Dual boot (sa komplikacijama)

Pozdrav,

Potrebna mi je “mala” pomoc oko dual boota, nisam to nikada radio, a ne bih nesto da zabrljam, ovaj racunar mi je crkveni i mrtveni.
Dakle situacija je sledeca:
Iz starog kompa sam resio da prebacim hard disk (SATA) i RAM memoriju na nov komp. Nov komp ima instaliran openSuse leap 42.2, mada bih ja uradio reinstalaciju, jer nisam siguran da sam particije dobro podesio. E sad, na starom kompu je instaliran windows 7 i plan je da napravim dual boot, za svaki hard disk, po jedan operativni sistem (W7 i Suse). Oba harda imaju po 500 Gb, pa ne znam ni da li je to dobra ideja uopste, ili da na jednom instaliram oba operativna sistema, a drugi da razdelim na home particiju za linux i D particiju za W7, ako je to uopste moguce. Procitao sam da je bitno da se podesi UEFI boot mode u Bios-u da bi sve radilo dalje kako treba. Procenjujem da mi u linuxu za home particiju nije potrebno vise od 100 Gb, a kad sam vec kod toga, zanima me koliko velike okvirno treba da budu particije root, boot i swap.

Dalje, uopste ne znam kako bi se ponasao hard disk iz windowsovog kompa ako bih ga prebacio u linuxov racunar, niti kako da ga formatiram (svi bitni podaci su mi sacuvani na trecem mestu, tako da mogu komotno da brisem sve). Ne znam cak ni sta prvo da instaliram, W7 ili opensuse. Molim za predloge, savete i uopste upute vezane za instalaciju. Ako sam izostavio da pomenem nesto bitno, slobodno pitajte.
Hvala

Nepisano pravilo je da se prvo instalira windows, a zatim linux, bez obzira koju distribuciju izabereš.
Ovo zbog toga što windows (uglavnom) pet para ne daje za druge operativne sisteme koji se možda nalaze na disku, dok će svaki normalan linux tokom instalacije pravilno smestiti i prethodno instaliran windows u svoj Grub (boot manager).
Što se tiče ostalih pitanja, mislim da uopšte ne moraš ništa da reinstaliraš, pogotovu zato što je malo suvišno da imaš duple instalacije na oba diska. Prikači stari disk u novi komp na kojem je instaliran Suse, pokreni Yast2/System/Boot Loader, selektuj “Probe Foreign OS” i Suse bi trebalo da pronađe windows na drugom disku i da ga doda u Grub meni. Ostale opcije u podešavanju gruba bi trebalo da ostaviš kako jesu podešene i da ih ne menjaš, za sada.
Ako ti je bilo šta od ovoga nejasno, slobodno pitaj ovde…možda je najbolje da prvo probaš da podigneš neki live linux, bez instalacije, pa da preneseš ovde ispis šta sve od particija i kako podešenih imaš na disku.

sudo fdisk -l

Prikači stari disk u novi komp na kojem je instaliran Suse…
Divota, nisam znao da moze na tako prost nacin.

Sto se particija tice:
Device Boot Start End Sectors SizeIdType
/dev/sda1 2048 16771071 16769024 8G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 * 16771072 18876415 2105344 1G 83 Linux
/dev/sda3 18876416 65015807 46139392 22G 83 Linux
/dev/sda4 65015808 1953523711 1888507904 900.5G f W95 Ext’d (LBA)

Ovo ispade malo zbrljano, al vidi se otprilike. Prvo, nisam siguran dal je boot particija uopste vise potrebna, swap particija ima 8Gb, a to je suvise. Sda3 je root particija, a sumnjiva mi je sda4 (home) particija, moj hard disk ima 500 Gb, a ne terabajt. Pritom, ako udjem u home i odem na properties, daje mi razlicite podatke, na primer:
location /home size = 3.2Gb
Device usage 10.3Gb free of 21.5 Gb

 1. Zašto ti je /home particija formatirana sa FAT fajl sistemom ako pripada linuxu ? Neće da valja, zato i daje lažne podatke…
 2. Dao si ispis samo jednog diska, drugi nisi prikačio ili ga linux ne vidi? …treba da bude /dev/sdb…
 3. Mnogi novi korisnici iz neznanja slušaju “savete” da se pod linuxom razdvajaju /root i /home particije…

Prvo, apsolutno nepotrebna komplikacija za 99,9% običnih korisnika.
Da li bilo ko odavde može da mi navede ijedan racionalan razlog zašto bi /root/ i /home direktorijumi trebalo da budu na posebnim particijama? Izuzetak je posebna /boot particija, ali samo na uefi sistemima, i u kombinaciji sa GPT diskom.
Drugo, nefunkcionalno korišćenje prostora na disku time što se fiksirana veličina particije nepotrebno rezerviše za tu istu komplikaciju…npr, odvojiš za /root particiju 50 GB, za instalaciju upotrebiš svega 20, ostatak je nepotrebno neiskorišćen?
Treće: swap na posebnoj particiji je atavizam iz prošlosti, kada se swap obično smeštao na početak diska (ili se čak ceo disk rezervisao kao “swap disk” u nekim unix-ima…) da bi se obezbedio što brži pristup tada sporim diskovima. No, već punih 10-15 godina, od kernela 2.6.xx na ovamo, čak ni posebna swap particija nema mnogo smisla, zato što i običan swap fajl vrši identičan posao, onda kada zatreba. Ekvivalent ovome je windows swap, pagefile.sys, i to je jedna od retkih stvari gde windows odavno ima moderniji pristup od linuxa.

1) Zašto ti je /home particija formatirana sa FAT …
Prva instalacija, nisam imao pojma sta radim :slight_smile: Obraticu paznju sledeci put.

2) Dao si ispis samo jednog diska…
Tako je. Drugi (onaj sa windowsom) sam prikacio tek sada, a disk sa linuxom upravo otkacio da bih odradio instalaciju windowsa ponovo, bez rizika da ce da mi premrlja opensuse. Probe foreign OS je obelezen, ali sam procitao da se windows veze za hardver na koji je instaliran (sto ima smisla, osnovni drajveri itd valjda), pa moram ponovo. Nece da se bootuje. Samo crn ekran

3) Mnogi novi korisnici iz neznanja slušaju “savete”
Istina, pratio sam “savete” openSuseta (viva la genitiv!) pri instalaciji, a znam da i android telefoni (koji su opet na linuxu) imaju root, a to im onda valjda dozvoljava upgrade sistema bez brisanja licnih podataka (/home?) korisnika. Boot je valjda neophodna particija i ako jeste, koliko je otprilike dovoljno za nju?. Reinstalaciju radim svejedno.

Hvala :slight_smile:

@Prizma

 1. ok
 2. ok
 3. Savete OpenSuseta treba slušati ali ne baš uvek…hint: atavizam :slight_smile:
  Posebna /root particija nikakve veze nema sa regularnim apgrejdom sistema, odnosno nije potrebna, kao što nije potrebno ni brisanje /home particije. “Savete” tipa: “obrisao sam Debian, pa instalirao Mint, a zadržao /home particiju sa istim username…” ne treba ni komentarisati, zato što su notorna budalaština. Tehničke detalje zašto je to budalaština mogu da obrazložim na zahtev :slight_smile:
 4. već sam napisao…/boot kao posebna particija je neophodna SAMO kod uefi sistema, i to zato što je uefi dizajn takav da to zahteva, inače kod dos/mbr(BIOS Legacy) diskova nije neophodna…
  veličina EFI partcije zavisi od operativnog sistema…uglavnom se vrti od 300-500 MB, dok je na primer kod TRIOS-a svega 36 MB.
  Evo primera kako izgleda jedan od diskova sa TRIOS instalacijom kod mene…/dev/sdc1 je /boot particija, ostatak diska je jedna jedina linux particija, bez posebne swap…

[CODE][[email protected]][/home/dragan/Desktop]# fdisk -l /dev/sdc

Disk /dev/sdc: 298.1 GiB, 320071851520 bytes, 625140335 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 97F8E2CC-F73C-4995-84BD-7BF523989AB1

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdc1 4130 78157 74028 36.2M EFI System
/dev/sdc2 82255 625140300 625058046 298.1G Linux filesystem
[/CODE]

Ај’ ако ти није тешко.

Tehničke detalje zašto je to budalaština mogu da obrazložim na zahtev
Nije da zahtevam, ali me zanima. U sistini pokusavam da se obrazujem malo vise po tom pitanju. Ako vas mrzi da kucate, dajte neki link sa objasnjenjem, a prodzaracu i ja net malo.
/boot kao posebna particija je neophodna SAMO kod uefi sistema,
Moracu da iscitam jos na tu temu. I na temu mbr, gpt i ostalih skracenica xD.

