Fontovi

Месецима ми фонтови праве проблем и одређују шта ћу да мислим о некој дистрибуцији. Поменуо сам безброј пута али ајде да покренем и тему пошто можда пролази непримећено.

Већ неко време прво што проверим одмах по инсталацији је како google earth користи фонтове. Ако су у понуди Arial, Times и слични, све ће да буде у реду са тим детаљем. Фонтови у програму су чисти, фонтови са нашим словима свуда где је потребно. Пристојна варијанта је ако нема Arial и осталих али је као default постављена Helvetica … мало ружнији приказ али може да прође. Трећа варијанта је када нема ни једних ни других, default фонт је неки Bt… а све ми делује ружно и неисправно.

Минт 12 је све приказивао како ваља. Ultimate Edition такође добро приказује. Pinguy и претходни и овај од пре неки дан су ОК. Убунту, Кубунту, Минт LMDE, Maya у оба облика … су од оних који су тотално промашили приказ. КМинт 12 уопште није могао да покрене ГЕ, чекам да се појави КМинт 13 па ако он добро ради, ето мени избора.

Да ли ово може да се реши у било ком од ових? Како се уопште одређује који програм користи које фонтове? Од фонтова једино што инсталирам (ако то већ није урађено) ttf-mscore фонтове, да ли је потребно да додам још неке да би ово било ОК?

Пошто ми Ultimate Edition у КДЕ варијанти ради скоро без грешке, остао бих на њему али је тежак за инсталацију. Први део лако прође али upgrade на 12.04 траје сатима а не бих волео да знам да ће то да ме чека ако из било ког разлога хоћу да реинсталирам линух. Pinguy такође приказује све фонтове без грешке, он ми је најближи од Gnome варијанте … али ми је некако КДЕ ближи па бих хтео да то решим са те стране. Или да сачекам новији Ultimate Edition који ће да буде у старту заснован на 12.04 … ако и код њега ово не забрља, мислим да је сам У/К кривац па и клонови код којих је то промакло.

Ja ni na jednoj distribuciji nemam problem sa fontovima, pogotovu ne na Mintu.

Ako do sada nisi shvatio… očigledno je da Google Earth ima problem sa fontovima a ne sistem na kome je instaliran taj bloatobilni program pun rupa i bagova, pogrešan ti je star da distribuciju određuješ i da ti je reper upravo taj program koji pritom ume da koči i da zeza i na wintendu.

Jedino što uradim po instalaciji jeste da instaliram vlasnički nvidia drajver (ili intel na netbooku), ms core fonts, i podesim RGB za fontove da budu “puniji i lepši” i to je sve.

Jako davno sam imao problema sa fontovima pre cirka 10 godina ali zaista ne pamtim kada sam instalirao neki distro i imao problem sa fontovima, mulojavošću i nekompatabilnošću.

Baš tako. Ni ja nikad nemam problema sa fontovima… Mada ko hoće i kome treba uvek može da prekopira fontove u .fonts skriveni folder na home particiji. Ja iskreno za tim nemam potrebe…
Ali kao što Vlada kaže, sam sistem nema problema sa fontovima.

Ne koristim google earth, pa neznam jel u njemu moguće da se promene fontovi… To bi ti bilo rešenje ako može.

Probao sam google earth skoro, i zaista su fontovi jako jako ružni.

Погрешно гледате на проблем. Није мени ГЕ неки толико важан програм (мада га понекад користим) али ми је битно то што нешто не ради у неком програму, свеједно ком, а то исто ради на неком другом линуху.

Ноћас сам се играо, PinguyOS и Ultimate Edition добро приказују па сам оверио шта имају у /usr/share/fonts и ту је огромна разлика. Мало сам гледао шта они имају инсталирано а шта ови немају али би било превише посла да тражим који је конкретно пакет додао те фонтове … чини ми се да су у питању они у X11 па ћу касније да оверим. Ископирао сам цео фолдер са фонтовима и сада ГЕ има пристојне фонтове, како у самом програму тако и у менијима. Нема Arial фонта али се појавила Helvetica која сасвим добро и исправно изгледа.

Претпостављам да он користи оно што нађе, очекује неки фонт кога нема, онда користи онај који нађе … када се појави неки бољи онда користи њега. Слично као што Suse има неисправне ћириличне фонтове, није мени неки проблем ако на понеком сајту покаже лош текст али ако један озбиљан ОС има неисправне фонтове … нећу да га користим.

Већ сам писао да Минт 12 нема тих проблема. Пошто имам још партиција за тест, инсталираћу га па ћу да проверим шта он од фонтова има али ми овако личи да су једноставно избацили нешто из основне инсталације а да нису баш баш све проверили. Pinguy ту није омашио. Хм, пошто се Минт прави на Убунту линуху, онда су ови избацили фонтове из основног пакета а Минт само ископирао тај део.

Ja imam sledeći problem sa fontovima na svim liuksima koje sam instalirao. U svim veb brauserima Firefox, Chromium, Google Chrome…itd, fontovi na bilo kojim stranicama su mali. Često, skoro za svaki sajt moram da uradim " ctrl + ", da zumiram internet stranicu. Kada sednem za Win XP ili 7 mašinu, za tim nema potrebe. Čak sam Firefox fontove podesio kao što je u Windowsu podešeno, ali ne vredi. Uvek su fontovi manji, stranica je manja, sve je manje. Kada menjam sistemski " default " font, šta god da stavim ne menja stvar, samo promeni izgled i veličinu fontova u bookmarks, uopšteno u izgledu samog Firefox -a.

Dakle, ne znam šta je to na Linuxu " drugačije " ? Zašto su fontovi u browser- ima manji nego na Win -u, a ista su podešavanja kao na Winu ?

Stalno moram da zumiram stranice. Čak i najobičniji google search rezultat stranicu.

Sada sam vas sigurno zbunio totalno :connie_jail:

[ATTACH]430.IPB[/ATTACH]

[ATTACH]431.IPB[/ATTACH]

Можда они који праве линух имају другачију диоптрију па другачије и приказују. :)) Мени се десило да је у мејловима које сам некад давно писао текст био са скоро па огромним словима па сам буквално смањивао да не делује као да вичем. А онда су ме сви питали зашто су ми слова тако ситна. :)) После сам оставио како јесте и свима је било ОК.

Отвори само један таб па подеси величину како ти одговара, затвори browser па га опет стартуј. Требало би да на даље и убудуће све буде са величином коју си изабрао. Ако су ти отворени табови па на једном повећеш, чим пређеш на следећи код кога је подешено на мања слова, browser то прихвати и опет све смањи.

@drinx instaliraj “Liberation Sans” fontove i postavi ih kao primarne za sve na računaru. Mnogo su bolji, prijatniji, jasniji i čistiji za čitanje od ostalih…

drinx probaj sa Operom, ima opcija da se podesi velicina fonta tako da nikad ne budu manji od neke zadate vrednosti (13px kod mene). Vidim da ima i na tvom screeshotu. Probaj to. Za druge browsere ne znam.

@calex

definitivno oni koji " prave linux " imaju neku veću dioptriju pa im sitniji i manji fontovi ne prave problem :)) :))
i ja nosim naočare kad sedim za računarom, ali nisu u pitanju one tegle :wink:

@Vladimir

Probao " Liberation Sans " kao default u sistemu i Firefox-u, ali i dalje ono što čitam nekako dođe sitno, zbijeno i malo ( ctrl +, zoom, mi reši problem )

@Shankly

Hvala na savetu, probao sa Operom ( koju inače ne volim i ne koristim iz nekih razloga ), ali isto, odnosno ako podesim na 13px, dolazi do deformacije fontova na određenim stranicama, u smislu preveliki su, pa ih nekako razbaca po stranici, zavisi od samog sajta…

Međutim, tražio sam rešenje i naleteo na jedan blog, tu je baš lepo opisano šta mene zapravo muči, i kako se rešava. Pogledajte

http://sams0n.blog.c…indows-and-mac/

Odradio sam sve kako je objašnjeno, i situacija sa fontovima u Browser - ima, je nešto bolja, tačnije drastična je razlika na bolje, bar za mene. Približno ( nije baš, ali skoro isto ) kao kad sednem za neki Win 7 ili XP računar, gde prikazivanje fontova u okviru internet stranica ( bilo koji browser, Firefox kao primarni ) meni baš odgovara.

