Doplhin kao ftp klijent

Smučili su mi se “GTK like” gnome klijenti tipa FileZilla i ostali skrndelji koji su pola upotrebljivog sadržaja itd itd

Setih se da Dolphin ima FTP opciju koja je izuzetno brza i jednostavna dakle kucam samo ftp://[email protected] i to je to jako lako prebacujem fajlove i sve što ide uz to…

…medjutim problem je brzina upload-a :frowning: Brzina varira bukvalno od 0kb/s do XYkb/s (max), kako imam upload od 170kb/s nikad mi ne dođe ni do 1/4 od te brzine. Trenutno mi fajl od pišljivih 30mb uploduje već 20 minuta a nije stiglo ni do polovine, ubrza do 150kb/s pa onda padne na 1kb/s pa opet ubrza na 50 pa padne na 0.5kb/s.

Napominjem da nije problem u serveru na koji se uploduje (preko drugih FTP klijenta ide maksimalnom brzinom) uporedo sam testirao na isti server isti direktorijum.

Tražio sam podešavanja za Doplhin ali nema ništa za FTP i uopšteno bilo kakve remote konekcije, ako neko ima neki TIPS neka baci ovde.

Нисам пробао Делфин варијанту, прво користио стандардни ТС начин (тј Крусејдер) али ми је потребно да могу да ограничим UL па сам ипак користио Филезилу. Не знам зашто би брзина била променљива, можда само тако приказује, пусти да оде цео фајл па онда израчунај. Ако ипак брља, онда то није начин за фтп.

Могу да проверим тек касно вечерас, договорио сам се да тај фтп не користим(о) дању када га иначе користе остали него само ноћом када је линк слободан.

Pustio sam ga da radi (kada sam otišao da spavam)… 6 sati mu je trebalo da uploduje 30mb.

Istu stvar sam sa CrossFTP (mada crossftp nije rešenje jer se plaća a trail verzija je do bola osakaćena) uradio za manje od 8 minuta. U pitanju je bio fajl veličine 30-ak mb a u njemu 3.756 fajlova.

@Vladimir

Jesi probao ovaj KDE-ov program … http://www.kde.org/applications/internet/kftpgrabber/

@[member=‘pavik’] nisam druže, probaću kad dođem kući, hvala puno, izgleda vrlo lepo i sređeno na prvi pogled.

Poenta je da osposobim dolphin da mi uploduje normalnom konstantnom brzinom bez velikih oscilacija, jer mi odgovara da iz fajl mendazera putem prečica brzo uplodujem neki fajl na server, a dnevno dosta stvari up-ujem i ovo bi mi bilo izuzetno zgodno, pritom što ima mogućnost sa SSL povezivanje pa ne moram da uključujem klijente za takve stvari.

@Vladimir

Nisam probao Dolphin kao ftp, ali kao poredjenje, probao sam prenos podataka na Yandex Files, preko fajl menadžera.

Kliknuti na KDE opciju: http://help.yandex.com/disk/?id=1125282#nix

Rezultat je da se prenelo više od 200 mb za oko 3 sata.

Hmmm ja sam radije za direktan pristup serveru bez “posrednika” :wink:

Ovaj program više ne postoji :frowning: sad sam tek video

U stvari radi našao sam ga samo što oficijalni sajt više ne postoji…

EDIT: Program ne valja ništa. Zadnja verzija koja može da se iskopa sa neta je stara par godina, pritome fajl menadzer ne može ništa da uradi sa fajlom na serveru osim da ga prekopira, ne može čak ni da briše fajlove, kamoli da dodeljuje dozvole, reimenuje i ostale osnovne stvari. Veza puca na svakih par minuta.

Izgleda da je FileZilla i dalje jedini iole ozbiljan FTP klijent :frowning: Mada je ona GTK (što mi u ovom slučaju ne smeta jer ne povlači 100+mb gtk lib-ova za instalaciju) ja sam hteo neki KDE-oliki namenski FTP, zato kažem da je Dolphin idealan ali eto postoji problem sa očajnom brzinom i kao što sam mogao da vidim po internetu nisam jedini koga muči ovaj porblem, nažalost.

Evo nečeg zanimljivog, sada sam uploadovao fajl od 40mb (onaj crossover što se delio za dzabe juče) dakle u pitanju je jedan fajl od 40mb a ne više fajlova i evo rezultata:

[ATTACH]714.IPB[/ATTACH]

Izgleda da Dolphin ne ume da se snađe kada je u pitanju velika količina fajlova koji imaju veoma malu težinu od 0.1 - 1mb tu se totalno pogubi i otegne upload, inače evo i slika pokazuje da sam 40mb uplodovao za manje od 3 ipo minuta. Brzina nija padala ispod 160 i nije prelazila 170 što je i više nego odlično.

A evo kada je u pitanju manji fajl ali sa više pojedinačnih fajlova, upload može trajati čak i danima.

[ATTACH]715.IPB[/ATTACH]

Proveri u podešavanjima da li je uključen passive mod prenosa fajlova…ako je prebačeno na active mod, za svaki fajl ftp-klijent prvo mora da se silno izdogovara sa serverom oko načina prenosa, aktivnih portova itd

U passive modu, server “određuje pravila”, pa cela komunikacija klijent-server (bi trebalo da) teče mnogo brže

Od “podešavanja” jedino ima da se uključi ili isključi passive mod i ništa više (uključen je).

@Vladimir: ftp protokol je uvek spor kad kreira i zatvara kreirani file. probaj u lokalnoj mrezi. kod cistog transfera je najbrzi. uvek zapakuj (ne mora kompresija) mnogo malih file-ova pre transfera.

Naravno nije to sporno da je ftp kao protokol spor, problem je što u delfinu to nije urađeno kako treba, kao što je u recimo FileZilla-i.

Takođe kompresija otpada jer ne mogu iz Delfina da raspakujem fajl mogu da ga raspakujem ali direktno na lokal što mu dođe da nisam opet ništa uradio, a da ga zapakujem i pošaljem na server pa otpakujem preko terminala isto otpada jer me mrzi to da radim.

mozda slucajno nisam napisao sta sam mislio. nije ftp kao protokol spor (u principu je najbrzi za transfer) ali se klijenti glupave kada kreiraju i zatvaraju file ftp protokolom. sto dovodi do sporosti kada imas mnogo malih file.

Pa da ali eto recimo preko Filezille 3756 fajlova uplodujem za nepunih 5-6 minuta, iste te fajlove treba 12sati da bi uplodovao preko delfina.

Delfin se fino pokazao u saradnji sa velikim fajlovima koji su zipovani i to je sve od njegovih mogućnosti, osim promene imena i otvaranja fajlova direktno na serveru, nisam primetio ni jednu drugu mogućnost.

I dalje ostaje problem sa velikom količinom “sitnih” fajlova, CHMoD ne postoji, lepo radi i sa SFTP pokazuje kompletan “/” od servera čak i instalacione fajlove što mnogi klijenti ne pokazuju (valjda iz bezbednosnih razloga mada je to glupost mislim to za bezbednost) i tako te slične stvari.

Jedino mi je krivo što nema unzip opciju i da malo bolje radi sa manjim fajlovima kojih nekad aume da bude jako puno.