Gnome Nanny, a Parental Control System for Linux

Gnome Nanny, a Parental Control System for Linux

http://linuxers.org/article/gnome-nanny-parental-control-system-linux

Gnome Nanny is a parental control system build for this purpose. Not just the websites, it can also be used to monitor and control the time spent on web or chatting.
Features

You can easily control what the kids/users are doing on the computer.
How long a user can be using the compuer, browse the web, email and instant message.
You can decide the time of the day you want them to do these things.
You can even filter out the web pages seen by each of the user by blocking undesirable websites.
Its really easy to understand and configure.

Pa bilo je samo pitanje vremena… :wink:

Blue čemu negativan stav!?

Opcija tj program je i više engo koristan i dobrodošao, baš mi je drago da se nešto slično pojavilo u sadašnje vreme.

Odlična stvar, naravno kome treba. (meni neće trebati još jedno 7-8 godina) U principu ovakvi programi treba da postoje, jer se nekada koriste i za “tvoje dobro”. Danas dece sve više vremena provode na internetu i druže se preko njega. A kada si na netu ne znaš ko je ko i ko koliko ima godina, pa nije loša neka vrsta kontrole.

Zato što iza svega takvoga stoji i onaj koji će nadgledati roditelje koji nadgledaju svoju decu, da bi skupljali podatke o tome kako roditelji nadgledaju decu i koji su to sadržaji koji zanimaju tu istu decu. Hoćeš da mi kažeš da jedan program može bolje da vaspita dete od roditelja? :wink:

Moj stav je da ne volim takve stvari, ne kažem da nekome neće biti dobra i korisna.

Чекај мало, да ли си ти пробала програм? Да ли сигурно знаш то што тврдиш да родитеље надгледа неко други (виши) и скупља податке. Колико знам програми су отвореног кода и ако би се овај програм понашао као класични тројанац и слао податке аутору или некоме за кога је направљен то би се већ открило. :wink:

A da li ti zaista veruješ da i jednom roditelju realno treba taj/takav/sličan program? Dok ne odemo predaleko, a bez potrebe, naglasila sam da se meni lično ne dopadaju takvi programi, ali da verujem da nekome može da bude sasvim koristan i dobar. Stvar slobodnog izbora, ništa više.

Верујем, јер деца раде свашта. Имам ћерку 21 година, џабалебарош, формално уписана на факултет, не мрда од прве године, седи кући и не мрда од ПЦ, да сам имао такав програм раније могао сам да блокира ПЦ а не да она још од основне скида цртане серије, после игране серије и филмове и уместо да учи седи за ПЦ. Ја сам радио, жена радила, после смо остали без посла али тад је већ било касно. Да су деца у стању свашта да ураде доживео сам кад ми је једном стигао огроман тел. рачун, колега са посла окрене неке људе, излистају бројеве, све вруће линије, клинке пре него што крену у школу скупе се код мене (поредио сам распореде рада и школске), ми на послу а оне на врућим линијама. Па сад ти види да ли треба или не треба :wink:

…ми на послу а оне на врућим линијама.

Imam utisak da se družim sa nekakvim staromodnim svetom… :wink:

Dragane, ako ćemo tako, ja sam takođe nečija ćerka, doduše mog oca više nema među živima, tako da ne može lično da se izjasni. Prvi računar sam kupila od svoje prve plate, tačnije u svojoj 25-toj godini, do tada sam svo znanje skupljala po internet kafeima (što i nije loša praksa, kada nešto moramo da platimo i te kako vodimo računa kako ćemo to da upotrebimo).
Žao mi je što je došlo takvo vreme da roditelji imaju najmanje vremena da vaspitavaju svoju decu, ali to je priča koja je toliko široka da ćemo se vrlo brzo izgubiti u njoj.
Sutra, kada budem imala svoju decu, dobro ću razmisliti da li da im kupim računar, pre nego budem razmišljala da li da instaliram elektronsku dadilju.