Taj Arimo font koji autor bloga spominje skinte odavde ( pošto je link na blogu za skidanje fonta mrtav, a ako ste raspoloženi da probate )

http://cooltext.com/…load-Font-Arimo

Ako se upustite u ovo podešavanje sa bloga, ne zaboravite da posle instaliranja Arimo fonta odradite komandu

fc-cache -f -v

Ajd slikaj početnu stranu ovog foruma i baci nam screenshot da vidimo te male fontove da znamo približnije o čemu se radi

@Vladimir

Ako si pročitao onaj Blog link koji sam postavio razumećeš o čemu se radi. Jesi li bacio pogled na blog ?

Inače, napravio sam screenshot -ove google pretrage " Linux Mint ", pre nego što sam odradio golemi posao po uputstvu sa bloga. Evo slika:

Slika 1. Firefox u Win7 ( default podešavanja fontova Firefox -a )

[ATTACH]440.IPB[/ATTACH]

Slika 2. Firefox u Linux Mint ( podešavanja Firefox fontova kao u Win 7 )

[ATTACH]441.IPB[/ATTACH]

Kao što vidite, podešavanja su ista, a fontovi su manji ( zdepastiji )

Jel ti se sviđa ovako da bude još oštrije i od w7? :))

Pa dobro ovo na slikama je sasvim OK i zadovoljavajuće a da se razlikuju normalno da hoće jer je u pitanju drugačiji render xorg-a…

^^ Hvala na konstruktivnom postu.

Да се ја вратим на почетак теме … пре неки дан сам инсталирао КМинт 13, фонтови у googleearth су лоши, као и у осталим Минт 13 варијантама (као и на К/Убунту 12.04, вероватно то остаје и на клон дистрибуцијама и они то углавном не оправе) али сам неко полурешење нашао инсталирањем xfonts пакетића и онда се појави helvetica фонт који колико-толико завршава посао. Ипак, јуче сам опет разгледао па ми више ни он није решење. Не приказује ћириличне текстове а ја од програма хоћу да све ради, не да нешто гута.

Конкретно питање, невезано је за то да ли се некоме свиђа ГЕ или не, како да му објасним које фонтове да користи? Чим у његовим подешавањима видим да arial није на списку, знам да није ОК. А фонт је инсталиран и други програми га користе.

Од свих линуха које сам пробао, на Минту 12 је ОК, Pinguy и стари и нови је максимално ОК као и Ultimate Edition 3.3 … сада је изашао 3.4 али без КДЕ па ћу да сачекам 3.5 са КДЕ. Све ово ипак показује да није проблем у ГЕ него у самим дистрибуцијама, како то Pinguy нуди све фонтове (па и сам ГЕ на њему изгледа бар 5х лепше него на осталим), како Минт 12 то исто ради а нови К/У и Минт не могу? Немојте да кривите погрешну страну, да је ГЕ проблем, ни на једној дистрибуцији не би био ОК.

Сада ми остаје варијанта да сачекам UE 3.5 или да користим Pinguy, мада ми је гноме све даљи. Хм, скоро сам инсталирао Pinguy на посебну партицију и набацио му КДЕ … можда је и ту решење.

Kako Pinguy podnosi KDE ? Jel fontovi ostaju " pametni " kao i na podrezumavanom okruženju. Odnosno, da li ga KDE raspameti, ili ne ?

Ovo sa fontovima je igra bez granica, meni tu mnogo stvari nije jasno, kako da ja utičem na renderovanje fontova ? Sve podesim isto na KDE kao na Cimet, Lxde, Xfce, ali pod KDE uvek su mi fontovi ružni, i mnogo tanki. Treba mi lupa da nešto pročitam. O ćirilici da ne govorim, na KDE kao da je nogama pisana, tako izgleda.

Фонтови остану како су и били тј КДЕ их не распамети. Ипак, Pinguy није баш најбоље прихватио КДЕ па понешто не ради баш како би требало и неће да остане, ипак је то био само експеримент.

Дај усликај то што не ваља код тебе, мени баш на КДЕ фонтови најбоље изгледају, понекад се пребацим на неку гноме верзију и оштрије ми је а ових дана сам стартовао и седмицу … ту су тек оштри, као да су резани иглом на екрану. Усликај нешто на КДЕ и слично на гномету па да видим како то изгледа.

Иначе видим да КМинт 13 само што није па ћу да га пробам и као финалну верзију, ускоро очекујем UE3.5 па ако буде исто као овај 3.3 апгрејдован на 12.04, то ће да ми буде избор. А дотле ће да остане овај UE3.3 који има све фонтове како ваља тј практично као и Pinguy а КДЕ му је природно окружење. Све функционише без грешке, има много тога већ додатог и далеко ми је испред свих осталих.

Ja uzmem confige odavde, ubacim ih na to mesto po upustvu, ali i ih povećam u configu sve obično za dva ili više :)), kad ubacujem nove testiram pa naštelujem i njih u configu, po principu dodam font - odmah i doteram u config jednom u životu per font :)). Onda instaliram msfonts, a tahoma dobavim sa strane i stavim u ~/.fonts/ (ubuntu takođe pošto sam na debianu jelte, itd) … Pa onda konfigurišem sa obconf, lxappearance, qtconfig-qt4… sve prvo kao root, posle i kao user (tu usput sredim i teme). Verdana stavim za default font svuda, u firefoxu setup kao za u firefoxu za win. Onda ide:

sudo dpkg-reconfigure fontconfig-config

log-out & log-in… I to je u principu to, ako neko voli ms sharp fonts za desktop i web. Kod mene je to tako, uzmem distro bilo koji deb based, uradim sve to i onda nema razlike u renderovanju fontova ;). Ostalo pripisujem bugovima u freetype, što drajveri grafičke i izlazi, što X, nekad mi se dešavalo da drajver pomeri dpi pa i to valja proveriti, itd…

^^ Ne radi link za download MS fontova po uputstvu http://www.sharpfonts.co.cc/

Ali sam odradio dalje bez toga, i ima razlike. Nešto se tu dogodi. Renderuje drugačije. Ali sve je to igra bez granica.

Ja idem sa ovim configom:
http://www.sharpfont…/fontconfig.tbz

Ali sam ga malo preradio, tj. kao što rekoh povećao sam ih tu i tamo, dodao Ubuntu i pravilo za njih:

msfonts-rules.conf
Andale Mono
Arial
Arial Black
Comic Sans MS
Georgia
Impact
Trebuchet MS
Verdana
Courier New
Times New Roman
Tahoma
Webdings
Ubuntu
sans-serif


true


false

Andale Mono


20


false

Andale Mono


20


false

Arial


18


100


false
Arial


18


100


false

Arial


100


12


rgb
Arial


100


12


rgb

Arial Black


rgb

Comic Sans MS


16


100


false

Comic Sans MS


16


100


false

Courier New


9


20


false

Courier New


9


20


false

Georgia


17


false

Georgia


17


false

Impact


none

Tahoma


17


false

Tahoma


17


false

Times New Roman


100


18


false

Times New Roman


100


18


false

Trebuchet MS


100


18


false

Trebuchet MS


100


17


false

Trebuchet MS


100


14


false

Trebuchet MS


100


14


false

Verdana


17


false

Verdana


17


false

sans-serif


17


false

sans-serif


19


false

Ubuntu


19


false

Ubuntu


19


falseTreba nekad kada dohvatim vremena da malo bolje sredim pravila za boldovane varijante :)). Mada i ovako je mnogo bolje sređeno nego što je default na Win XP :)).