FreeBSD pitanje oko Xorg-a

Sinoć sam se malo igrao pa sam u ime starih dana nabacio freebsd i “krenuo od nule” :connie_finishline:

Po instalaciji base sistema sam išao na ručno i kompajliranje iz source-a SVEGA, prvi na tapetu je bio Xorg koji je u stvari i zeznuo nešto. Kako sam išao na kompajliranje Xorg-a od nule trebalo mu je oko 2 ipo sata da završi to (sa sve mojom mašinom od 16gb i 6 jezgra CPU-a al ajde ::slight_smile: ). Ispratio sam kompletno uputstvo, e sada zanimljiv deo posle toga jeste da sam uspevao da podignem okruženje sa “startx komandom”. Medjutim svo vreme je prijavljivao grešku “da se broj pokrenutih prozora ne podudara sa brojem koji je u Xorg-u” - šta god to značilo a nemam pojma šta znači jer u Xorg-u takve opcije nema.

Zanemarivši to uspešno sam kasnije integirsao u .xinitrc display manager, nakon toga uspešno opet od nule ::slight_smile: kompajlirao kompletan KDE 4.8.4 (on je default u repo na ftp.freebsd.org, kada je sve to prošlo bez problema, kasnije nisam mogao ni preko startx komande da podignem X server prijavljujući mi onu čudnu grešku s’početka da se “broj otvornih prozora ne podudara sa brojem koji je u Xorg-u”.

Da li neko ko je od nule radio ovaj sizifov posao može da pomogne i da više informacija o ovoj grešci i zbog čega se ona javlja kada se sve prošlo OK, barem je tako verifikacioni test potvrdio (više puta).

Nažalost nemam sada BSD da proverim ako mi kažete šta da proverim ili dam ispis, jer sam ga obrisao zato što sma izmedju ostalog zbrljao GRUB sa njim pa me je mrzelo posle da ga opravljam a u pitanju je bila ozbiljna greška a nisam imao vremena da se zezam više sa BSD-om.

Onda sledeci put izbaci ispis Xorg.0.log i Xorg.0.log.old i dodaj koju “granu” koristis (8.x, 9.x) a do tada, ovo nije pitanje.

Iskompajliram ceo OpenBSD na prescot CPU 3.2 GhZ za onoliko vremena koliko tvrdis da si kompajlirao X na i6. Zasto nisi instalirao iz paketa, nego si sve kompajlirao?

Nemam ja i6 :slight_smile: i6 ni ne postoji…

Ja imam AMD 960b sa 6 jezgra na 3,6ghz što mu je onoliko vremena trebalo…ne znam :slight_smile:

Iz paketa nije hteo da povuče pisalo da je server offline dok je iz source-a hteo da povuče. Na koji način si ti uradio celu instalaciju BSD-a?

http://obsd.si/faq/faq5.html

A ostalih 13 ftp servera?
http://www.freebsd.o…R/announce.html

Svi su bili offline?

Problem je bio što nije hteo da povuče sa FTP-a uopšte piše da je down, mada je preuzimao pakete sa http-a.

Kako sam išao na kompajliranje Xorg-a od nule trebalo mu je oko 2 ipo sata da završi to (sa sve mojom mašinom od 16gb i 6 jezgra CPU-a al ajde ::slight_smile: ).

Znao sam da je AMD u pitanju još dok to nisi pomenuo u drugom postu.
Izgleda da ja brže instaliram Xorg server i Gnome okruženje na FreeBSD-u sa Intelovim procesorom iz 2004.-e nego ti sa tim AMD (verovatno Fenom ili Buldožer) procesorom. :wink: