Dual boot pitanja i nedoumice

Pozdrav,
kako istice podrska za mint 14 koji mi je na racunaru, razmisljam sta da uradim. Razmisljao sam o tome da napravim dual boot. Jedan ce biti mint jer sam mintom zadovoljan ali sad je najbolje da sacekam da izadje 17 pa da nju instaliram. Drugo sam mislio da bude TriOS za sada ili neka druga distribucija koja bi isla na manju particiju. Ta particija bi sluzila da nekad ako hocu probam neku drugu distribuciju.

Sada da pocnem sa pitanjima :biggrin2:

Kako pravilno da instaliram dvije distribucije (do sada sam imao uvijek samo 1) ima li neki raspored koji bi ste mi preporucili.

Mogu li 2 distribucije da se instaliraju a da budu odvojene iako su na istom hardu. To pitam jer mi se cini da sam negdsje procitao da 2 distribucije imaju neku zajednicku particiju za dokumente i foldere koje dijele obje, jer to ne bih. Zelio bih da funkcionisu kao dva odvojena racunara.

Hvala na svakom prijedlogu i odgovoru.

@ hood Ja sam imao i više od dve distribucije na jednom hardu i što se tiče tvog pitanja da li mogu da budu odvojene, da mogu. Nemaju zajedničkih foldera, osim ako im ti ne dodeliš. Jednostavno instaliraš jednu distribuciju (i za nju ručno particionišeš /, /home i swap particiju) i ostaviš jedan deo memorije za drugu distribuciju. Onda kada krene instalacija druge distribucije kada te pita da li hoćeš da instaliraš pored prve distribucije, da li hoćeš da instalira preko celog harda, ili “something else” izabereš “something else” i sada particionišeš onaj preostali deo harda tako što napraviš / i /home particiju (swap možeš da koristiš isti)… E sada oko redosleda msm da nije toliko bitno, s tim što msm da koristiš grub od one distribucije koju si drugu po redu instalirao…

Za to sto hoces ( bez deljenih particija ) pravilo ti je da ne pobrkas particije pri instalaciji :biggrin2: Tj. da ne pregazis prvi distro…

Sem toga je sve isto kao i kad instaliras jednu. Takodje ako ti ne smeta da ti se menja grub sa svakom novom instalacijom, bitno je samo ovo sto pisem u nastavku, tj. da odaberes da se GRUB instalira na “/” (root) particiju…

@ubuntuser:

Ako instaliras grub na root particiju ( vecina instalera ima ovu opciju, ukljucujuci naravno i TriOS instaler ), umesto u MBR, onda zadrzavas/mozes koristiti GRUB od prve distribucije.

Mane kod takvog nacina instalacije, su:

  • moras rucno da odradis “sudo update-grub” u prvoj distri, da bi se nov sistem video u grub meniju )
  • ako ti se update-uje kernel u drugoj, opet moras u prvu da svratis i da opalis “sudo update-grub”

:smile:

@ Ćofi Hvala na informaciji, to nisam znao, nego sa svakom novom instalacijom se menjao grub…:slight_smile: Samo jedno pitanje, kako to da uradim…?:slight_smile:

Nema na cemu! :smile:
[LIST][]Na TriOS-u, destikliras opciju “Install grub to MBR”.
[
]Na Mint/Ubuntu kad particionises, na dnu prozora imas opciju “Destination for bootloader installation”, tu odaberes root particiju ( npr ako si postavio /dev/sdb6 za root, onda nju odaberes kao “Destination…” )
[*]LMDE/SolydXK, slicno kao i Mint/Ubuntu, imas opciju da biras gde ide grub, naravno opet odaberes root particiju…
[/LIST]
Na ostalim je manje-vise ista stvar. Ako nije “Install to MBR” ili “Install to Root partition”, onda rucno biras /dev/sdX(Y)…

I da pojasnim, kad uneses npr /dev/sda ili /dev/sdb GRUB ide u MBR tog hard diska, kad uneses i broj particije (/dev/sda1) onda ide na nju. :smile:

@ Ćofi Kod naredne instalacije isprobaću…:slight_smile: A da li kod ovakvog načina instaliranja kada se radi dual boot pendžer i Linux distribucija, i kada grub ne instaliram u MBR nego u root particiju, kada se obriše Linux, pendžer može da se podigne bez popravke MBR-a ili MBR pogazi svejedno? (pitam, jer kada instaliram drugima, obično im više distribucija instaliram dok pronađu koja im odgovara, a za to vreme adaptacije su na pendžerima…)…

“Moze”. U smislu da ce ostati Win-ov bootloader u MBR-u, samo je “problem” sto ne vidi linux, pa neces uopste moci da podignes sveze instalirani distro… :smile:

Prema tome, ne moze. :biggrin:

No kao po obicaju kad je Linuks u pitanju, ima nacin…

Skines: http://download.plop.at/files/bootmngr/plpbt-5.0.14.zip

Raspakujes, plpbt.iso narezes na CD, boot-ujes CD, dobijes meni, odaberes adekvatnu particiju i podignes Linuks… :wink: Probavas do mile volje, a Win i dalje vlada MBR-om… :biggrin2:

@ Ćofi Dobro je da znam, mada ipak kada radim nekom drugom lakše mi je da im popravim MBR, nego da im objašnjavam kako da podižu Linux na ovaj način…:slight_smile: