Grafika :)

Pozdrav ppl :slight_smile: Moj prvi post so go easy on me :slight_smile:
Instalirao sam Linux Mint 14 i za sad sam veoma zadovoljan. Buni me par stvari :slight_smile:

U Softwere Sources/Additional Drivers tab-u postoji vise opcija za koriscenje Nvidia drivera. Ja zelim da update-ujem svoju grafiku na 310 verziju pa se pitam koja od ovih opcija treba da stoji selektovana? Ako neko moze samo ukratko da mi pojasni razliku izmedju ovih opcija i kako da update grafiku?

Hvala unapred :slight_smile:

Pozdrav i dobro nam došao @[member=‘timotije’] i ne brini mi ne maltretiramo novjalije jer svi smo mi nekada bili novajlije i svi mi (neki manje neki više) znamo koliko su neke početničke muke najteže zato imamo razumevanja i za izvoz na druge forume :wink:

Što se tiče tvoje grafike, istina zajednica se malo bunila (nvidia zajednica) što neke distribucije guraju nekoliko izbora vrste grafičkih drajvera bez detaljnog opisa svakog od njih. Opcija koju ja koristim jeste prva opcija gde stoji “Experimental 3.10” vlasnički drajver uvek koristim, tako da štikliraj opciju kao na ovoj slici (to sam ja slikao svoj ekran).

[ATTACH]1049.IPB[/ATTACH]

[font=Ubuntu][size=3](to sam ja slikao svoj ekran).[/size][/font]
:biggrin:

Done that, sad koristim 310 :slight_smile: Elem, interesuje me jos ima li neki zvanican irc kanal Vase (nase :slight_smile: ) zajednice? :slight_smile:
I pored toga, instalirao sam powertop, pa ako si kojim slucajem upoznat sa istim (a verujem da jesi) da mi pomognes oko tunables? :slight_smile: Sta je tu bezbedno aktivirati a sta ne?

Hvala unapred :slight_smile:

#linuxmint-srbija na irc.freenode.net

P.S. Kanal je pust! :smiley:

mi smo korak ispred svih :smiley: mi imamo chet na forumu! hehe

[font=Ubuntu][size=3]P.S. Kanal je pust! [/size][/font] :smiley:
:smiley:

Dobro de, nema veze :slight_smile: Zgodan ovaj xchat pa reko’ bilo bi zgodno da sluzi nekoj svrsi :slight_smile:

Jos jedno pitanjce off-topic, ima li kakva fora da Cinnamon ne vuce ovoliko memorije? Evo sad mi vuce 115mb, jel to ok ili? :slight_smile:

Meni trenutno vuče cimet 115,3mb tako da je to OK i veruj mi više nego optimizovan je cimet.

Što se tiče IRC-a, imamo “zvanični” mada tamo smo ranije pisali dok nismo otvorili chat na forumu, jer je brže i elegantije rešenje i svi ga vide.

PowerTop, ne ne koristim ga. Koliko znam to je dijagnostički program za proveru napona grafike, procesora i tako to. Generlano ne verujem takvim programima i izbegavam da radim bilo šta vezano za napone osim čačkanja direktno u BIOS-u.

Tunables može izmedju ostalog da poremeti rad nekih komponenti ako se pogrešno postove tj ako mu uključiš onu EKO komandu da vuče manje struje. Osim nekih ozbiljnih serverskih rešenja gde je bitan svaki jedinični napon u celom kolu servera ima smisla, ovako u kućnoj varijanti ti ne možeš da uštediš ne znam ni ja koliko a sa druge strane možeš da upropastiš neke komponente.