Gnome 3, kernel 3.2.13 i AMD/ATI grafika 64bit

Rešio sam da ostavim KDE okruženje iza mene i da se ne vraćam više na KDE. Dva su razloga za ovu odluku prvi je zato što je počeo nešto da brljavi a ja nisam imao volje da se jurim oko problema a drugi je taj što sam probao live Mint 12 sa gnome 3 okruženje.

Obrisao sam lepo višak iz /home da mi slučajno nešto ne bi pravilo problema kasnije i formatirao / (root). Ubrzo je instalacija bila gotova.
Sledeće sam instalirao poslednje vlasničke drajvere sa AMD sajta. Verzija 12.1 nije htela da radi dobro sa 3.0.12 kernelom. Poslednja verzija sa zvaničnog sajta je 12.2 i izašla je 07. marta, čini mi se. Sistem je 64 bitni kao i drajveri. I sve je to lepo radilo :slight_smile:

Dok u jednom trenutku nisam instalirao kernel 3.0.16 koji je napravio haos sa drajverima i gnome-shellom. Svi pokušaji brisanja i ponovnog instaliranja drajvera su prošli dosta loše. Jedino rešenje koje mi je ostalo bilo je da se vratim na 3.0.12 i tako sam obrisao noviji kernel. Sa 12.2 drajverima i 3.0.12 okruženje se ne ponaša dovoljno stabilno, puca neočekivano i bez pravila. Nestane sve sa ekrana osim pozadine i posle sekunde ili dve se vrati sve kao da se ništa nije desilo.

U toku noći sam kompajlirao kernel 3.2.13, instalirao kernel, obrisao drajvere za grafiku i restartovao mašinu. Instalirao drajvere 12.2 ponovo i sada sve radi super.

Dakle, za one koji imaju AMD grafiku obratiti pažnju na verziju kernela i drajvera koji koristite da ne biste imali problema sa Gnome okruženjem.
Nisam se još igrao sa Cimetom i Mate okruženjima ali ima vremena, sad se čeka Gnome 3.4 pa da vidimo kako to radi :wink:

P.S. Sa promenom kruženja mi je cela mašina “poletela”! I svi dodatni tasteri na tastaturi sada rade (na KDE nije radila većina).

Eto iskustvo sa tek instaliranim sistemom pa ako imate AMD grafiku igrajte se malo, radi to dobro :slight_smile:

Već sam postavio screenshot

Nemoj mene sa ovom pričom :slight_smile: Znaš ti da sam ja slab na KDE :slight_smile:
Kaži ovako, da razjasnimo mi nešto:
Koji to dodatni tasteri nisu radili?

Sa promenom kruženja mi je cela mašina “poletela”

Kakva ti je mašina? Da nije bila malo slaba za Kmint?

A ovo oko bagovanja, ja sam još odavno napisao da je Kmint počeo da baguje nenormalno i da me je mrzelo da se cimam sa njim. Kao da je sam upravljao, ne slušajući mene :wink:
Nisu ga izgleda lepo sredili.

Na tastaturi imam one glupe win tastere sledećim redosledom: sleep, my comp, calculator, iexplorer, mail, back, forward, bookmarks. Slede multimedia tasteri: previus, play/pause, next, volume - i volume +.
Od svega je radilo samo sleep i volume tasteri.

Od prelaska na gnome samo rade svi i to iexplore je home page, mail otvara thunderbird i sve ostalo radi kako treba. Na KDE sam već sam pokušavao da mapiram tastere ali bezuspešno.

Mašina nije nikako slaba za Mint.

CPU - amd athlon II x2 220 2,8GHz
RAM - 6 GB ddr3 1333MHz - a lepo se i klokuje na 1600 :wink: (nisam nikad klokovao na linuksu)
vga - Sapphire amd radeon hd6750 1gb ddr5 (core 700MHz, ddr5 1150MHz)

Eto od bitnijih informacija je ovo dovoljno.

Slažem se za bagovanje sa tobom i takođe me mrzelo da se cimam. Činjenica je da mi sad mašina radi dosta brže.

Ako je tako, onda u zdravlje :wink:

Što se klokovanja tiče samo klok iz BIOS-a je pravi klok :wink: