Flatpak i Flathub

Od pre neki dan rekoh da isprobam najnoviji Mint,pa instalirah Mint Mate 18.3.Sasvim super radi a posebno me odusevio,sto bi rekli software centar tj app koji nanovo napravili.Sad ima Watssap,Viber,Google Mape puno toga novog.To su omogucili jer su ubacili i Flatpak Flatpak - the future of application distribution[/URL] kao i Flathub [URL=“https://flathub.org”]Flathub cak se moze dodati i Flathub repo sa flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo pise kod na sajtu.Interesuje me na oba sajta pise,dasu to valjda neka nova pakovanja aplikacija.Citao sam ali nista ne razumem,ako ko zeli nek pojasni(barem meni) sta je to onako osnovno…unapred hvala :slight_smile:

Flatpak je inače paket koji sadrži sve zavisnosti koje su mu potrebne za rad, i radi u sandbox-u.

Na Linux-u se tradicionalno softver instalira tako što neki fini ljudi zapakuju nekako softver u odgovarajuće arhive (.deb, .rpm i sl.) i onda korisnici koristeći odgovarajući menadžer paketa instaliraju dotični softver sa sve zavisnostima (izuzetak je Slackware, on nema automatsko rešavanje zavisnosti). Koja će verzija nekog programa biti tebi dostupna, sa kojim mogućnostima i sl. zavisi od politike distribucije i angažovanja finih ljudi. Zahvaljujući ovakvom sistemu, možemo brzo i sigurno instalirati razne pakete. Zašto sigurno? Postoji proces koji u idelnom slučaju izgleda ovako: programer napiše program, elektronski ga potpiše i objavi npr. heš kod tog programa. Onda neko ko pakuje taj program za distribuciju X, uveri se da je program dobio u celosti i od odgovarajuće osobe, zapakuje ga u paket i taj paket potpiše i objavi. Onda ti imaš paket menadžer koji sadrži ključ osoba koje pakuju softver i automatski proverava da li je taj paket baš ono što ti očekuješ. Ova pričica je napisana sa razlogom, pozvaću se na nju malo kasnije.

Šta je flatpak i čemu on služi?
Recimo da si ti napisao program Y i želiš da ga plasiraš na tržište. Da bi on stigao do Linux korisnika, moraš ga spakovati u odgovarajuću arhivu. Pitanje je koju? Trebalo bi da podržavaš bezbroj različitih distribucija, koje imaju različite verzije programa koje su možda savisnosti za tvoj program i … Shvataš poentu, puno posla. Flatpak ti kao programeru omogućava da svoj program sa svim zavisnostima spakuješ u univerzalnu arhivu i tako pokriješ sve Linux distribucije. Flatpak bi trebalo da omogući jednostavno pokretanje programa koji će biti izolovani (sandbox). Kao korisniku, flatpak ti omogućava da insaliraš bilo koju verziju bilo kog programa vrlo jednostavno, bez obzira na to koju distribuciju koristiš i koliko su stari njeni paketi.

Vratimo se na onu pričicu. Recimo ti nađeš flatpak negde na Internetu i instaliraš ga. Da li ti imaš dovoljno znanja da se uveriš da je to stvarno ono što očekuješ? Tradicionalno neko drugi uradi taj posao, i tako sprečava (u teoriji) da instaliraš zlonameran softver i tako budeš žrtva nečijih loših namera. Zbog ovoga mene priča oko flatpak-a- i snap-a odmah asocira na problem koji imaju MS Windows korisnici, kada im kroz installer nude da instaliraju razne toolbarove i još gore gluposti.

Flatpak i ostale “novotarije” tog tipa, kao koncept napuštene su odavno, još od vremena DOS-a. Razlozi su prosti: statičke biblioteke koje se koriste za linkovanje flatpak aplikacije moraju biti spakovane sve zajedno. 10 flatpak aplikacija pokrenutih istovremeno, ždere memoriju nepotrebno, obaška neproverene kreacije gde se i pored koncepta “sandbox-a” dešava curenje memorije, preskakanje u nedozvoljen memorijski adresni prostor i slično, dakle sve ono zbog čega je i uveden drugačiji koncept, i to odavno: deljene biblioteke.
Marketing je čudo… :slight_smile:

Sada razumem npr Avast antivirus u windowsu,ima onaj nezavistan browser koji radi kao sandbox…kao fora da obezbedi sigurnu onlayn kupovinu.Mada verovatno je Mint ipak to malo proverio(nadam se),kad sam instalirao Viber ono ga instalira a ispod pise to Flatpak i kao u Ubuntu da se ostavi ocena paketa(app)…hvala svima na pomoci :slight_smile:

Sad sam probao sa flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo i vidim,a vec sam citao na Mint forumu Flatpak repo je vec ugradjen u Mint Mate,pa sam dodao i flatpak remote-add --if-not-exists gnome https://sdk.gnome.org/gnome.flatpakrepo Flatpak Gnome sdk.Prvi kod je na njihovim da kazem web stranicama u prvom postu,a ovaj sa sdk i uopste sve azuriranje pa uklanjanje repoa je Flatpak Command Line Tutorial sad sta je tu je.Hocu reci Mint je ubacio Flatpak od 18.3 LST verzije Minta :slight_smile:

A moze na i sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak sudo apt update sudo apt install flatpak pa onda flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo a ovde su aplikacije Applications hosted on Flathub provera svih instaliranih flatpak list …recimo instaliranje
[SIZE=3]GNOME MPV flatpak install flathub io.github.GnomeMpv E za deinstalaciju flatpak uninstall io.github.GnomeMpv tj ovo io. itd je kao ID app,sve ovo pisano ako nekad slucajno nekog bude interesovalo da ima :)[/SIZE]

Ako gresim neko ce me ispraviti nadam se,no citam danas da Ubuntu 18.04(ili bese 18.06) ce koristiti Snapd aplikacije kao default…tj vazi za sve app.E sad verovatno(a mozda ne) neznam i u Ubuntu Mate koji koristim,volem Mate desktop pa toje :smiley: a i ove Snapd su prakticno ko Flatpak.Sve ima u app,ili gresim negde?

A zasto su ti programi preveliki?Evo na primer viber je velik 686mb a 740mb zahteva prostora na disku,priznacete da je mnooogo.I sad instaliram par tih flatpak programa i pun hard.

Zato što u sebi imaju sve što im je potrebno za rad, ne dele biblioteke sa drugim programima.