Editori teksta

VIM ili VI

VIM Editor, namenjen veštijima, upravo zbog mnoštva editabilnih funkcija (napredna verzija VI editora).

Ukoliko ga ne posedujete na svom računaru veoma jednostavno se instalira komandom:

sudo apt-get install vim-gtk

Editor pokrećete komandom:

vim

Dobijate kratak opis programa.

24_02_2012_19_17_52.jpg

Komandom:

man vim

Dobijate sadržaj manuala za vim editor.

24_02_2012_19_21_32.jpg

Da biste savladali osnovne VIM komande dovoljno je da ukucate

vimtutor

i dobijate text sa vežbanjima kretanja uz osnovne VIM komande

24_02_2012_19_23_24.jpg

Da biste dobili prikaz textualnog fajla u VIM editoru potrebno je da ukucate:

vim ime_fajla

VIM editor nudi mogućnost kretanja kroz text bez korišćenja strelica i/ili miša. Vremenom kada savladate osnovna kretanja naučićete kako da setujete svoje prečice i olakšate sebi editovanje bilo kog textualnog fajla.

Seriju odličnih tutorijala za VIM možete naći na ovom linku Derek Wyatt - The VIM gay.

Topla preporuka i srećno ukoliko se odlučite da vaš editor bude VIM.

Каква је разлика између Ви и Вим едитора, осим у том једном слову? :wink:
Ви имамо сви преинсталиран, а требало би да су сродни, не?

Malo mi je nejasan naslov… Editori čega? Ili ti uređivači čega? Video, audio ili tekstualnog materija

Vim za razliku od VI-a ima neke dodatne mogucnosti. Primer takvih mogucnosti su neke nove komande i syntax highlighting. Eto to su neke osnovne razlike.

P.S. Vim ima i ~/.vimrc i mogu se pisati plugini za njega sto je ogromna prednost :slight_smile:

Hvala kolega fantastic001. Odlično objašnjenje. Ono što sam naisala bilo je više osnovno upoznavanje sa VIM editorom. I ko poželi više o njemu da sazna ima i načine kako.

Na modernim Linuks sistemima vi često nije prisutan. Na BSD-u jeste. Kod njih je u pitanju nvi koji je prilično konzistentan klon originalnog vi editora. Kasnije je Lucent objavio source i originalnog ex-vi editora pod nekom vrstom otvorene licence, ali mislim da to nije ni BSD ni GPL kompatiblno, pa nije našlo svoje mesto u najvećem broju popularnih slobodnih *niks-ova. Linuks distribucije obično koriste druge vi klonove (GPL) u osnovnoj vi kompatibilnoj konfiguraciji. Mislim da su najčešće korišćeni Elvis ili Vim. Oba su dosta moćnija od originalnog vi-ja, ali se mogu kompajlirati sa osnovim vi kompatibilnim konfiguracijama bez modernih džidža bidža.

Postoji i tekst koji ukratko govori koje su to mogućnosti vima:
http://www.vim.org/6k/features.en.txt
Kao i prevod istog na srpski:
http://www.vim.org/6k/features.sr.txt

Vim je tokom godina ozbiljno prerastao vi. Koristi se na svim popularnim razvojnim platformama (*nix-ovi, Windows, Mac OS X), dostupan je i za neke legacy platforme (DOS, Win32s), a postoje i starije verzije za veliki broj operativnih sistema (AmigaOS, Atari Mint, Win 3.x, BeOS, Qnx, itd…). Postoje i pluginovi za popularna razvojna okruženja kao što su Netbeans ili Visual Studio koji ugrađeni editor zamenjuju mnogo moćnijim Vim-om.

Razlika? Vi je bio odličan vizualni editor za svoje vreme, a Vim je već religija. :slight_smile: Za konkretne razlike baci pogled ovde: http://stackoverflow.com/questions/1159206/difference-between-vi-vim. Danas se retko pominju drugi vi klonovi, ali i Elvis je odličan editor sa mnoštvom mogućnosti. Iako je poslednja verzija izašla pre skoro deceniju.

Btw, za vi(m) početnike, Vim je moguće pokrenuti sa jednostavnom (easy) konfiguracijom, koja više liči na tradicionalne Njinjdonjs editore (konfiguracija nalik na Njinjdonjs CUA). Iako Cream konfiguracija (http://cream.sourceforge.net/) to još više uprošćava. :wink:

Koristi li iko EMACS? :slight_smile: