Detaljno podešavanje Deadbeefa

Deadbeef je moj omiljeni linuks muzički plejer već godina. Puno je bilo priče na forumu oko njega, kako ga instalirati, dodavanjem repoa za njega, ali nigde nema kako ga pravilno i dobro podesiti.
Ova tema je posvećena samo podešavanju i ulepšavanju.

Prvo da krenemo od opcija za podešavanje koje se nalaze pod Edit - Preferancies

  1. Prva kartica Sound ovde treba odčekirati opciju Always convert 8bit audio to 16 bit.
    Po defaultu ova opcija je isključena, ali je treba isključiti jer će da izobličuje i boji zvuk jer će sve pesme da konvertuje veštački u 16 bitne. Mada skoro sve pesme bilo kog formata su već u 16 bita pa je ova opcija potpuno nepotrebna.

Screenshot.png

  1. Druga kartica Playback ne treba dirati osim uključiti Resume Previous Session da ne biste ponovo dodavali muziku ako ste to već uradili.
    Replaygain je već isključen po defaultu i tako i treba da ostane.

Screenshot-1.png

  1. Kod treće kartice Gui/Misc samo treba uključiti Close To Tray. Uključivanjem ove opcije gašenjem plejera šaljete ga u tray gde on i dalje svira, veoma korisna opcija.

Screenshot-2.png

  1. Pod Appereances neću mnogo pričati to prepuštam Vama da se igrate sa bojama, fontovima itd. Stvar ukusa ko kako voli.

  2. Zadnja kartica Plugin donosi dodatne pluginove koje možete dodavati.

[SIZE=5]Vizuelno podešavanje:[/SIZE]

Screenshot-6.png

Ako želite da Vam Deadbeef izgleda nešto slično ovom objasniću kako ga podesiti.
Ubacite muziku u listu, i prvo desnim klikom na bilo koju kolonu izaberite Group by Artist - Album.
Na ovaj način će se grupisati pesme po albumima i automatski malo odvojiti jedni od drugih. Bude veoma preglednije.
Sada je potrebno dodati cover Art. Opet desni klik na kolonu Add Column, izaberite Cover Art, podesite centriranje.

Screenshot-4.png

Pojaviče se nova kolona sa sličicama albuma. Veliki broj albuma neće da ima sličice, a evo kako i to da podesite.
Idite opet u Preferancies na zadnju karticu Plugins, nađite Cover Art, Configure i tamo uključite sve opcije. Deadbeef će da skida sa neta dodatne slike obično sa last.fm i postepeno će da vam ubacuje sličice.

Screenshot-3.png

Dodvanje Godine i bitrate na plejlisti je isto kao i za cover art. Desni klik na kolonu izaberite Add Column, u opcijama izaberite Custom a ispod ukucajte ovu linuju:
Za godinu izdanja %year%
Za bitrejt %bitrate%

Screenshot-5.png

Podesite centriranje i zatovite dijalog prozor.

Ukoliko Vam se pokvari Deadbeef, a ume da pobrljavi uvek ga možete resetovati tako što ćete otiči u Vaš home folder uključiti skrivene fajlove pomoću ctrl + H i naći folder .config a u njemu naći folder Deadbeef i samo obrisati ceo folder gde on čuva konfiguracijske fajlove i podešavanja. Ovim ćete potpuno izgubiti sva podešavanja koja ste namestili, pa opet sve nanovo.

Mali dodatak temi podešavanje alsa zvuka da bude prijatnije slušanje.

Screenshot-7.png

U terminalu kucajte $alsamixer
Kad se pokrene na F6 izaberite Vašu zvučnu karticu i dobićete sliku vaših kanala u obliku pravougaonih cevi. Tu treba pomoću strelica gore i dole sa tastature doterati sve cevi do kraja da na vrhu budu crvene, a zatim ih vraćati postepeno sve dok ne nestane crveno, a ostane samo žuta boja. To crveno je preveliki peak i treba staviti na normalu kao što sam i naveo.

Svaka čast na trudu, odlična tema.

Da li koristiš neke addone za “poboljšavanje zvuka” ?

Davno sam koristio foobar2000 na win-u i dosta sam čačkao oko zvuka, sećam se da sam imao po 5-6 aktivnih addona.

Hvala.
Ne koristim add-on. Slušam onako kako je na produkciji. Ja ne volim ta bojenja zvuka, volim baš onako kako je na snimku.

Screenshot.png

Konstatujem da Deadbeef ima netačna očitavanja bitrejta.
Kao što znate svi lossless formati su variabilni, nemaju konstantan bitrejt već svaka pesma koja je ripovana sa CD ima različit bitrejt.
Na mom plejeru ceo album je sa konstantnim bitrejtom što je nemoguće jer algoritam za kompresiju ne može da pravi konstantan bitrejt.
Kod nižih formata kao što je mp3 može, međutim ovde ne može, stoga mislim da je ovo netačno.

Ne znam koliko ima veze sa temom, zanima me da li se isplati kupovina neke externe zvučne tipa creative ili asus xonar i sl. Dali bi se primetila razlika u kvalitetu? Pošto vidim da se dosta razumete u audio tehniku, želeo bih da nabavim malo bolje slušalice za slušanje muzike a da ne budu skupe (do 150eur), koji model bi preporučili?

Ovako, te karte se isplate samo ako imaš dobru muzičku podršku za njih znači dobro pojačalo i neke solidne zvučnike, za slušalice to je bacanje para.
Što se slušalica tiče izbor je veliki moj savet bi ti bio ako si iz Beograda svrati do Koste u Korato i pogledaj Grado slušalice sjajne slušalice. Bije ih jako dobra reputacija, samo da znaš otvorene su.
U audiofilskim krugovima po gradu su veoma cenjene.
Što se drugih modela tiče to moraš da probaš i da slušaš pa da odlučiš sam da li AMG, da li Seinheiser. Imaju zaista veliki spektar modela i to je jako teško odlučiti, najviše zavisi šta na njima slušaš.
Ako pričamo samo o zvuku Grado je bolji. Mada isto tako, Grado gube trku ako pričamo o udobnosti i izgledu.