Dell 3521 radi samo Intel grafika

U pitanju je Dell Inspirion 3521 sa Intel i5 procesorom, RAM 8Gb, Hdd 750 GB, integrisana grafika Intel 4000 i ATI HD8730M grafika sa 2Gb sopstvene memorije. Instaliran je Mint 13. Racunar odlicno radi ali ne postoji mogucnost izbora graficke karte, odnosno uvek je aktivna Intel integrisana grafika. Ima li nacina da se bira grafika koja ce biti u upotrebi. Unapred hvala.

Udji u BIOS i isključi integrisanu grafiku, moraš na disable ne AUTO.

Vrati se u linux i instaliraj drajver za ATI.

@dozon

Fglrx samo za Mint 13 pošto je dosta nova grafička. I u Windowsu vidim da je podrška počinje od 13.5 verzije na ovamo, pa pripazi na verziju ;).

Za radeona ima dosta fidling na toj verziji Minta/Utunta, ako si početnik batali da se ne iznerviraš :connie_pumpkinsmile:
https://xpressrazor.wordpress.com/2013/10/08/enable-and-use-open-source-radeon-drivers-in-a-muxless-hybrid-graphics-intelamd-setup/
http://www.reddit.com/r/linux/comments/1nu4pc/muxless_graphics_cards_on_linux/

ili instaliraj neki more up to date distro još poželjnije neki koji rola ;). Drugačije predpostavljam da će raditi koliko toliko OOTB na Utunte 13.10 i Mint 16 ;).

Hvala na odgovorima. Pokusacu da po vasim savetima resim problem. Naravno, napisacu kakve sam rezultate postigao. Bice nekom od koristi. Pozdrav.

Mi o vuku :slight_smile: a Alberto ga backportovao danas za LTS, ako ćeš kombo sa fglrxom ::slight_smile: što bi trebalo da ti olakša prelazak na pravu verziju fglrxa, ali uključićeš backports naravno pošto treba i novi kernel i novi xorg :

[LIST][]
AMD systems:
Install the lts-raring stack (“linux-generic-lts-raring” and “xserver-xorg-lts-raring”)
[
]Make sure that no other fglrx driver is installed.
[*]
Install fglrx-experimental-13 and fglrx-pxpress.

[*]Reboot the system (restarting X won’t be enough).
[/LIST]

ili kao što sam pretpostavio ootb će biti tek sa 13.10 ili pak Mint 16…

http://albertomilone.com/wordpress/?p=591

Lepo je to samo ne znam čemu to :slight_smile: ljudi će ostaće zakucani na nepodržanoj verziji kernela, pošto neće imati kontinuitet apdejta s obzirom da distro traje 6 meseci sad do januara ili će posle i iz saucy da ga rade he, he :connie_pumpkinsmile: .