Gecko Linux: Novosti, i opšta diskusija

Gecko Lindza je baziran na opengovancetu samo sa sredjenim repoima live cd, vlasnickim softverom i kodecima, kao i sa puno okruzenja. Jeste li probali? Ja cu moci tek za desetak dana jer nisam kuci. Sta Vi mislite?
GeckoLinux by geckolinux

Ne bih da širim flejm, ali ne vidim nikakav iole argumentovan dokaz niti opravdanje za pogrdan naziv distribucije koja je bila i ostala pionir u mnogim stvarima i novitetima u Linux svetu!?

Sa tehnološke strane gledano OpenSuse kao i SEL su doneli mnogo noviteta, mnogo unapređenja i dosta patenata u Linux svetu, tehnološki gledano jedna od najrazvijenijih i najkompleksnijih linux distribucija na svetu.

Sve to stoji. I stvarno se slazem. Ali da li si ti probao na mom laptopu da vrtis openSUSE (ove novijih datuma)?! PA TO JE KATASTROFA. Nista ne radi kako treba. Bilo nekad, vise ne. Izvinjavam se svima koji vole distro, ali ovo je smece. Upravu je bio @rapha kad je 'onomad slao mejl Susetu.

Da se uključim u flejm…daj ovamo tvoj laptop pa ćemo moći da probamo… :smiley:
Šalu na stranu…toliko pljuvačine po sistemu koji sam koristio godinama (nekada davno), ne može da ostane bez ozbiljnog odgovora.
Ne zato što sam ja neki vatreni zagovornik Suseta, nego zato što je Debian dečija igračka u odnosu na Suse i prosto mi je neverovatno da je baš tolika “katastrofa” i da “ništa ne radi kako treba”
Iako imam pametnija posla, naterali ste me da se zainatim (i ti i @rapha i svi ostali koji ga opljuvaše…) i da odlučim da probam kod mene na metalu…da li će to biti večeras ili sutra, nisam siguran, ali će u svakom slučaju biti vrlo brzo.
Nastavak sledi nakon instalacije :slight_smile:

@Dragan Tako se to radi Dragance :slight_smile: Probas, pa nam se pridruzis u misljenju :smiley:

Ili možda:
probam, pa vam svima promenim mišljenje kontraargumentacijom :smiley:
Eh, siroti Suse, na šta je spao, da ja moram da ga branim… :smiley:

@Miki
Šalu na stranu…pokaži koji si to OpenSuse probao, odnosno tačnu verziju kod koje, kako tvrdiš, ništa ne radi, pa da skidam i režuckam polako :slight_smile:

Mozda mi Gecko ,Lindza" popravi utisak. :))

Nemo’ sad da se vadiš…“doktore, sklanjaj ta klešta, ne boli me zub više…” :smiley:
Kazuj verziju klot OpenSuseta, ne tamo nekog guštera derivata, pa da probavam :slight_smile:

Mene privlaci ovaj Gecko, uvek sam voleo gustere. Hteo sam i jednog (bar jednog :)) za kucnog ljubimca ali mi zena ne da :frowning:

@Dragan 13. Mada, cuo sam da je sa novim 13.x dosta toga ispravljeno, tako da pokusaj sa cistom trinesticom.

Zvanično je podržano 13.1…upravo skidam iso
Screenshot - 07222016 - 05:26:21 PM.png

“Čistu” 13-icu čak i nemaju u arhivi, a mrzi da kopam kojekude ne bih li je možda našao…
Index of /distribution/13.1/iso

Iso skinut, da narežem, i za nekoliko minuta probam prvo live :slight_smile:
Screenshot - 07222016 - 05:43:14 PM.png

Znači, do kraja k’o da gledam, moraćemo napraviti grupu na Fejsu: “Svi mi koji se (iskreno) kajemo što smo pljuvali po openSUSE-tu”. :smiley:

Prvo se openSuse isproba, zavoli, pa se nešto malo nauči o sistemu, pa se tek onda pljuje po njemu ako ima razloga, a razloga za pljuvanje nema. Radi kao i svaki drugi distro.

Glavni Admin grupe biće @Miki :stuck_out_tongue: :smiley:

Ja ga brate isprobavao iz verzije u verziju, na istom kompu i uvekje to bilo prilično bolno i traljavo iskustvo.
Flejm na stranu, velika su i jaka firma, čudi me da se malo više ne pozabave hardverom. OS ili obožavaju ili mrze. Ili radi super ili ne radi uopšte.

I da i ne…

 1. Na primer, 2 puta se smrzla druga faza instalacije, konfigurisanje sistema.
  Prepodešeno je bilo na automatsku konfiguraciju…prvo pucanje mi je bilo čudno, posumnjao sam na grafičke drajvere zbog dual monitor postavke kod mene.
  Kod drugog pucanja mi je već bilo sumnjivo, pa sam i treći put ponovio instalaciju, ali sa isključenim automatskim konfigurisanjem u Yast, i problem je totalno idiotski:
  Moj računar je sa uključenim uefi, a instalirao sam Suse na particiju diska koji je particionisan klasično, mbr, umesto GPT.
  Suse instaler je to pogrešno razumeo, detektovao je aktivan uefi, ali nije umeo da reši instalaciju gruba…uporno je forsirao grub-efi, umesto klasičnog gruba, što je nemoguće, jer ne postoji /boot/efi na disku, upadne u mrtvu petlju, i to bez ikakve mogućnosti da se iz nje izađe osim na hard reset. Ovo je vrlo ozbiljna zamerka, bar sa moje strane.
 2. Gui instalacija dodatnih paketa iz softver centra u Yastu puca k’o zvečka u toku instalacije bilo čega…opet neprihvatljivo za neiskusne korisnike. Zypper u terminalu radi ok.
 3. KDE default desktop je ispoliran do najsitnijeg detalja, dok je xfce ružan k’o pas :smiley:
  Ostaviću ga na disku/particiji neko vreme, da isprobam šta se još dešava…suviše malo vremena da bih mogao doneti neki detaljniji sud, uz ogradu da se ovo gore navedeno odnosi na verziju 13.1.

Pih, ja do instalacije paketa nisam ni stigao. :slight_smile:
E sada, da se sve ovo što si nabrojao, i ono što sam ja nabrojao, dešava nekoj amaterskoj community driven distribuciji - razumeo bih, ali se ni njima to ne dešava. Bar ne onim poznatijim, u vrhu liste. To se dešava ogromnoj kompaniji sa jako velikim budžetom.

E sada opet, zamisli da TriOS tim recimo ima toliki budžet… Haaaa, dajem otkaz svima, raspuštam firmu, spremačica za kuću, dadilja za decu, jedna tetka za masažu stopala, druga za masažu mošnji i bila bi to distribucija k`o puška… Nenadiebiva.
Ovi slepci, bre, ne mogu GUI paket menadžer da urade kako treba. Ne razlikuju pisma, čovek ne može da se uloguje a kamoli nešto drugo da radi.

Mislim da je YAST trenutno najveći problem SUSE-a. Koliko god bio zaštitni znak, preveliki je i preglomazan, za današnje uslove čak i prevaziđen. Valjalo bi da to malo srede.
Druga stvar je što imam utisak da oni to testiraju samo na svojim kompovima. U super - radi, a to što ne radi na 50% drugih - nikome ništa. Nemam drugo objašnjenje za to što na jednom kompu radi super a na drugom neće uopšte.