednostavnije rešenje?

Ovde imaš prilično jednostavno objašnjeno…

https://wiki.archlinux.org/index.php/Samba#Adding_a_Share_to_fstab

https://aur.archlinux.org/packages/system-config-samba/

Ako ti treba kakva pomoć sa snalaženjem, javi :slight_smile:

Imaj samo na umu da nije poželljno da ostaviš nezaštićen share i da možeš da odvojiš samba korisnike od korisnika na sistemu.

Edit: Takođe, mnogo moćniji ali shodno tome i komplikovaniji alat
https://aur.archlinux.org/packages/gadmin-samba/

Izgleda da je celo vreme windows 8 pravio problem GRRRRRRRR!!! Našao sam na forumima da neki lanman server pravi probleme, i bilo je ponuđeno nekoliko rešenja. Kod mene je proradilo kada sam preko control panel - administrative tools - local security policy zamenio podešavanja na
Local policies - security options - Network security: Lan manager autentication level tako što sam odabrao opciju send lm i ntlm responses. Posle sam narnolmalnije ušao preko korisničkog imena i šifre koje sam definisao u sambi. Hvala za ovaj Gadmin prava je zver, mada za moje potrebe i generički smb.conf radi posao, samo da sam znao da i client može napraviti ovoliko problema.