Dell laptop

Pozdrav ljudi,
Imam jednu veliku dilemu koju linux distro da odaberem za pomenuti laptop iz niz naslova. Laptop je sa 3gb rama i koristi neki core 2 duo procesor. Treba mi stabilna i lagana distro koja je dobra za pocetnike, jer laptop koristi devojka koja se prvi put susrece sa linux-om. Probao sam manjaro (xfce) i i kazao se tu i tamo ok, ali ima opet nekih trza ica po pitanju youtube, online gledanje filmova, sporo ucitava telefon kada ga prikljucim na laptop, i mp4 video sniman sa telefonom u vlc pusta tako sto slika stoji i cuje se zvuk i problem sa redshift (ne znam zbog cega mi izbacuje gresku geolocation). Drugu koju sam probao je linux lite i i ta fistribucija je nenormalno kocila i cak se u nekim trenugima nije hteo ni porici sistem zastane na grub-u.

Pa tako da bi mi vasa strucna pomoc zaista dobrodosla i predlozi i sugestije. Hvala

Linux Mint xfce ili mate

Manjaro je “[SIZE=5]Rolling Release” distro,[/SIZE] i uopšte nije namenjen početnicima.

Linux Mint “Xfce” ili Peppermint bi bili idealani za taj laptop.

{1f427} :slight_smile:

Deepin :slight_smile:

Lubuntu LXDE.

Minimalni hardverski zahtevi, po meni do sada “najlakša” distribucija!

lubuntu

Hvala vam na pomoci. Prvo cu probati mint xfce, jer je mint ok za pocetnike, a uvazicu i ostale predloge da imam u vidu ako neka bude u radu se se ponasala usporeno… Ako bude jos neki predlog uzecu u obzir. Hvala ljudi.

Uglavnom uzimaš nešto što je gnome-like okruženje, nikako KDE jer je pretežak novi KDE za tvoj komp a stare verzije KDE-a su gotovo izumrle i nekompatabilne su sa svima.

Ja sam se odlučio za xfce iz razloga što sam hteo da devojci namestim compiz i efekte, jel kad je videla te sve mogućnosti odlepila je (žene i estetika) :), ali sam primetio da neke distro baš siluju procesor a rama ne toliko, a želim da joj sve glatko radi i bez problema, a bitan joj je uglavnom internet i to da radi bez trzaja i kočenja. Ja na svom računaru koristim arch i prezadovoljan sam kako radi, ali desktop je druga a laptop je drugo.

Мени је Gecko Linux (xfce) радио као бомбоница на мојој кантици од лаптопа. Нисам фан Минта и Убунтуа, ал то је већ моје неко мишљење… Мош да пробаш и баталиш увек…

Ja se odlično snalazim na Cinnamon okruženju to bi ti ja preporučio, Cinnamon nije težak, lako ćeš se snaći, bez obzira koju distro koristiš, xfce isto je ok, manje sam ga koristio ima interesantne dodatke, i deluje mi dosta lagan.
Od navedenog mogao bi ta probaš Xubuntu ili Linux Mint Xfce, donekle su ti slični ili Manjoro Xfce, LM Cinnamon, deluje mi interesantan ovaj Gecko baziran na OpenSUSE

gecko xfce, ako je do izgleda

XFCE je dosta pogodan za slabije racunare.

Što se tiče kompiz i mrdalica, gledaj samo da ne preteraš sa njima, jer ako ih omogucis sve i svasta ode CPU na 100% lagano i to i7 kamoli neki 100x slabiji.

Ahaaa ok ovo cu uzeti u obzir.

I izgled i stabilnost i da moze da se se surfuje netom i to bez problema, da ne trza ni youtube, a kamo li neki online film. :slight_smile: Posto se koristi uglavnom za net, filmove, muzika i taj svakodnevi rutinski rad.

Зато и шаљем слику где је иксфце инсталиран :slight_smile:
Сам по себи уопште није ружан, напротив, он је као најбоља риба, ал ненашминкана, у јату нафраканих, само мораш да имаш око да препознаш :stuck_out_tongue:
OpenSuse важи за мало захтевнији систем, а овај дистро је огољен од ствари које просечан корисник никада неће користити, дакле лаганији user friendly систем, где нема тог дрндања након инсталације око изгледа и неких битнијих ствари.
https://foss.rs/threads/gecko-linux-novosti-i-opšta-diskusija.5113/

Наравно, препоручујем ти и Trios, ал мораћеш да видиш са админима форума докле су дошли с њим…

Edit:
Не потенцирам ништа, можда ти се и не свиди, само указујем на још једну могућност.

Dok ne bude aktiviran repo i ponuđen ispravan iso (problem sa instalacijom na uefi sistem…) TRIOS ne bi trebalo preporučivati nikome…

^ :slight_smile: (avatar)“majstor”@Dragan …sviDŽa mi kačket :slight_smile:

@R4ven
Ako ne mora full kompiz efekti probaj Neon-KDE KDE neon, ima kocku, cilindar, valjak, pihtijaste prozore, magičnu lampu i još ponešto. Volem i ja u fullu efekte ali …jednostavno za podesiti.

Potaknut nedavno postom o istom od strane @Vladimir nabacio sam ga na lap-top, vremešnu Tošibu iz
2011-te, Pentijum dual-core, 3GB rama.
Evo par dana nemam problema u radu. Surf, otvoreno više tabova, yu tube ili muzika. Filmove ne gledam te nisam probao.
Jeste da je trošadžija i suprotno je što ostali svetuju :slight_smile: ali ništa te ne košta da probaš.

Ja s ovom Tošibom nisam imao problema ni sjednim linuxom koji sam probao, tipa seckanja ili sl. nikad nije otišao ni u swap. Nisam ni zahtevan, surf, muzika, prčkanje po linuxu, sada teram plus ovog kadilaka, Mint-Cinnamon 17.3 i win 10. A i teram leti ventilator ispod lapotpa :wink:
Jedino te može zezati Dell, jer su dosta mušičavi po pitanju linuxa, ako se ne varam bilo je i ovde postova o njima na forumu.

Evo screenova Kinfo-centar i gde su podešavanja efekata, mada mislim da ćeš se snaći i sam sobzirom da teraš arčonju :slight_smile:

Screenshot_20180803_003647.jpg

Screenshot_20180804_000633.jpg

Screenshot_20180803_235250.jpg

Na Dell laptopu, 2GB rama, bez problema gurao sam Debian XFCE. OS sam po sebi nije težak, probleme može napraviti brauzer ako otvoriš “teške” i nabudžene sajtove. Ni sajtovi nisu što su nekada bili :slight_smile:

Na istom laptopu gurao sam Linuks Mint Mate, Lubuntu, TRIOS i Linuks Mint Debian izdanje. Sve je radilo odlično.