GALPon MiniNo

Pozdrav svima!
Ja sam laik za kompjutere pa cu tako i opisati ovu distribuciju.
Mojim roditeljima koji imaju poprilican broj godina kompjiter sluzi za odrzavanje komunikacije sa decom, unucima, porodicom i prijateljima. Koriste fejsbuk da pogledaju slike i vide kako mladje generacije napreduju i skajp da popricaju. Dobili su na poklon jedan stari laptop sa 248mb memorije koji je ima instaliran win xp kom je trebalo dobrih 15-20 minuta da sistem bude spreman za upotrebu a pritom je bio uzasno spor.Kako vec neko vreme koristim linux uzela sam njihov laptop da im instaliram neku distribuciju koja ce zadovoljavati njihove potrebe i biti laka za koristenje. Isprobala sam dosta toga i izbor je pao na MiniNo http://minino.galpon.org/en iz vise razloga, odmah je sve prepoznao na kompjuteru i nije trebalo nista dodatno podesavati, brz je na internetnu i desktop okruzenje nije suvise strano. Live CD je na spanskom ali kod instalacije nudi i izbor engleskog jezika.
Ako se neko odluci za ovu distribuciju napisacu par uputstava za pocetnike da nebi lutali kao ja (instalacija mi je uspela tek iz 5 puta)

 1. sve sifre pre i posle instalacije su minino
  2.particionisanje uraditi u gparted pre intalacije (program koji to radi tokom instalacije je poprilicno zbunjujuci) ali zato raniju participaciju prepozna
  3.ext4 za sistem min 3gb i swap koliki zelite
  4.skajp skinuti sa stranice http://download.skype.com/linux/skype-debian_4.0.0.7-1_i386.deb posto nece najnoviju verziju
  5.za youtube ici na http://www.youtube.com/html5 i otkaciti The HTML5 player is currently used when possible.
  Sve ostalo radi kao sat
  Uzivajte i pozdrav

Дражесно ::slight_smile:
Не могу да нађем, на чему је базиран, на дебиану?
Ово ми личи на lxde десктоп?

Jeste baziran na Debianu i radi kao sat. Probao sam na starom kompjuteru na kom je instaliran CrunchBang i radi podjednako brzo.

Да, могу да потврдим да је изузетно брз.
Има текстуални инсталер, ја сам изабрао основни мод те претпостављам да ми због тога није тражио да изаберем језик инсталације, да додам корисника и одаберем локацију за груб, али је сама инсталација трајала 10-ак минута.
Након инсталације бутовање је трајало око 40-ак секунди на мом старом компу.
Међутим, нисам успео да додам српски језик и да подесим да ми ради ВИП интернет.

Jezik je nudio samo engleski, spanski i galski (ako se tako kaze), koliko sam videla na njihovom sajtu i radjen je namenski za stare racunare.