P.S. Na starim telefonima postojalo je nešto što se zove bravica za zaključavanje, a u telekomu i dan danas postoji opcija da se zaključaju određeni brojevi. :slight_smile:

Mala digresija vezano za ovo…

Priča jeste naširoka i verovatno ćemo na kraju priče toliko pogubiti da ćemo MS da okrivimo za sve, no sami smo to tražili :wink:

Da se vratim na temu vezano za ovo što sam citirao.
Apsolutno se NE SLAŽEM sa gore citiranim, jer pravi roditelj UVEK nađe vremena da vaspitava svoje dete i ja se držim one stare izreke, da “vaspitanje izlazi iz kuće” i idalje stojim iza toga da je za ponašanje deteta (osim ako nema neku urođenu bolest ili manu) direktno odgovoran niko drugi do roditelj.

U ovom vremenu u kojem živimo malo je idiotski da branimo detetu da se bavi računarima. Nismo u srednjem veku gde treba terati decu da heklaju i šutiraju krpenjaču po ulici jer druge aktivnosti ne postoje. Treba decu računarski opismeniti, ali isto tako treba ga od starta naučiti šta valja a šta ne valja na internetu. Ovoj meri daleko dosta doprinosi i gore pomenuti program koji omogućava roditelju, ne da brani već usmeruje dete ka kvalitetnom i obrazovanom sadržaju.
Svakako će doći dan kada će to dete prerasti u to da obori sistem instalira neki linux i nema više roditeljskog nadzora, medjutim u tom dobu ako je sa njim rađeno kako treba on će biti sačuvan od zla koje nosi internet, tačnije danak koji plaćamo time što smo u IT dobu.

Koliko je samo maloletne dece iskorišćeno, od trgovine ljudima, preko trgovanjem belim robljem, kindapovanjem pa do onih fatalnih ishoda i to u velikoj meri od “pogrešnih” informacija koje je dete došlo preko interneta.

Iz ovih gore razloga je poželjno roditelje edukovati maksimalno da ako već postoji računar u domu da ga ne brane deci već naprotiv teraju ih da ga koriste, ali da ga koriste u prave svrhe. Vremena se menjaju, navike se menjaju, brzine interneta se menjaju, ranije neke stvari je bilo nezamislivo raditi na internetu,ž kao npr. slušanje muzike ili gledanje filmova u realnom vremenu. Danas deca ni ne znaju da se muzika nekad slušala “offline” da su se pesme ripovale sa muzičkih diskova i sa pažnjim tagovale i prebacivale u mp3 formate i da se takva muzika slušala u WinAmp-u ili Gnom pleyer-u.

Kasnih 90-ih kada sam video da postoje forumi i ja sam želeo da pišem na njima, medjutim dial-up od 9600k i dvojnik na telefonskoj parici kao i nemaština da platim veliki račun nisu mi dozvoljavali da budem više od 1-2h dnevno na internetu. Stoga sam pre nego što se povežem (ili čekam da se dvojnik “skine” sa telefona) lepo otvorim textpad i krenem da kucam ono što bih postavio na forum i time uštedim mnogo vremena i sebi zaradim dodatni sadržaj u vidu novih sajtova.

Internet se u zadnjih 10 godina promenio toliko puta da je to nemoguće pratiti, stoga se i vremena menjaju, internet je dostupniji više nego ikada a to je ujedno i mač sa dve oštrice za one neiskusne, i ima toliko mnogo razloga zašto je “roditeljski nadzor” i više nego poželjna stvar na računaru.

I neka ostane na tome.

Generalno sustima tj. osnovna filozofija linuks sistema je sloboda, po recima Richard Stallmana, tako da imati veci broj programa, i veci izbor je samo veliki plus za open-source zajednicu.
Sad ako se nekom neki ne svidi, ili iz nekih razloga ne zeli odredjeni program da koristi, to je njegova licna stvar, ali sto se zajednice tice, ovo samo moze dobro da bude…

Samo nemojte da upoređujete Parental Control System sa “slobodom korišćenja”… zna se da su to dve potpuno drugačije stvari. :wink: