Google CHROME na mintu instalacija

skinuti na chrome na adresi

ako je vas chrome fajl skinut npr u mapu download u terminalu upisati :

cd /home/vašeime/Downloads

nakon toga upisati:

sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_i386.deb

(google-chrome-stable_current_i386, mozda je kod vas 64,dobro pogledajte naziv fajla)

Nemoj da vas zbuni error, nista strašno

Poslije ove komande upisati:

sudo apt-get install -f

Eto to je to

Samo preko software centra ili gdebija na desni klik,bez po muke.

Hvala, volim CHROME i rado ga koristim!

ne moze tako, u software centru nema chroma ima chromium

Jednom kad ga instaliraš gdebi-jem, onda ga ima i u software-center :wink: , jerbo uleti u cron ko niko i napravi mini kuršlus apt sistemu :connie_crazyperson: .

problem je bio sto izbaci grešku ako pokušaš sa gdebi-jem, barem kod mene na mint 12 lxde, tako da sam morao instalirati kako sam gore naveo, dobro sad kad je instaliran ima i u soft. cen. …

Chromium je u riznicama i u repoima (od verzije 9), ako neko hoće da ga instalira jednostavno kuca:

$ sudo apt-get install chromium-browser

Simple as that… :connie_crazyperson:

Inače da Chrome nije na Linuxu iz samo jednog razloga, jer ga nije dugo bilo uopšte za Linux, već je bila dev verzija Chromium (po kojoj je i nastao Chrome kasnije). U principu su to dva ista browser-a stim što je Chromium dev playground za Chrome, ali isto tako ne znači da vi morate da koristite dev granu Chromiuma, već instalirate Stable granu koja je opet “naprednija” od Chrome jer tek treba da izađe za njega.

Ko hoće da vozi beta verzije Chrome-a, odavde skida gdeb pakete za Ubuntu/Debian: https://www.google.com/landing/chrome/beta/

Ja to citam kao open source verziju (Chromium) i zvanicnu made by Google (Chrome) stranu istog browsera.
Chrome nisam ni znao da ima za LInux a Chromium je bio ocekivan.

I kod mene svojevremeno nije moglo preko Gdebi -a, pa sam morao peške, baš ovako kako si opisao. Isto važi i za još neke aplikacije ( GE naprimer), istu grešku prijavi Gdebi pre instalacije, kao i za G chrome. To je verovatno neki bag na relaciji Gdebi–Mint 12 LXDE.

Meni je Software Center pravio problem na mintu 13,ustvari je trebalo samo da apdejtujem riznice iz sinaptika :connie_crazyperson: .

Za ubuduće, proverite na adresi aplikacije koja je verzija jer su u Software Manageru poprilično zastarele verzije nekih programa, pa ih je potrebno iz source-a instalirati (ako hoćete najsvežiju verziju).