GNU Hurd

Da li ste čuli za ovaj projekat? Jeste ga nekad probali? Šta mislite o njemu?
Treba li raditi na tome da što pre bude gotov, ili potpuno odustati od njega?

Za neupućene: Reč je o kernel-u koji je isprva trebalo da bude glavni kernel GNU-a. Zbog vrlo složene arhitekture, debagovanje je košmar, pa se kernelče vrlo sporo razvijalo. Otkako se pojavio daleko jednostavniji Linux, projekat je gotovo napušten. Još se kao tu nešto radi na tome, ali već više od 20 godina je u alfi i niko pojma nema kada će, i hoće li ikada doći do bete. Kažu da bi bio brži i bolji od linux-a, samo kada bi mogao da se privede kraju.

Postoje sistemi Debian hurd i Arch hurd, i verovatno još neki sa ovim kernelom. Vredi li probati?

Vredi probati, sada više nego ikada pre :slight_smile: .

http://forum.opensource-srbija.org/topic/1603-debian-novosti/page-3#entry29953

32-bit only, oko 80% arhive builda, što ne znači i da to sve i radi kako treba, drajveri su na nivou 4 do 7+ godina unazad kada se poredi sa linuxom… naravno nema non-free niti ustupaka za non-free kao u linux kernelu, ono najznačajnije što mu fali je:

Verzija 1.4 kernela je objavljena 11 godina posle 1.3 !

http://thread.gmane.org/gmane.os.hurd.bugs/23683

No USB, no sound, no SATA…

http://www.gnu.org/software/hurd/microkernel/mach/gnumach/hardware_compatibility_list.html
Wut? :connie_jackinabox: Dakle, idealan za hackety hack, virtualku i gledanje :). Users are still second-class citizens

E sad dal ima smisla, pa ima smisla čim recimo i Google prihvatio ovo za GSoC projekat (a recimo Kolibri OS i slični su otpali, itd.) i dobar je posao obavio:

https://wiki.debian.org/SummerOfCode2013/StudentApplications/JustusWinter

Sve u svemu, ima mnogo više šanse da uspe nego drugi mali OSovi, ali to isto znači da ga nikako ne treba porediti sa recimo BSD, Solaris, pa čak i AmigaOSom… o Linuxu da i ne govorimo ;).

A zašto? Pa eto zato, Hurd ipak spada u kategoriju OSova bez podrške kompanija, te ga tako treba i gladati :). Razlika između njega i Linuxa je upravo to, linux je podršku dobio vrlo rano zato što je to Linus oduvek to i želeo i tome stremio, dok Stallmanu to nikad ni na pamet nije palo pa ni u snu :blum2: . Tako da kad odbacimo sve komercijalno nastrojene OSove, Hurd je sasvim OK u svojoj kategoriji :).

Hurd nije uspeo zato što je MONOLITNI kernel, što ga čini izuzetno kompleksnim. Da se to isplati praviti napravio bi ga M$ odavno. Elem takav kernel je idealan, ali se RMS zeznuo u proceni da ima dovoljno ljudi da ga razvija.

Ne, ne, pobrkao si nešto, linux je monolitni kernel, hurd nije :slight_smile:

Ne, Linux je hibrid: monolitno modularni. Inače niko od nas ne bi nikada učitao ni jedan modul.

Ne Sioux, nego si ti napisao gore da je Mach monolitni :connie_pumpkinsmile: . Objasni si tu izjavu prvo :slight_smile: .

Jes vala sam prolupao, MIKRO je prava reč.

Yep a NT kernel na šta ti više liči ::slight_smile: , na monolitni ili mikro kernel? Evo da ti pomognem malo :wink:

Windows NT’s kernel mode code further distinguishes between the “kernel”, whose primary purpose is to implement processor and architecture dependent functions, and the “executive”. This was designed as a modified [microkernel[/URL], as the Windows NT kernel was influenced by the Mach microkernel developed at Carnegie Mellon University,[URL=“http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT#cite_note-20”]19

Pa taj kernel im je jedini i valjao.

Hvala na odgovoru :basketball: .

Ali ipak ključna reč je modifikovani. Mikro još niko nije izgurao do kraja a verovatno nikad i neće. NE ISPLATI SE.

Linux je monolitni, to što ima feature zvan “loadable modules” ne pravi ga nekakvim hibridom već je i dalje monolitni :). A po Linusu hybrid kao kernel i ne postoji, već je to samo marketinški izraz ;).

As to the whole “hybrid kernel” thing - it’s just marketing. It’s “oh, those microkernels had good PR, how can we try to get good PR for our working kernel? Oh, I know, let’s use a cool name and try to imply that it has all the PR advantages that that other system has” - Linus Trovalds

NT i XNU su mikrokerneli :).

Baš me zanima koje je sorte kRenel :biggrin:

Krenel je profilisan hibrid+++ by design :biggrin:. Koristi se u: Serbistan_Distributiontm

Sunce ti!..par dana ne otpratim entuzijastu, a on natrpa gomilu “inicijative” :smiley:

Onaj bug se ubi čovek da mu uvijeno kaže ono što je narod odavno jebitačno izrazio…bez q**a se ne ide u svatove… :biggrin:

Usput, izgleda da je i Nejaki ožalio koga je već trebalo, pa bi mogao da se pojavi ovde, da nastavimo gde smo stali sa diskusijom…Urošeeeee!.. :biggrin:

Krenel blista :smiley:

prvo je astavljeno od winganel-a, cairo (no-openGL), nemo file manager i compiz i emerald kao WM (ne mora biti moze bilo koji) (zauzima oko 2300mb rama)

Serbinu da toliko nešto daš da mu zauzima, on bi se odmah ubio… a japanac? Pa japanac bi sam sebe sa’ranio :biggrin:.

Mislim da nigde ne postoji lik sa ovakvim minimumom znanja, a i pismenosti, a da je ovako pun inicijative. :connie_pumpkinsmile:

Narandzasti forum je pun takvih talenata samo ne dolaze do izražaja zbog ovog koji vodi paradu k’o lipicaner :biggrin:

Što se teme i Hurd-a tiče… mislim da je to propala priča oko HURD. Pojelo ga vreme :empathy3: