Digitalizacija Knjiga

Nikad nisam radio skeniranje knjiga pa ovde trazim predloge sto se tice tehnickih izvedbi.
U pitanju je stari prirucnik iz 1962.
Dimenzija 14X20cm.
Zanima me koju rezoluciju za skeniranje da primenim?
Prirucnik ima nesto manje od 300 strana.
I jos me zanima nakon skeniranja, koji format da primenim odf ili pdf?
Da bi lepo skenirao knjigu da li moram da je razkupusim zarad dobrog skeniranja?
Sta radim nakon skeniranja imam npr 300 jpg slika na gomili kojim programom da ih zavezem? Da li je LibreOffice dovoljan?

Ja sam radio na 300 dpi, jer je 600 mnogo sporo, na HP2400. Sto se tice kupusanja knjige, ja sam senke na krajevima stranica uklanjao u editoru za slike, za tekst primenjivao duoton, a naknadno ubacivao slike koje bih prethodno sacuvao, u boji naravno. Najbolje ces da ih zavezes ako jpg-ove na gomili stampas pomocu PDF Creator-a u Windows-u, ili da stampas u pdf u Lindzi pa sve spojis pomocu PDF SaM-a.

Digitalizacija knjiga podrazumeva pre svega da je ona valinda u svom digitalnom obliku. Skenirana fizička strana jeste neki oblik digatalnog oblika ali i dalje nije digitalna knjiga :slight_smile:

Nakon skeniranja treba da nadješ program sa kojim ćeš “iščitati” tekst sa “skenirane knjige u slici” i koji ćeš zatim prebaciti u PDF (kao naprepoznatljivi i najviše podržan format na gotovo 99,9% elektronskih uređaja) i složiti ih kao PDF knjigu. Tek tada može da se kaže da je knjiga digitalizovana i spremna za dalju radnju (pravljenje pub, ili nekog drugog izvršnog fajla sa njom).

Ako ti je bitno da imaš baš pravu E-knjigu onda bi to tako trebalo da uradiš…

P.S. Nažalost DA, moraš da raskupusariš knjigu ako želiš da je sken dobro urađen, jer ne postoji fizički način da knjigu skeniraš zatvorenu :smiley:

Knjige skeniram u 300 DPI, a dobijene slike prvo obradim programom ScanTailor [/url](postoji Linux i Win verzija). Nakon toga kreiram slike u različitim veličinama pomoću programčića koji sam ja napravio i koji se oslanja na ImageMagic. Na kraju koristim Abbyy Fine Reader (Win) za prepoznavanje teksta. Na primer knjiga [url=“http://jabooka.org.rs/citanka/knjiga.php?id=1”]Belica od Stanoja Mijatovića[/url] je obrađena ScanTailorom. U okviru [url=“http://jabooka.org.rs/digital”]jagodinske digitalne biblioteke nalaze se uglavnom stare knjige, koje su u sličnom stanju kao Belica, a nisu obrađene ovim programom, pa se može napraviti poređenje.