Dodavanje particija

Posto sam se malo zaleteo oko instaliranja sistema i podesavanja particija, ostalo je na tome da kad sam odradio fresh instalaciju, tj. nakon formatiranja celog harda, ostavio sam samo dve particije: jedna je swap particija od 6 gb, a druga je / sa svim ostalim prostorom. Posto na hardu imam podatke koje ne mogu da prebacim, pa da odradim sve to opet, kako mogu da od ovog prostora koji mi je u root-u napravim jednu particiju koja bi mi bila /home, pa da tu prebacim podatke i na kraju da odradim resize, da mi ostanu tri particije: 6gb swap, 20 gb / i ostatak prostora da mi bude za podatke, to jest - /home.

Nadam se da sam lepo objasnio svoju nedoumicu. :wink:

Igrao sam se malo sa KDE partition manager-om, ali mi ne dozvoljava da diram particiju dok je mount-ovana, a ne vidim kako bih koristio gui i unmountovao particiju u isto vreme. Procitao sam ovih par tema koliko ima na forumu o particijama, ali nisam uspeo da skapiram kako bih ovo odradio.

Koliki ti je HDD?
Može to da se odradi iz živog režima, ali je rizično. Najbolje bi bilo da bitne podatke negde prekopiraš, pa odradiš to (objasniću ti postupak posle odgovora), pa da onda, ako sve prođe dobro, vratiš podatke.

640 gb

Pa bilo bi lepo da imam gde da prekopiram, jer onda bih opet odradio to na cisto sve i ne bih se mucio, ali ovako nemam gde da pomerim podatke, pa je to problem. 'ajde da probamo, pa ako ode - otislo je. Sve moze da se skine opet. :wink:

Izvini, malo sam bio otsutan. Pa ništa, ubaci živi disk i pokreni živi režim (live mode). Otvori KDE partition manager i obeleži tu veliku particiju, pa odaberi Resize.
Gledaj da od pozadi odvajaš deo koji želiš. Pomeraj klizač sa desne strane ka levoj za onoliko koliko želiš da smanjiš particiju. videćeš već, nije ništa komplikovano.
Posle potvrdi te akcije i sačekaj da se sve završi, pa javi obavezno kako je prošlo :wink:

Aha, znaci fora je iz lajva… Trebalo je da pretpostavim. Ok, radim to veceras, pa se javljam. Ako ne [CENZURISANO] nesto… :wink:

Ovako, odradio sam sve kako treba, ali sam napravio jednu maaaaluuu gresku koja je doprinela da svim podacima kazem caput. :wink:

Elem, kad sam odradio startovanje iz live rezima, sredio particije, napravio podatke i prebacio ih na particiju koju sam zbog toga napravio, sve je bilo ok. Onda sam skapirao da moram da pomerim tu particiju skroz desno ili levo recimo, kako mi ne bi delilo hard na jos dva dela. Stavim ja da se to odradi i posto je pisalo da ce mu trebati jos najmanje 50 minuta da zavrsi transfer, ja sam otisao da spavam i - POKLOPIO laptop. Kako sam ga poklopio, pre nego sto sam usao u sobu on se ugasio i posao nije odradjen kako treba i prestao je da vidi particiju. Zatim sam ceo hard formatirao i lepo instalirao sve k’o covek. :slight_smile:

Pouka price - zapamtite da vam podesavanja sistema nisu ista kada ucitavate sa live cd a i sa hard diska.

Pa da :wink:
Jednom mi je jedan poznanik rekao, kad sam ja nešto slično hteo da odradim, pusti ga da radi i ako treba da čekaš dva dana - ti čekaj. Ne prekidaj :slight_smile:

Pa kad ti se žurilo u krevet i nisi razmišljao o kompu :wink:

Ma pustio bih ga ja da radi i do sutra, nego nisam uzeo u obzir da su mi u opticaju default podesavanja. Al’ dobro, sta je tu je, internet jos uvek postoji. :wink:

Mogao si ti to sve da spasis…nekim od programa za rad sa particijama, ima ih bas za takve slucajeve.

E sad moje pitanje. Kupio sam netbook na kome je bio instaliran Linpus. Odmah sam ga pregazio sa mintom, hdd je bio prakticno prazan,medjutim kod kreiranja particija sam nesto zabrljao(a mislim da znam i sta)

Kada particionisem HDD da li je obavezno da pored sistemske particije koja mi je mounting point /, druga bude /home?

Ako jeste, da li mogu sad da je tako podesim? Predpostavljam da sam pogresio jer sam je postavio na extended, pa mi uopste taj prostor tretira kao sda2

Pitam to jer mi se pojavio problem, kada sam hteo nesto da prekopiram na tu drugu particiju, nisam imao privilegije, a mogao sam da je mountujem.

http://www.dodaj.rs/t/43/GF/2cl9Grph/screenshot-3.jpg

Ovde se vidi u GP da nema odgovarajuci mounting point.

P.S: tek sad vidim da mi je swap 19GB :wink: :slight_smile: ah prokleta zurba :slight_smile:

Sve ovo moze da se sredi preko live-a?

Ako nisi ništa zapisivao na HDD i ako je sveža installacija, uradi ponovo svežu instalaciju i leo sve podesi, da ne brljamo sad…

Није обавезно. Уколико се /home фолдер не стави на засебну партицију, он ће бити стављен (у процесу инсталације) на системску (/) партицију.

Препоручујем ти да мало прочиташ литературу пре него што се упустиш у поновно партиционисање и инсталацију. За то ти може послужити ова књига http://wiki.ubuntu-rs.org/Knjiga:_SIGURNI_KORACI_MALOG_PINGVINA.

Књигу сам писао за Убунту, али се она може применити на многе Линукс дистрибуције, па и на Линукс Минт.