Nije mi teško :slight_smile:
Ne mora sve u jednoj poruci, pa ću početi sa poređenjem…a biće i malo podpitanja sa moje strane, da bi bilo zanimljivije :slight_smile:
Prvo, iako je tehnički moguće, nikome ne pada na pamet da motor iz traktora gura u Juga/Golfa/kojigod auto, niti obratno…motor iz automobila u traktor. Zašto je to tako? Zato što traktor ima jednu namenu, a automobil drugu.
Sa distribucijama linuxa je donekle slično: iako je tehnički moguće deliti /home između više distribucija, nije baš tako jednostavno kao što korisnici misle…od podešavanja /etc/fstab za pravilno mountovanje /home dira i to za svaku distribuciju posebno, do razdvajanja samog /home dira na subdirektorijume (/home/distro1 + /home/distro2 + /home/distro3 itd…) što je opet potpuni nonsens, zato što se time ništa ne dobija, samo se dupliraju podaci.
Sve i da izuzmemo to kao problem, kako pravilno rešiti problem aplikacija koje su u različitim distribucijama kompajlirane sa različitim podešavanjima/libovima, obaška ozbiljan problem sa različitim verzijama jedne iste aplikacije?

Претпоставио сам да би то био проблем за мењање дистрибуција, али шта ћемо са реинсталацијом система?
“Па није ти то windows да би га реинсталирао сваки час.”
Није, али понекад је лакши (ако не и једини) начин да се реши нека компликација. Примера ради, кад ми је цркао RAM, apt је на сваку команду реаговао са Segmentation fault (после рестарта, систем више није хтео ни да се подигне). И уместо да чепркам по нету и губим време, за 10-15 минута сам реинсталирао систем и додао пар најпотребнијих програма (наредних дана полако убацивао остатак).

Prvo, kakve veze ima reinstalacija sistema sa /home direktorijumom?
Drugo, ako si i radio reinstalaciju preko postojećeg /home dira, svakako si opet morao da dodaješ programe koje si ranije imao…šta si dobio time što si zadržao stare postavke u /home diru?
Mislim da korisnici brkaju pojmove “lični podaci” i “lična podešavanja”…

od podešavanja /etc/fstab za pravilno mountovanje /home dira i to za svaku distribuciju posebno

Da li da postavljam glupa pitanja ili ne…? o_O

:slight_smile: … .samo ti postavljaj… svašta se nauči kad uvučemo @Dragan u priču, a ima vremena, pa je raspoložen :)…
… izvinjotka, što remetim redosled pitanja, čitaj ovo moje, kad završiš s pitanje’ :)…
…u pravu si @Dragan za brkanje…
@Prizma
Moj savet, “lični podatci” u > ntfs < formatu /data (na pr. programi) i /store (slike muzika isl.), imaš pristup iz Linux i Windows.
Poželećeš da probaš još koji linux na metalu, a ne samo u Virtual BOX, ne vredi truda odvojen/zajednički /home.
Ako krećeš instalaciju iz početka, osmisli veličine particija, za OS-ove i “lične podatke” . Kad si to rešio, napravi particije i onda instaliraj OS-ove, kojim redosledom već pisano , prvo Windows stariji, ako ćeš dva, pa onda Linux, u njemu /rot i /home.
Kod mene je 'vako na dva HDD, računar Bios:
Na prvom HDD 500 GB, prvo napravio particije (Gparted) > ntfs < format , /sistem Win 10 100GB, radni linux 50GB >ext4 < te prilikom instalcije OS-a u njemu /rot i /home, > ntfs /data , > ntfs < /store < i jednu > ext4 < 10GB za brzinski test linuxa na metalu.
Drugi HDD GB 320 > ntfs < /sistem Win 7, ostalo > ext4 < za 5-6 linuxa, radi malo promene kad mi radni dosadi :slight_smile:
U biosu podešavam koji HDD je prvi za podizanje sistema, naravno vezano za koji grub će da podiže sistem , pošto imam više Linuxa, a neću recimo da bude pozadnji koji sam instalirao.

Ако је на посебној партицији, /home (може али и) не мора да буде обрисан при реинсталацији, чиме се задржавају подаци и подешавања.

То да не морам изнова да подешавам све програме редом? Осим тога…

…овде се не ради само о подешавањима, већ и о подацима. Рецимо да имам пар терабајта нечега… зашто бих губио време да све изнова пребацујем из backup-а у /home?

