GhostBSD - prvi koraci, potrebna pomoć

Hteo sam da butujem LiveCD sa GhostBSD ( http://ghostbsd.org/ )[size=4], na laptopu HP 530, stariji hardver negde oko 4 god. Intel CPU, Intel grafika, 512MB RAM-a. Nikada se ranije nisam susreo sa *BSD sistemima, pa me interesuje da li treba unapred znati kompatibilnost hardvera za te sisteme ?[/size]

Dakle kada krene boot proces, pojavi se prvo ova slika

[ATTACH]1237.IPB[/ATTACH]

kada odaberem

  1. Boot [ ENTER ] u bilo kojoj konbinaciji sa donjim opcijama, dobijem ovu sliku

[ATTACH]1238.IPB[/ATTACH]

naravno probao sam nekoliko 5,6 puta tako sa raznim ponuđenim opcijama i uvek zaglavi na istom mestu. Stim da dok je bio Linux instaliran na HDD, boot proces je stopirao ranije sa zadnjom linijom

mountro> ( ako se dobro sećam ), pa sam radio low level format harda, i ostao na iznad opisanom problemu.

Koliko ja vidim, pogresno konfigurisan display za x server na “user friendly” livecd. Umesto “livecd:0.0” daje “livecd:0”.

Ja izbegavam sve “izvedene” BSD sisteme u sirokom luku, pogotovo ako tvrde da su “user friendly”. To je linuks logika pravljenja distribucija u BSD svetu, gde joj nije mesto. Jedini koji ima nekog smisla je FreeNAS, ali i on bi trebalo da bude samo skripta na FreeBSD. IMHO.

Ne mogu da ti pomognem, mozda vise znaju Zeleni_Obad, Admin i Dule Mars sa bsdserbia, oni su provereni FreeBSD znalci (za slucaj da sam ja dao pogresnu dijagnozu).

Edit:

Jos da dodam: treba unapred znati kompatibilnost hardvera za *BSD, jer se tkz. drajveri ne dodaju kao posebni softverski paketi, vec se dodaju direktno u kernel. Treba instalirati pravu verziju ili 64 bitnu, ili 32 bitnu, za tvoju arhitekturu racunara, ali to ovde nije prepreka.

Takodje je potpuno van pameti da za butovanje sa live medijuma treba formatirati hdd, tu je nesto naopako.

Dakle, moja dijagnoza je da je livecd pogresno napravljen, ali ja ne koristim FreeBSD, nego OpenBSD, pa sam te uputio tamo gde moju dijagnozu eventualno mozes da korigujes.

Eventualno ti pokusavas da podignes x server kao root, pre nego sto si dodao obicnog korisnika, pa te zato vraca nazad, ne da ti display.

Trebao si prvo da probaš freebsd da naučiš sa njim kako ide konfigurisanje i osnove, jer se dosta razlikuje od linuxa iako na prvi pogled nekom neukom može delovati da je isto.

Uključi verbose na ON da bi ti prikazao tačno gde zaglavi i zbog čega zaglavi. Takodje probaj da ga podigneš sa Single user.

@bestragamuglava

Hvala na dobronamernim savetima, čini mi se da je *BSD za mene možda prevelik zalogaj trenutno,

što znači sve može da bude kompatibilno ako se zna postupak kako dodati u kernel ? Ima li negde napismeno šta sigurno radi 1/1 ?

@Commander

Ja sam baš mislio da preskočim par stepenika, jer tražio sam neki *BSD sistem “za početnike” pa mi GhostBSD delovao primamljivo kao skockan sistem za probati. Ali razumem donekle problematiku, ipak nije linux(mint) :).

Ako hoćeš da istražuješ BSD onda instaliraj PCBSD jer je najlakše za instaliranje, pa onda odatle kreni.

Joj nemoj PCBSD, samo to ne. Bio mi je zanimljiv pa sam probao nekoliko verzija i nikada nisam imao upotrebljiv sistem. Problemi sa netom, gomila glupavih bagova, paket menadžer puca… Ma ludilo. Lepo je sve to zamišljeno ali ima još dosta posla, tj. peglanja.

Što misliš da je FreeBSD preveliki zalogaj? Nije ništa teža od Sleka ili Arča. Možda malo oko pravljenja particija jer se radi bez GUI-ja ali ništa strašno. Uzmi uputstvo i lagano. Kladim se da ćeš uspeti iz prve. Kada instaliraš sistem onda polako dodaješ DE, pakete i sve ostalo… :wink:

PCBSD je sasvim OK za nekoga ko želi da vidi strukturu i uopšte kako neki paketi funkcionišu na potpuno drugačiji način od linux-a. Meni je PCBSD sasvim solidno radio (pre par godina, nisam ga skoro instalirao).

Da mislim, da je freebsd veliki zalogaj za nekoga ko se nije do sada susreo sa BSD-om, obzirom da je kompletna struktura drugačije od Linux-a na koji smo svi navikli. Uostalom ništa ne košta da se proba, postoji uputstvo na freebsd sajtu pa kreneš polako i vidiš dokle stigneš (samo ne radi kompajliranje i instaliranje sa “make clean install” ukoliko nisi vičan tome da ne bi završio kao ja :smiley:

Podrsku za hardver (“drajveri”) u kernel dodaju diveloperi.

Napismeno 1/1 treba da imas spisak podrzanog hardvera na sajtu, u ovom slucaju freebsd. HP lap star 4 godine bi trebalo da bude u potpunosti podrzan (tj. svi njegovi delovi), odnosno, jeste podrzan cim si instalirao i butovao OS.