Gimp problem - pocetnicki [REŠENO]

Zdravo ljudi :slight_smile:

Imam jedan problem koji je vezan za instalaciju Gimp-a. Nakon instaliranog Mint-a 12 (sacekacu za 13-cu da malo srede bagove), imam problem sa instaliranjem Gimp-a. Nisam ga instalirao prkeo Software Manager-a nego preko terminala sa sledecom komandom:

sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp
sudo apt-get install gimp-plugin-registry

Isto se posle desavalo kad sam hteo da instaliram preko Software Managera, nije hteo da mi dozvoli da uopste udjem da probam da instaliram program. :slight_smile:

Medjutim ispadne problem…pogledajte terminal sta kaze

Auu tek sad sam video da sam postovao u pogresnoj temi trebao je da ide u “Apsolutni pocetnici” :slight_smile:

Постоји тема Gimp 2.8 и углавном је закључак да ова варијанта не пролази са Минтом 12 и том серијом а да нема проблема са 13 тј Убунту 12.04. Можеш да инсталираш претходну верзију или да евентуално пробаш онај линк са разним софтверима, видео сам да постоје gimp .deb паковања, можда неки и прође.

Ok hvala na informaicji, promakao mi je taj podatak vezan za Gimp 2.8 i Mint 12. Probacu da nadjem neki 2.6 paket.

Evo pokusao sam da instaliram Gimp. Gimp Studio i Gimp painter i iz teriminala dobijam greksu kako imam neke pakete koji su osteceni, jel ima nacina toda se ispravi ?

The following packages have unmet dependencies:
gimp-paint-studio : Depends: gimp but it is not going to be installed
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.

Jednom sam uspeo da instaliram gimp 2.6.11 ali kada da strartujem vidim da se ucitava i kada to zavrsi Gimp se ne startuje :slight_smile:

[list]
[]Milane i ja sam imao isti problem, kada sam pokusao da instaliram novu verziju Gimp-a na Linux Mint 12. Nova verzija nije radila, a izgubio sam i staru verziju.
[
]Resenje je sledece. Idi u softvare sources, i ukloni repozitorijum koji si dodao kad si hteo da instaliras novu verziju Gimp-a. Posle toga otvori Synaptic, u pretragu kucaj Gimp, i ukloni sve pakete vezanje za njega.
[*]Kad to odradis, opet otvori Synaptic i potrazi u prozoru sa leve strane , sekciju Status, otvori je i u okviru nje opciju Installed (autoremovable). Odatle pocisti sve pakete koje je Gimp povukao sa sobom. Oni prave problem. Posle toga osvezi repozitorijume u Synapticu, i normalno instaliraj Gimp 2.6.11.
[/list]

Bas tako. I ja sam isto to iskusio sa verzijom 12. Sa verzijom 13 taj repo instalira gimp 2.8 bez problema. Jednostavno nece sa 12 da radi.
Ja sam probao da kompajliram gimp iz izvornog koda u linuks mint 12…isto nisam uspeo…

Evo pocisitio sam neke pakete sto su se vezivali za Gimp, ovde ih vise nema (pogledaj source.png)
Zatim sam pronasao neke pakete koji su se vzeivali za Gimp, jel njih treba da obrisem ? (pogledaj paketi.png)

Ovde je jedino libgimp2.0 GIMP librarry, ostalo nije. Ali nju ce povuci GIMP kad ga budes instalirao ponovo, tako da je za svaki slucaj deinstaliraj. Inace, posle uklanjanja onog PPA koji si dodao za gimp, potrebno je uraditi

sudo apt-get update

da apt osvezi listu paketa. Broken paketi se nalazi u Synapticu pod Custom Filters sekcijom, pa pogledaj ima li sta tu.

Ok odradio sam taj update i prilikom ponovne instalacije mi je izbacio ovo:

Cudno. Ne znam sta to tacno znaci, da budem iskren. Probaj sa PPA purge. Info je malo bajat, ali isto radi i dan danas, isti je princip:

http://bigbrovar.aoi…ry-from-ubuntu/

Napisao bih ti postupno ovde kako sa PPA purge, ali moram da brisem, vracam se za nekih sat vremena, pa ako ne uspes do tad videcemo sta cemo dalje.

Ok instalirao sam PPA purge pa videcemo kad budes mogao kasnije.

Instaliraj ubuntu tweak, i sa njime pocisti apt cache, privremenu memoriju. Verovatno da je jos nesto tu ostalo. Pa pokusaj posle ciscenja sistema. Bilo sta da je nepotrebno, ovaj program ce pocistiti. Postoji i bleachbit, moze i sa njim. Kako ti je lakse.

Sasa je u pravu, probaj da ocistis apt cashe sa:

sudo apt autoremove
sudo apt autoclean

Onda probaj PPA purge, komanda za gimp ppa je:

sudo ppa-purge ppa:otto-kesselgulasch/gimp

Instalirao sam Ubuntu tweak, nadam se da ce Janitor da to ocisti :slight_smile:

@Shankly: sad sam video da si napisao post pre mene, probacu i to.

Hoce, one komande su samo Terminal varijanta toga sto Janitor radi.

To je to sad radi hvala svima na pomoci :slight_smile:

Bas me je namucilo ovo ali isplatilo se :slight_smile:

Masala! :slight_smile: Udaramo jos jednu recku na tabli RESENIH! Ako je sve proradilo mozes staviti i temu kao resenu. :slight_smile:

Jel mogu ja da promenim naziv teme sada ? Znam da sam mogao na pocetku kada sam je postavljao, sad nesto ne vidim tu opciju.

Editujes prvi post i sa More Reply Options mozes promeniti naziv teme, u ovom “brzom” edit modu ne mozes nazive tema da menjas, samo sa full editorom.

Kod mene stoji samo Multiquote i Quote na prvom postu.

Pa ima valjda Edit? Kako si ove druge postove ispravljao/editovao. :slight_smile: Kad udjes u Edit imas opciju Use Full Editor, ja sam pogresio malopre, ne zove se More Reply Options, kako sam ja napisao u predhodnom postu, to je za odgovore, sorry.