А када приликом инсталирања нове верзије система дођу нове верзије програма које нису компатибилне са старим, онда иде копање по /home и брисање старих фајлова?

Рекао бих да /etc/fstab решава проблем.

К’о што већ рекох:

Нисам мислио на upgrade.

Backup ми је на екстерном HDD-у… који није резервисан за само један комп.

Ovo zavisi prvenstveno od tipa instalacije…svaki instaler koji radi na principu raspakivanja squashfs na target particiju pregaziće bez pardona sva podešavanja, bez obzira da li se /home particija formatira ili ne…grešim li?

…овде се не ради само о подешавањима, већ и о подацима. Рецимо да имам пар терабајта нечега… зашто бих губио време да све изнова пребацујем из backup-а у /home?

Backup je u redu, ali…zašto bi uopšte bilo šta od podataka(slike, muzika, filmovi, dokumenta itd…) ikada prebacivao u /home direktorijum, bilo koje distribucije?
Zar nije jednostavnije u tom slučaju napraviti posebnu particiju samo za podatke, dodeliti joj label DATA na primer, i na njoj držati samo podatke, bez ikakve veze sa operativnim sistemom koji u datom trenutku koristiš, osim da možeš da joj pristupiš i čitaš/pišeš podatke?

Sa distribucijama linuxa je donekle slično: iako je tehnički moguće deliti /home između više distribucija, nije baš tako jednostavno kao što korisnici misle…od podešavanja /etc/fstab za pravilno mountovanje /home dira i to za svaku distribuciju posebno, do razdvajanja samog /home dira na subdirektorijume (/home/distro1 + /home/distro2 + /home/distro3…

Ček, ček… Zašto bi se delio /home po distribucijama? Za aplikacije na različitim distribucijama shvatam, ali neka slika ili video zapis su isti pa su isti. Zar nije logičnije deliti /etc/fstab po distroima onda?

Sada ona glupa pitanja:

 1. Mbr i Gpt su načini formiranja (formatiranja) HDD-a, a ntfs, fat32 i exFat su načini formatiranja particija. Točno, netočno?
 2. Ako su linux i vindouz na istom HDD-u da li mogu pri paljenju kompa (na dugme, ne upaljačem i kantom benzina) da biram šta će da se butuje ili mogu drugom OS-u da pristupim samo kao virtuelnoj mašini? Sa 2 HDD-a sam lako rešio, na početku odaberem koji će da se buta prvi po prioritetu, a izmeniti to je lako.

EDIT
Kompajliranje (kompajlovanje) je “prelazak u niži jezik”. Vindovs (:mad:) je na C-u valjda, a na čemu je linuks? I šta su onda kernel i firmware?

Izvinjavam se, tek sada sam video tvoju poruku, izgleda da prilično dijagonalno čitam teme na forumu :smiley:
Pravilo ovde je da nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora :wink:

Ako već hoćeš da deliš isti /home kroz više različitih distribucija, onda je najpravilnije(odnosno najmanje glupo :smiley: ), da svaki distro ima svoja podešavanja u okviru zajedničkog /home dira :slight_smile: Slike i ostali podaci nikakve veze nemaju sa tim, ovde se priča o deljenju /home dira sa podešavanjima, a ne podacima, njima i nije mesto u /home diru, ako on treba da se deli sa nečim :slight_smile:
/etc/fstab u svakoj instalaciji moraš da podesiš da mountuje taj /home ne direktno, nego da pokazuje u sopstveni subdir u okviru /home, i on je ionako jedinstven za svaku instalaciju posbno, pošto se nalazi na svojoj /root particiji.
Usput, i vezano za ovo, čak i svaki osnovni folder po FHS bi mogao da se izdvoji na posebne particije, ali to je krajnje experimentalno žongliranje samo za one sa jakim živcima :wink:
Filesystem Hierarchy Standard - Wikipedia

 1. Mbr i Gpt su načini formiranja (formatiranja) HDD-a, a ntfs, fat32 i exFat su načini formatiranja particija. Točno, netočno?

Tačno
What’s the Difference Between GPT Disk and MBR Disk?

Ako su linux i vindouz na istom HDD-u da li mogu pri paljenju kompa (na dugme, ne upaljačem i kantom benzina) da biram šta će da se butuje

Naravno da možeš…svaki kršten linux će u svoj GRUB (boot manager) da smesti i windows boot manager, kroz chainloader, i to bez obzira da li se wintendo nalazi na istom disku, ili na nekom drugom…