Facebook = $, €, RSD...

Čuh danas na vestima da će Facebook da se naplaćuje u Srbiji. Je l’ neko zna nešto konkretno?

Ja sam ovo čuo pre 2 ipo godine, a kada sam danas čuo na vestim nisam mogao da verujem svojim ušima.

Što se mene tiče… od mene dinara neće dobiti.

Kako misle da naplacuju, neka mesecna pretplata? Ima da poraste broj samubistava u Srbiji ako je to istina.

ps. indetifikacija omanual nacisto: Debian 6.0.4 Iceweasel 9.0.1

Извињење моја грешка стартовао сам погрешан ФФ у којем је тор стартован :slight_smile: :wink: :slight_smile:

Odličan potez! Toliko mojim prijatelja leče komplekse, frustracije i razne disbalanse na fejsu, tako da bi ih takav potez naterao da konačno to počnu da rade u stvarnom životu i u uživom kontaktu sa ljudima.

Ali, to se neće desiti jer bi u tom slučaju narod počeo da izražava svoje nezadovoljstvo ponovo na pravom mestu (ulica, javna mesta, firma, škola), a to onima koji hoće da nam prikače čipove ne odgovara. Jer dok štrajkujemo, bojkotujemo, i demonstriramo na internetu… oni će nam još to i omogućiti.

Jedino što ću sada imati posla na fejsu da razbijam moral po grupama tipa: Ne damo fejs, Nećemo da plaćamo fejs i sl…:wink:

@ivanblago
Ne bih imao ništa dodati, osim što neću ni da primetim pojavu iz poslednjeg pasusa. :wink:

Jedini tekst koji sam našao sa dovoljno informacija.

http://www.smedia.rs/biznis/vest/33143/

Svašta, te vesti piše neko ko apsolutno nema pojma o načinima zarade na internetu i šta uopšte znači izlazak na berzu neke firme…
Istina je da će se izlaskom na berzu povećati potreba za sticanjem većeg profita jer je to jedino što akcionari žele. Ali pokušajem naplate FB će se samo smanjiti broj korisnika istog (deca, kojih je na toj mreži mnogo, ne mogu da plaćaju eventualnu pretplatu), a konkurentske mreže bi procvetale (ko to pominje G+).

Ono što je realno očekivati je komercijalizacija u pravcu još snažnijih reklamnih materijala svuda u mreži, manipulacije podatcima korisnika (privatni podatci korisnika su ogromno blago za advertising kompanije), uvođenje dodatnih servisa koji bi se naplaćivali, kao što su to sada igre, itd.

Na kraju teksta se pominje premium servis kao način moguće naplate. Koliko je merodavno ne znam.
Ne koristim te soc zezalice pa me lično ne interesuje ali imam društvo koje koristi face… pa zbog njih pročačkam neku informaciju.

Izlaskom na berzu postoje spekulacije da će FB inicijalnu cenu kompanije ponuditi za oko 200 milijardi dolara… Tačnije ukupna vrednost kompanije će biti izmedju 70 i 200 milijardi dolara a to se uvek drži u tajnosti sve do trenutka kada se izađe na berzu i objavi inicijalna vrednost jedne kompanije. Tek posle nekoliko minuta se dobija jasna slika i tada ćemo znati koliko će se plaćati Facebook.

Najskuplja Firma na berzi je Apple sa inicijalnom vrednošću od 402 milijarde dolara, Apple na berzi vredi više na Google i IBM zajedno - barem tako pričaju ljudi sa berze.

Inače i meni sasvim odgovara ova naplata barem će se FB prepoloviti po broju korisnika, mada realno FB tvrdi da ima preko 600 miliona korisnika, od toga je sigurno barem 100 miliona duplih naloga i još toliko neaktivnih…