ffmpeg

Ukoliko tragate za najjednostavnijim načinom kako pokrenuti potpuno funkcionalni [font=courier new]ffmpeg[/font] pod Slackware -om, a potpuno funkcionalni [font=courier new]ffmpeg[/font] definišem kao [font=courier new]ffmpeg[/font] sposoban da enkoduje sve popularne audio i video kodeke, onda je SlackBuilds.org najdosadniji način da dođete do tog cilja. A najjednostavniji? Kao i uvek, AlienBOB-ov repo, međutim kao i obično postoji trik, zapravo preporuka, u slučaju [font=courier new]ffmpeg[/font] -a zaobiđite binarne pakete i krenite od source -a. Zašto? Zato što ćete pomoću jednog SlackBuild skripta kompajlirati i [font=courier new]ffmpeg[/font] i sve dodatne biblioteke.
Ne volim duga uputstva, pa evo koraka koje ćete slediti:[list=1]
[*]Snimite ceo AlienBOB-ov [font=courier new]ffmpeg[/font] build direktorijum sa servera u radni direktorijum koji ste napravili na disku. Ja to ovako radim: rsync -av rsync://taper.alienbase.nl/mirrors/people/alien/slackbuilds/ffmpeg/build/ . Sa navedenog linka dovući ćete i kodeke koji su banovani u SAD-u.

[*]Ulogujte se kao root komandom [font=courier new]su -l[/font] i potom pokreniti skript ./ffmpeg.SlackBuild

[*]Kada skript iskompajlira sve, a to će potrajati čak i na najbržim mašinama, sledi klasični korak instalacije. Paket [font=courier new]ffmpg[/font] se nalazi u [font=courier new]/tmp[/font] grani, pa instalacije ide kao: installpkg /tmp/ffmpeg-1.2-x86_64-1alien.txz

[*]To je to, [font=courier new]ffmpeg[/font] je na vašem sistemu. Proverite sa [font=courier new]ffmpeg -formats[/font] koje sve formate i u kom obliku program podržava.
[/list]
Slackware je zakon! Živeli :drinks: